Mali saveti zlata vrede

  • Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
B

brundalo

Guest
Kako u nasem poslu oko ovaca i koza ima puno malih stvari koje se događaju a premale su da bi se radi njih otvarale nove teme to mozemo ovdi jedan drugome dat poneki pametan savjet. Za pocetak evo 2 iz moga iskustva.
1. Orezivanje papaka Inace u Dalmaciji i opcenito na krsu blago ne pati od toga da mu se moraju podrezivat papci. Razlog - kamenjar. kako vi kontinentalci imate velikih problema s time ukljucujuci i bolest zaraznu sepavost, evo jedan mali savjet kako stediti vrijeme i trud a i novac i rijesiti problem papaka. Na tom poslu ovisno o tome koliko se ima blaga se gubi puno vremena od par sati pa sve do nekoliko dana uzastopice.
Dakle ovako - potrebno je napraviti uzani prolaz(hodnik) kojemu su stranice ljese. Sirina neka bude 1m a duzina minimalno 3 pa sve do 10m. Prolaz se ispuni tucanikom granulacije 5-7cm. Prolaz je potrebno smjestiti tako da blago prilikom izlaska iz stale a i prilikom povratka u nju mora proci kroz taj hodnik. Uzima se veca granulacija tucanika iz kamenoloma jer je on puno efikasniji nego sitni. Ukupni trosak je mozda 50-ak Eura zajedno sa transportom a potrebna kolicina tucanika je oko 2m kubna. Bilo bi pozeljno da blago ima vec porezane papke kad se postavi hodnik-prolaz tako da kamen samo odrzava ono sta je vec napravljeno. Neorezani papci ce se sporije trosit i trebat ce ih rezat dok frisko orezani sigurno nece narast.

2 Iznenadni napad krpelja Ukoliko se ovo dogodi a veterinar nije blizu i nemate nikakvog lijeka evo savjet. Janje/jare hitno treba stavit na kolina i povadit rucno prvo krpelje koji su nasisani i veliki a onda dobro pregledat blago i odstranit one malesne. Ako nemate nikakvog lika najbolje ce koristit mjesavina nafte i jestivog ulja u omjeru 4/5 nafta i 1/5 jestivo ulje. Ovom smjesom nakon rucnog odstranjivanja krpelja treba namazati blago odnosno dobro tekucinu utrljati u dlaku i kožu, na ovaj nacin blago je zasticeno 10-ak dana a zato vrime se moze nabavit neki od preparata koji sluzi u te svrhe. Ja osim ovoga koristim i biokill biljni preparat. Nikako ne preporucan koristiti benzin umjesto nafte jer je agresivniji a i brze hlapi te nema efekta
Kad se blago tako ocisti od krpelja treba mu odmah dati da pije 1% otopinu kuhinjske soli u litri vode. Naravno na bocicu i dudicu he he :ppozdrav:
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Ovo si vec spomenuo ali nije lose ponoviti.
Tamo gde se pravi betonski ispust ne koristi se sljunak nego rizla( mrvljani kamen) i to odlicno smirgla papke.
 
B

brundalo

Guest
Tar je napisao(la):
Ovo si vec spomenuo ali nije lose ponoviti.
Tamo gde se pravi betonski ispust ne koristi se sljunak nego rizla( mrvljani kamen) i to odlicno smirgla papke.
Znan ja da san spomenija vec negdi ali san ova 2 primjera naveo samo da bi se tema zapocela. A sad ocekujen i vas. Ima valjda svak po nesto za objavit :ppozdrav:
 
B

brundalo

Guest
@miljko dakle ovako. sutra moram upotrijebit burdizzo klijesta za skopljenje ovnova. kako da to uradim? dali da stegnem sve odjednom ili polovicu po polovicu :sta: :sta: koliko znam stisak mora trajat oko minut
 
P

popovic

Guest
Brundalo stisak traje 1-2 min maximalno,i stiska se prvo jedna pa druga polovina.
Mozda Miljko misli drugacije,ja sam to procitao u svajcarskom casopisu za ovcarstvo.
 

Čugi

Zaslužan član
Učlanjen(a)
15 Avg 2007
Poruka
2.117
Lokacija
Nova Pazova
Tar je napisao(la):
Ovo si vec spomenuo ali nije lose ponoviti.
Tamo gde se pravi betonski ispust ne koristi se sljunak nego rizla( mrvljani kamen) i to odlicno smirgla papke.
Cena, kod mene, 1200din/m3
 

miljko

Član
Učlanjen(a)
23 Nov 2008
Poruka
864
Lokacija
Pozarevac
Popovic je u pravu kad kaze da se prvo jedan semevoda pa onda drugi odradi i da bi sve to bilo sigurno to se na razmaku od 1cm prema jajima jos jednom ponovi.Ne znam koliko su ti ovnici stari ali ovamo se to radi sa anastezijom.To da je 1 min potreban je takodje tacno.
 
