Mali saveti zlata vrede

  • Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Тема је Мали савети злата вреде, а ми одосмо........
Него ево савет да стока буде здравија и да се потреба за ветеринаром смањи на најмању меру. У води за пиће треба додавати јабуково сирће које ће учинити да козе (овце) буду отпорније. Јабуково сирће олакшава јарење а такође смањује и број бактерија у млеку што свим млекарима пуно значи. Поред сирћета за разне здравствене проблеме можете користити глину и разне траве као што су користили наши стари. На крају ако желите да вам штала буде чиста и без непријатних мириса користите зеолит, нећете се покајати.
 
Odlican savet za sirce,kad imam domace dajem ovcama u vodi za pice,nego me zanima kad ste sve ovo lepo napisali koliko sirceta po ovci dnevno,jel glina po volji ili na koji nacin se daje,i koje su trave u pitanju(ja sam u principu pristalica sena sa prirodnih livada)

Pozdrav
 
Може у храни или води како вам је лакше тј. према потреби. Колико им давати јабуковог сирћета (јабука) то можете експериментом да утврдите нпр. 10 грама по оброку. Ако су здраве и лако се јагње онда није ни потребно (чисто сумњам). Ако имате здравствених проблема онда може и већа количина у коју се додаје и јод (пар капи) и биће све у реду. Глину могу такође да једу али и да послужи за облоге код повреда инфекција тровања и слично. Траве неће бити неопходне ако имају велику испашу, али ако немају..... ту су проблеми, и то велики.
Биљке се користе као и код људи, ништа посебно нпр. хајдучка трава може послужити за температуру, варење и слично.
 
Ne bi trebalo eksperimentisati sa kolicinom jabukovog sirceta.Inace se veruje(ili misli ili se zna) da sirce utice na povecane plodnosti,a cini mi se da kod krava smanjuje mogucnost ketoze,u narodu cesto korisceno kod mastitisa za masazu.Ja licno verujem da poboljsava opste stanje organizma kao i kod coveka,takodje same jabuke kod ovaca ostavljaju pozitivne posledice kao sto rekoh koristim sirce kod ovaca pomesano u vodi za pice u kolicini od 5-6 ml po ovci dnevno kad ga imam.
 
Ne znam za polni zar al se ponasaju veselije kad ih jedu a utice na poboljsanje kondicije,za sirce tvrde da poboljsava plodnost(dal direktno ili indirektno posto utice povoljno na opste stanje organizma).Mada za plodnost je dobra muskatna tikvica zbog beta-karotena kao i sargarepa.Pozdrav Petrovo
 
Цео живот је експеримент тако да није неки проблем пробати и уверити се да ли је нешто добро. На крају крајева пошто смо одвојени од природе ми немамо довољно знања па зато радимо по принципу покушај - успех - неуспех. Искуство је веома битно као и добра моћ запажања за све области па и за сточарство.
Ево један практичан савет Рудолфа Бројса за краве мада се примењује на све животиње па и људе. "Кад крава неће да се оплоди, треба јој три дана давати по једну шаку ситно сеченог црвеног здравца умешаног у храни, па све добро посолити. Успех неће изостати".

---------- Poruka napisana 25-07-12 u 08:58 ---------- Prethodna poruka je 24-07-12 at 07:06 ----------

Следећи рецепт се користи у случају дизентерије и јаке дефекације (пражњења), животињи треба два пута дневно давати по 12 капи тинктуре траве од срдобоље (potentilla tormentilla) уз нешто воде или један литар чаја. Корење те траве кувати три минута.
 
Не из Пелагића, мада има и код њега, већ од Аустријског травара Рудолфа Бројса. Што се тиче набавке трава неке свако од нас познаје (или пријатељи), а неке се могу купити у обичној апотеци тако да није никакакав проблем. Ево за ово следеће не треба никакво познавање биља.
3. Ако је реч о устобољи и упали папака крави свакодневно давати по једно пуно ведро чаја од трина а телету (кози - овци) половину и мање.То се препоручује и пре клања пошто месо постаје знатно боље а свако грло добије на тежини.

---------- Poruka napisana 26-07-12 u 06:52 ---------- Prethodna poruka je 25-07-12 at 16:32 ----------

Данас је постао велики проблем телење (јарење) због услова живота и осталих ствари. Некада тај проблем скоро да није постојао а данас представља трауму и за животињу и за људе. Код дивљих животиња које живе у природи тај проблем не постоји а ми можемо размислити зашто или се присетити како је то некада било код домаћих животиња.

4. Да би се крава (коза - овца) лако отелила, три седмице пре телења треба јој свакодневно давати по литар чаја од брдске хајдучице и вирка. Шаку биља прелити литром воде и оставити да стоји десет минута.
Пошто је прву биљку јако тешко наћи (не расте код нас) може да заврши посао само вирак (Alchemilla vulgaris) или напоредо додајте раније спомињани црвени здравац или мацину траву.
 
