Lucerka

Pomešam 100kg tritikala sa 15-16kg lucerke tako da smeša bude homogena.

Postavim na neke otvore do kojih sam došao iskustvom i u jednom prolazu raspem po deonici širine 14m i dužine 550m, tako se uklapa u moje parcele. Ako te baš interesuju dimenzije otvora izmeriću sutra.

Belorusa teram 6. brzinom na 1.500-1.600 obrtaja, a rasipač mi je podignut malo iznad horizontale kardana.

Pređem još jednom sa drljačom i valjam glatkim valjkom.

Jesi li mislio na ovu vrstu detalja ?

Pomešam 100kg tritikala sa 15-16kg lucerke tako da smeša bude homogena.

Postavim na neke otvore do kojih sam došao iskustvom i u jednom prolazu raspem po deonici širine 14m i dužine 550m, tako se uklapa u moje parcele. Ako te baš interesuju dimenzije otvora izmeriću sutra.

Belorusa teram 6. brzinom na 1.500-1.600 obrtaja, a rasipač mi je podignut malo iznad horizontale kardana.

Pređem još jednom sa drljačom i valjam glatkim valjkom.

Jesi li mislio na ovu vrstu detalja ?
Ne znam kako uspevas. Prilikom setve i vibracija izgubi se ta homogenost jer seme nema istu tezinu, drugo kad se rastura seme tritikala razbacuje se sire takodje zbog svoje tezine, tj dalje leti.

I ja bi volio da vidim kako izgleda to sijano rasipačem sa dve vrste sjemena.sijao sam sijačicom travno djetelinske smjese pa otpočetka bude dobro a kasnije od treskanja se počne odvajati sjeme jedno od drugoga i na njivi se pozna deo na kojem ima više trave i deo di je više lucerka.i sjemenari savjetuju da zbog nejednake mase sjemena sije se posebno trava posebno lucerka,a možem zamisliti kako ovo izgleda.

Da tritikal baca dalje, ode kod komšije, ybg, rastur. Al lucerka pada u moje.

Na distanci od 550 metara se zadrži homogenost smeše, iskustvo govori iz mene. Naspeš, pun gas i bez zaustavlanja...

Probao sam ja i samo lucerku na mali otvor, ali treba puno prolaza, ovako bude bolje...

Semenari nikako ne savetuju da se seje ciklonom hehee...

@Kremator

Dimenzije otvora na rasipaču: to je nepravilan trapez baze 50mm, jedan krak 20mm, a drugi 9mm. Da ne bude zabune, rasipač ima dva takva otvora.

Prve godine, tada sam sejao crvenu detelinu, išao sam samo na jedan, najmanji mogući, otvor. Vrteo se u krug dok mi se mozak nije zameo, uz ivice njive je bilo lošije posejano.

Sledeće nedelje sam radio drugu parcelu, morao da žurim, komšija mi rekao pomešaj sa nečim. Ja ga upitao kako, a on mi nasuo dva džaka tritikala iz ambara, namestio otvore na gore pomenuti način i rekao: rasturide to po mojoj njivi da uvatiš meru. Ispalo da je dva džaka dobra mera.

Posle te jeseni sam tako sejao još tri parcele, jednu meni, veličine 2ha i dve komšiji od po jutro površine.

Mi smo podaleko od bogatijih ljudi koji imaju sejalice. Kada upitamo da nam poseju, ne odbiju nas, ali sutra ću, prekosutra ću i u tom prođe vreme. Ybg meni je čovek sejao kukuruz 10. juna, sve sutra, sutra... i do mojega. A nije da je hteo da me zajebava, jednostavno ima i bližih parcela njemu i... ybg.

Ovako, s pomoći Božijom, u se i u svoje kljuse pa šta Bog i junačka sreća daju.

Mislim da je slabije ,videćemo kada je doradimo.

- - - - - - - - - -

Danas se kosi veća parcela.Morao sam da idem na njvu .Opet gumni defekt.Skinuli smo tošak sa komšijinog kombajna.

adult image

Poslednja izmena:
U vezi sejanja lucerke..ja sam lane pored moje sejalice koja seje u gram tacno platio komsiji i to debelo da mi poseje sa horshovom sejalicom..vucna sa svim onim cudima ispred i iza setvenog dela..ja vam ne mogu opisati kako je ta lucerka nikla i kako ona sad izgleda i kako imam lep prinos..nema lepse u selu..a nista sem sejanja nisam menjao u odnosu na druge parcele,cak sta vise ni gram djubriva,prilicno losa priprema..al svejedno ona je ko lutka..sejalica ubija koliko je dobra..el kontrola,pripremi sebi,povalja iza sebe..ne halim para koliko sam zadovoljan..pa vi procenite jel bolje rasipacem ili platiti takvo nesto..ipak je to kultura za narednih bar 5 godina..

Nazad
Vrh