B

brundalo

Guest
Autor: Uredništvo
Subota, 07 Travanj 2007
"Gospodarski list", Zagreb, br. 9/2006. - 15. svibnja 2006.
Na ovaj članak potaknuli su me mnogi začuđujući negativni komentari naoko sveznajućih o vrlo lošim iskustvima s kozama. Slučajno smo, odvojeno, nekako u isto vrijeme prof. Rajković iz Brezovice kraj Zagreba i ja krenuli u nabavu mliječne koze.
Prošli smo mnogo kilometara. Jednostavno, nemam riječi kojima bih opisao doživljeni nemoral. Mnogi su čak znali da smo obojica iskusni kozari. Za prve ću napisati - prevelika i nerealna očekivanja, neinformiranost, neodgovornost. Za druge - otvorite dobro oči, nisu svi iskreni i dobronamjerni.
Prije kupnje koze nužno je definirati vaša očekivanja i zahtjeve. Tražite li životinju za održavanje vašeg travnjaka, trave u voćnjaku ili slično, tj. zamjenu za kosilicu, na krivom ste putu.
U tu svrhu nabavite ovce.
Koza spada među najinteligentnije i najlukavije životinje, služi se trikovima i prijevarama da bi postigla što je naumila, ima izvanredno pamćenje.
Ako ste skloni burnim i brzim reakcijama, nikako ne kupujte koze.
Vaša su očekivanja:
- proizvodnja mlijeka i mesa za vlastite potrebe + gnojivo za vaš eko-biopovrtnjak,
- kozje mlijeko za dijetnu, terapijsku i zdravstvenu svrhu,
- navedeno + proizvodnja sira, sirutka u zdravstvene svrhe i kao dodatak prehrani drugim životinjama,
- navedeno + održavanje vašeg okoliša, poboljšanje humusa,
- navedeno + eliminacija šikare i grmlja na vašim površinama.

Uklapaju li se vaša očekivanja u navedeno, svjesni ste neizostavne obveze mužnje dvaput dnevno, nabavite mliječnu kozu. Ne želite li obvezu mužnje, želite proizvesti samo meso, a pritom ispuniti potrebu za održavanjem okoliša, nabavite mesnu kozu.
Vaša će koza imati potrebe za parenjem. Držanje jarca zbog nekima neugodna mirisa uoči sezone parenja, stvorit će nekima nepremostive teškoće sa susjedima. Raspitajte se dobro ima li u vašoj blizini jarca, koji je na vanjskoj usluzi parenja.
Raspitajte se i pruža li vaša nadležna veterinarska stanica uslugu umjetnog osjemenjivanja koza. Varaždinska veterinarska stanica, primjerice, tu uslugu pruža redovito, već dulje vrijeme. Napominjem da je dr. Nazansky iz Veterinarske stanice Varaždin spreman na suradnju sa svim svojim kolegama veterinarima.
Dobro je znati da je koza izrazito socijalna životinja. U većim stadima koze majke, kćeri i tete uvijek su zajedno. Preporučuje se uvijek nabavka dviju sestara ili dviju ženski iz iste staje od majki koje su u srodstvu.
Nikada ne kupujte dvije ženke iz različitih staja, stvorit ćete si trajne probleme. Nemojte držati samo jednu kozu. Držite li dvije koze, parit ćete ih u različito vrijeme i uvijek će biti mlijeka, meso će biti bolje raspoređeno i nema potrebe za duljim zamrzavanjem mesa.
Zapisao sam i jedan vrlo važan savjet stare Babe Mare: “Sinko, kupuj koze kad se ozelene”, što znači koze i podmladak - kupuju se kad su već priviknute na zelenu hranu od starog vlasnika. Neiskustvo, stres i promjene u hranidbi vrlo često uzrokuju proljeve, nadimanje i nerijetko uginuća.
 
