Mali saveti zlata vrede

  • Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
strile je napisao(la):
ZORAN.BNS je napisao(la):
Imam jedan problem kod ovaca, naime jutros mi se jedna ojagnjila i ima dvoje m,edjutim stalno udara jedno a drugo liže i daje mu da sisa. Ja je uhvatim i prinesem ovo drugo ono sisa dok ga držim i jel se ja odmaknem ona ga udara. Zaleti se i zvekne ga glavom ono jadno jedva stoji i onako još kad ga udari samo se prostre. Ne znam šta da radim pa bih molio iskusnije da mi pomognu ako znaju. Hvala :cao:
Slična situacija prije 2 dana, jedna je kolegica na forumu objavila da je namazala janje rakijom. Ja probao namazati oba janjeta po leđima , repu, trbuhu.Ovca se uznemirila , njuši jedno pa drugo i na kraju prihvatila oboje.malo više od deci rakije potrošio, još toliko popio....
jbg. nisam znao ali sad znam za ubuduće. Ja moje hranim na flašicu i već je počelo i da jede, a rakiju ću ja popiti zbog obaveza, valjda sam zaradio
 
Pozdrav za sve. Dosta dugo citam postove i ucim o kozama sa namerom da pokrenem farmu u Sremu. Zanimaju me vasa iskustva oko kooperacija sa vecim farmama i mlekarama. Siguran je plasman i strucna podrska, koze mogu da se dobiju pa da se isplate u mleku. Deluje ok, kakva su vasa iskustva.Mozda sve i nije tako sjajno kao sto se meni cini.
 
Jos uvek nemam nista konkretno. Bio sam na 2 sastanka u velikim mlekarama u okolini, da ne spominjem imena. Sigurno postoje pravila o reklamiranju na forumu. Ono sto je zasad sigurno to je primena njihovih iskustava i znanja, pomoc oko nabavke maticnog stada, projekat objekata i ono mozda najbitnije siguran plasman. Sve to deluje ok, ali mozda ne placaju na vreme, mozda traze da objekti budu previse skupi, mozda ti daju koze koje nisu bas sjajne, mozda... Ipak je ovo Srbija. Zato sam trazio vasa iskustva, a ja cu vas obavestiti kad budem imao nesto konkretno.
 
Pozdrav ljudi, jedno pitanje vezano za izložbu stoke na sajmu, kako se bira šampion (npr. kod ovaca), za svaku rasu posebno ili za celu vrstu (apsolutni šampion)?
 
Babe i žabe, kruške i jabuke ne idu zajedno.
Na izložbama stoke izlažu se razne vrste stoke (goveda ,svinje, ovce...).U okviru svake vrste imamo i razne rase. Tako u okviru ovčastva, imamo npr. pramenku, sjeničku ovcu, wirtemberg, safolk...U okviru rase možemo imati i kategorije, kao kod goveda : krave, junice, tovni bikovi...
Kad je u pitanju krupna stoka, grla se obično ocjenjuju pojedinačno, ali se mogu ocjenjivati i kolekcije 3 ili 5 grla iste rase i kategorije.Kad je u pitanju sitna stoka (svinje, ovce, koze) ocjenjuju se kolekcije, obično 3,4,ili 5 ženskih jedinki sa ili bez muškog priplodnjaka.
Na velikim izložbama stoke gdje je zastupljeno više vrsta stoke proglašavaju se prva tri mjesta ili samo prva mjesta svih zastupljenih rasa i kategorija i kolekcija.Posebno se mogu ocjenjivati i proglašavati i muška priplodna ili tovna grla ( ako to odluči organizator) . Na takvim izložbama se bira i šampion sajma .Šampion sajma obično se bira od one vrste koja je najznačajnija za tu opštinu , regiju, državu ili region.
Izložbe mogu biti specijalizovane, gdje se izlaže samo jedna vrsta (ovce) i u okviru koje se izlažu rase i kategorije te vrste.Na ovakvim izložbama šampion može biti i jedno muško priplodno grlo (ovan),obično grlo one rase za koju organizator smatra da je najznačajnija za područje u kojem se organizuje izložba, ili grlo izuzetnih fenotipskih karakteristika za svoju rasu, a koje se ističe od ostalih.
I na kraju, izložbe mogu biti posebno specijalizovane gdje se izlaže samo jedna kategorija jedne rase( npr.izložba priplodnih ovnova rase wirtemberg)
 
kozak druze , interesuje me ovo... dali bi stado isplacivao kroz neke procente od ukupne kolicine proizvedenog mleka ili bi od samog starta davao svu kolicinu mleka koju prozivedes dok ne isplatis stado... ? pozdrav i hvala unapred ! :ppozdrav:
 