A na koju kolicinu vode ide ta kolicina sirceta 5, 6 ml po ovci? Moje ovce piju iz (jedne) kante vodu. Kantu od 15 l ujutro napunim do vrha i opet na vece svjezu vodu sipam. Pa ne mogu odredjivati koja ce koliko vode popiti. I da li moze kupovno sirce, nemam domaceg i da li se to daje svaki dan, ili se mora praviti pauza poslije nekog vremena?
 
Као што сам рекао може и у храни. Али ајде овако у то буре које се попије сипати по 5 мл. по грлу па нека пију, а може се ставити исто такво буре без сирћета па гледати реакцију - шта ће пре да пију.
Може и куповно, али је боље оно што ми направимо (непрскане јабуке) а и бесплатно је. За све треба предах-промена па и за сирће, после одређеног времена престати па поновити.

---------- Poruka napisana u 07:40 ---------- Prethodna poruka je at 07:33 ----------

Кад се грло надима или можда већ лежи и не може да устане, у чмар му треба ставити бутер количине као овеће јаје и чмар држати затворен пет до десет минута да се бутер растопи. Кад пустимо руку, из црева ће јурнути као из бунарске цеви :osmeh:.
 
људи, имам питање, значи треба ми савет, па реко' да га овде поставим. тражио сам већ написан одговор којекуда, али га нисам нашао.

купио сам козу са јаретом овог пролећа. коза је полу-алпина, а јаре је 3/4, јер је јарац чист, из ковачице (поуздано). то јаре је сада прошлост, на његову и мог замрзивача (који мора додатно да хлади) жалост, а моје задовољство (оно, би ми мало жао кад смо клали). јаре је било двополац / хермафродит, тј. ништаполац, што (ово друго) установисмо приликом клања. није ми сметало приликом куповине, јер је ионако било намењено исхрани. у сваком случају, у питању је генетски поремећај у полној диференцијацији ;d}

е сад, шта ме мучи. приликом куповине, човек који ми је помагао око исте, ми је рекао да се то понекад дешава када шут јарац наскочи на шуту козу. ветеринар каже да је у питању парење у сродству, што знам и сам да итекако може да утиче и да наравно треба избегавати. пошто ценим да ће коза да тражи јарца ускоро, у недоумици сам да ли да бирам јарце по имању рогова или не. стварно такве полу-информације могу да слуде човека.

хвала свима унапред на одговору тј. савету.
поздрав!

А зашто форум брише велика слова, да га јбм
 
Poslednja izmena:
Druže, nema to veze sa rogovima...narodno praznoverje.Traži jarca kod nekog ko drži mlečne koze,iz razloga što je taj jarac proveren.Ko radi ozbiljno neće držati lošeg priplodnjaka.
 
Ма и ја тако мислим, па сам кренуо у претрагу, не бих ли нашао нешто на ту тему. А реко' и да питам. Имам једног кандидата у крају, али шутог, па сам обазрив. Никад се не зна шта природа може да смисли.

Хвала! Ако још неко има шта да дода или одузме по овом питању, немој се стидите.
Поздрав!
 
Ja sam jednom zamolio članove foruma da ne daju svoja mišljenja ako nemaju potvrdu svog stava u teoriji i praksi ali nažalost to se ponavlja.Neko ko nije ozbiljno radio sa kozama i nije koristio analitiku sigurno ne može da tačan odgovor pa makar držao ovce i koze čitav život.Teorija kaže NE šut jarac i ŠUTA koza jer podmladak može da ima nedostataka.Može biti raznih varijacija koje se posmatranjem ne mogu primetiti.Ja lično u početko nisam verovao ali dok nisam praktično iskusio bila je do tada neverica.Sad tvrdim da ne treba pariti šutu kozu sa šutim jarcem.Ovo ne mora da se desi svaki put jer ako je jarac šut a od rogatih roditelja u tom slučaju to pravilo ne važi.
 
Ситуација се полако закувава. Ко би рекао да има везе. А пословица каже: "Не може шут с'рогатим", кад оно "шут са шутим" :osmeh: Ратку (мом пријатељу, који ми помаже у вези коза) свака част. Помало ме сада срамота што му не верујем 100%

Сад ми је драго да сам поставио питање. Слободно пишите даље, сва мишљења и утисци су важни. Надам се да ће одговори и расправа помоћи и другима.

Мудриц Милане, не замери колегама овај пут, јер су ми и сви остали око мене, који имају додира са козама (чак деценијама), такође рекли да нема везе. Па чак и ветеринар, који је на козама специјализирао (!?)

Хвала и живели!
 
Nazad
Vrh