B

brundalo

Guest
miljko je napisao(la):
Popovic je u pravu kad kaze da se prvo jedan semevoda pa onda drugi odradi i da bi sve to bilo sigurno to se na razmaku od 1cm prema jajima jos jednom ponovi.Ne znam koliko su ti ovnici stari ali ovamo se to radi sa anastezijom.To da je 1 min potreban je takodje tacno.
hvala miljko. Inace to su stari ovnovi 6-7 godina(komada 2) i 4-5 dvogodisnjaka koji nisu zadovoljili moje kriterije u odnosu na velicinu, krupnocu, tezinu itd itd
 
B

brundalo

Guest
KOZA I KOZLE, RADOST I BRIGA
Autor: Uredništvo
Ponedjeljak, 19 Ožujak 2007
"Gospodarski list", Zagreb, br. 6/2007. - 15.2.2006.
Preporučljivo je da koza 3 - 4 dana ostane sa svojim kozlićima u zasebnom prostoru, manja je opasnost od gaženja malih od drugih koza ili već većih kozlića, kasnije obostrano prepoznavanje po mirisu i meketanju nije problematično, uzimanje kolostruma-mljeziva u prvim satima ne će biti ometano, a omogućit će i redovito sisanje, što je od osobite važnosti u prva tri dana života kozlića.
Dakako da kozi majci treba osigurati dovoljne količine svježe vode, koju u prva 3 dana po jarenju moramo mijenjati dvaput dnevno. Visokomliječne koze u prvim danima mogu popiti i do 10 litara vode.
Što je koza manje mliječna, popit će manje vode. Vjedro s vodom mora biti smješteno tako da bude onemogućeno onečišćavanje izmetom, mokraćom, prljavom dlakom, prljavim nogama itd.
Važno je da kozi majci osiguramo najkvalitetnije sijeno. Prvog dana po jarenju u potpunosti treba izbjegavati hranjenje krepkim krmivima. Bolje je kozi dati 2 - 3 zrele jabuke, i to malo natrule.
Veliki plod - iscrpljena koza
Ako je majka nosila veliki plod i očita je iscrpljenost, moramo joj na neki način brzo nadoknaditi izgubljenu tekućinu, minerale i vitamine.
Što poduzeti?
4 litre vode zagrijemo do najviše 38° C i u njoj stalno miješajući otopimo:
2 čajne žlice kuhinjske soli,
1 čajnu žlicu Natriumbicarbonata (ljekarne)
8 jušnih žlica grožđanog šećera ili meda (ni u kojem slučaju ne otopiti smeđi šećer od trstike, ili pogotovo ne bijeli šećer od šećerne repe)
Prelijemo u odgovarajuću posudu, ohladimo - nikako ne ispod 25° C i ponudimo kozi da pije. Koza u većini slučajeva halapljivo počne piti. Koji put potrebno je i malo nutkanja i strpljenja. Doziranje mora biti vrlo precizno veća koncentracija nekih sastojaka može izazvati kobne posljedice. Ovaj elektrolit treba koristiti kod proljeva u kozlića, odnosno svakog oporavljanja koza i kozlića od bolesti.


Prirodno ponašanje kozlića
Ne poznajući prirodno ponašanje kozlića, uzgajivači često postavljaju suvišna pitanja. Najčešće su to vezivanja kozlića različitim vezivima za kozu-majku, itd., itd.
U prirodnim uvjetima kozlići rastu u stadu i sišu majke više mjeseci, i tako sve dok koze ne zasuše. Doduše, ne postoji trajni kontakt koze majke i kozlića.
Za prvih tjedana, ovisno o vrsti terena, jarići se skriju u stijene ili se povuku u šikaru, grmlje itd. Za to vrijeme koze majke u potrazi za hranom mogu se i dosta udaljiti.
Samo 3 - 4 puta dnevno posebnim meketanjem zovu svoje kozliće na sisanje. Nakon te faze kozlići veselo izviđaju i otkrivaju novi svijet. Pronalaze svoje vršnjake i pod nadzorom jedne stare koze formiraju grupu, “kozleću školu”, koja je sve nezavisnija i često ju vidite u zajedničkom trku.
Svoje majke traže samo kad su gladni ili ako majke osjete da su vimena puna, pa ih zovu meketanjem.
Kod burskih koza izraženo je odvajanje odraslog jarca od koza, a najčešće se “kozleća škola” skuplja oko odraslog jarca. Što je jarac stariji, okupljanje je izraženije.