"Како би требало да изгледа припрема за рецимо, овна на сајму... Које услове би требао да испуњава да би био у конкуренцији, папири и сл."
Ne znam kako to rade na zapadu, ali kod nas to od prilike izgleda ovako:
- uzgajivači koji smatraju da imaju grlo za izložbu predaju prijave za učešče na sajmu,
- organizator propisuje uslove i način prijave (npr.da su grla obilježena, da su upisana u matičnu evidenciju, da su cijepljena protiv određenih bolesti...)
- nakon toga komisija za odabir stoke izlazi na teren,provjerava navode iz prijava i donosi odluku da li prijavljeno grlo po svojim fenotipskim i genotipskim karakteristikama te sa svojom tjelesnom kondicijom može biti izložbeno grlo,
- na kraju se, grlima koja odgovaraju, uzimaju uzorci krvi i testiraju na određene bolesti (npr. bruceloza)
Kada je u pitanju tjelesna kondicija ona treba da je za ocjenu iznad priplodne.Npr. ako se kondicija ocjenjuje ocjenom od 1-5 gdje je 1 neuhranjeno grlo, a 5 utovljeno,3 je zadovoljavajuća priplodna kondicija a grlo za izložbu treba da je ocijenjeno ocjenom 4.
 
Poslednja izmena:
mrkala mi se ovca koja je jos sa jagnjadima ima dva komada oko 30 ak kg.. nisam ih odvajao jos uvek ima mlekao... jel mogu da je ostavim sa jaganjcima jos? i koliko? ili da je odvojim da zasusi.. ?
 
Nisam siguran zasto me to pitas, mislim da bi davao ukupnu kolicinu i da bi tako trebalo da mi bude povoljnija cena jer brze isplacujem stado. Trenutno sam najblizi ideji da kupim mlade kozice i da ih sam odgajim i naucim o njima dovoljno. Nadam se da bih u narednih mesec dana trebalo da pocnem da pravim objekte.
 
Pozdrav.Interesuje me ako znate kako i gde mogu da registrujem stado koza na moje ime.Da imam neku papirologiju na mom imenu sto se tice stada!?Hvala puno...
 
Обратите се у Пољопривредну стручну службу Сомбор, Стапарски пут 35.
 
Milsim da je ovo jako korisna stvar i za nas te se nadam da se Nemanja nece ljutiti jer cu kopirati deo njegovog izlaganja u jednom drugom delu foruma
"posto sam inz stocarstva da objasnim razliku izmedju usne markice(obelezavanja) i maticenja. U razvijenim drzavama obelezavanje je obavezno za svu stoku i svako grlo se time prati od rodjenja do smrti, to se radi i za meleze i hibride(mazge, mule) i bukvalno svako grlo. Sto se tice maticenja ono se radi za kvalitenu priplodnu stoku i to: ako pripada po poreklu i karakteristikama odredjenoj rasi, soju liniji... znaci mora da ima evidentirano poreklo, a ako nema onda mora po spoljnim i proizvodnim karakteristikama da odgovara rasi,soju, liniji... za koju se predpostavlja da jeste. Grlo bez papira koje mislimo da je kvalitetno se stavlja u proizvodni zapat ili 00 generaciju a tek kada se takvo grlo oplodi sa priplodnjakom koji ima poznato poreklo, papire i pripada istoj rasi, soju , liniji... onda se njihovo zensko potomstvo uvodi u maticne knjige sa 50% poznatim poreklom i tako dalje imamo umaticena grla. Ovo je malo van teme ali mislim da mnogima interesantno. U strukturi stoke u zemlji imamo piramidu na cijem su vrhu npr kod goveda bikovske majke i elitni bikovi pa onda imamo sloj umaticenih krava sa proizvodnim osobinama koje se prate pa onda proizvodni zapat koji nije umaticen i gde mogu da budu i meleskinje izmedju rasa."
 
' Pozdrav svima,imam jednu kozu koja je visoko gravidna,i za sada je drzim u kokosinjcu, tacnije u ispustu .Interesuje me da li ce joj biti hladno u objektu cca 3x3 ?
 
Nazad
Vrh