Kozleća škola
Uzgajivači mliječnih koza sigurno ne žele da kozlići dugo sišu mlijeko. Prirodni uvjeti u suprotnosti su s odvajanjem kozlića od svojih majki odmah kad posišu kolostrum i prve količine mlijeka. O idealnom vremenu odvajanja mišljenja nisu usuglašena, rasprave su u tijeku i bit će još dugo, dugo.
Prostor “kozleće škole” mora prije svega biti svjetao, suh i bez propuha. Bude li tako, i najmanji kozlići bez problema će podnijeti temperature i od 8° C. Kozlić kojem je hladno ima lagano nakostriješenu dlaku na leđima. Kozlići su još mali i zahtijevaju malo prostora, za zagrijavanje tog malog prostora, ako je potrebno, uzgajivači mliječnih koza uglavnom se posluže jednostavnim grijalicama. Najčešće su to infracrvene lampe (kao i kod odojaka). Ispod ili ispred bilo kojeg grijaćeg tijela morate postaviti zaštitnu rešetku, koja će ga štititi od doskakivanja kozlića, ili da grijaće tijelo ni u kojem slučaju ne može pasti među životinje.
Kako kozlići rastu, postaju otporniji i veći, traže i veći prostor. Kozlići su vrlo veseli, ako im se u njihov prostor stave neki panjevi, okrenuti sanduci, pa i veliko kamenje, koji će služiti za njihovo penjanje. Nije dobro ako se kozlići ne mogu penjati, u tom slučaju vrlo često trče “po zidovima”, što inače nazivamo “zid smrti”. Takve igre često su kobne - probajte zamisliti što se događa u utrobi kozlića u trci okomitom stranom zida.
U prostoru “kozleće škole” stelu treba vrlo često mijenjati, jer se kozlići pretežito hrane tekućom hranom, količina mokraće je znatna i brzo dolazi do provlaživanja stelje, koja ne smije biti vlažna.
 

miljko

Član
Učlanjen(a)
23 Nov 2008
Poruka
864
Lokacija
Pozarevac
ako ti ovnovi ne zadovoljavaju tvoje kriterijume,prodaj ih na klanje,ne vidim neki razlog za kastriranje.Ovan koji nije u priplodu jede hranu bez veze.To je jako bolna procedura,pogotovu kod odraslih ovnova.U EU se do mesec dana jagnjad ili jarad mogu bez anestezije tako kastrirati a pose toga ,morala bi se koristiti anestezija.
 
B

brundalo

Guest
Ma cini mi se da cu ja njih utovit i bez skopljenja, na pasi i onda ih prodat ovdi bez problema.Hvala na savjetu.
Sta se tice blejavica. Pogledaj vremena kad si ti postavlja slike ja san u isto vrime pisa da ih postavis, zato je doslo do greske u komunikaciji he he :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
 

miljko

Član
Učlanjen(a)
23 Nov 2008
Poruka
864
Lokacija
Pozarevac
ok je druze :ppozdrav:
postavi i ti jos koju odnosno i drugi odgajivaci.Meni se uvek cini da slika mnogo vise moze da kaze nego ponekad reci
 
B

brundalo

Guest
miljko je napisao(la):
ok je druze :ppozdrav:
postavi i ti jos koju odnosno i drugi odgajivaci.Meni se uvek cini da slika mnogo vise moze da kaze nego ponekad reci
Ocu prijatelju vrlo brzo kad zavrsim ovu nadstresnicu sa izmuzistem(sve, sam svoj majstor)bice slika ko u prici :ppozdrav:
 
B

brundalo

Guest
@ miljko da ne otvaran novu temu jar je pitanje a i sam odgovor vrlo kratak to cu uciniti ovdi.
kako da napravin kaudotomiju. Naime skopljenje muske janjadi radim redovito, ali odsijecanje repa nisam nikad radio, a alat koji se upotrebljava je potpuno isti. Hvala na odgovoru :ppozdrav: :ppozdrav:
 

dado

Član
Učlanjen(a)
3 Nov 2008
Poruka
39
brundalo ja redovito to radim i koristim gumice i kliješta za gumice.jednostavno navučem gumicu na rep od korijena repa udaljim za prst širine i to je to.radim to dok su janjci do deset dana starosti,nakon par dana rep se osuši i otpadne
 
B

brundalo

Guest
dado je napisao(la):
brundalo ja redovito to radim i koristim gumice i kliješta za gumice.jednostavno navučem gumicu na rep od korijena repa udaljim za prst širine i to je to.radim to dok su janjci do deset dana starosti,nakon par dana rep se osuši i otpadne
Ako mozes koju slikicu dat. Kazen ti iman alat ali nisan nikad radija. Jel prst po duzini ili debljini? Viruj neman pojma o tome
 
Vrh