Lucerka

Takve uslove i meni nudi ugovarač a cena zavisi od procenta čistoće i kreće se od 2,5 do 3,75 eura/kg.

Lucerka
Setva pocetkom aprila
parcela velicine 5 ari
predusev je bila basta,tj povrce
u jesen zaoran stajnjak

Necu moci da je kosim zbog najavljene kise, tako da ostavljam za petak popodne, i ujedno joj je ovo 4. kosnja.

Moze im se,ali ok, vratice im se sve polako... ;)
Lucerka je zmaj, nisam se nadao da ce biti ovako dobra i sa puno zelene mase. Pre setve je frezirano sa IMT 506, fino sam usitnio zemlju, posle toga sam posejao rucnom sejalicom za travu,detelinu, posle sam zadrljao drljacom, i to je to. Bilo mi je potrebno oko 1.5kg semena lucerke...

Savopunch spomenu miseve....Koliko smetaju lucerki....kod mene niko nije upucen,a vidio sam u svojoj lucerki dosta rupa misijih

Kod nas su misevi haos pravili.I to prosle zime,ove sam primetio da ih nema,stariji kazu da je to zbog cestih magli kojih je bilo jesenas,kazu da jako smeta misevima.Mi smo ih uspesno potamanili nekim otrovom kojim se farba zito i to se sipa u rupe.
Da li je neko primenjivao metodu da stariju lucerku podjubri stajnjakom u jesen i predje plitko tanjiracom?Kazu mi da joj to produzi vek do 2 god.

Sto se tice miseva,zna da bude zlo i naopacke,u godinama kad ih je najezda,kao 2013 recimo znaju da naprave takvu stetu da nemas sta da kosis..meni su cak i koren pojeli i morao sam da preorem dvogodisnju lucerku..pogotovo ja nekad imam problem jer tu gde su mi lucerista kilometrima okolo nema ni jedne druge i posle zetve oni lepo sa okolnih strnjika svi kod mene na cast i eto njake..probao sam te godine datrujem al sta vredi,oko 70 rupa na meter kvadratni..strasno..

Sto se tice miseva,zna da bude zlo i naopacke,u godinama kad ih je najezda,kao 2013 recimo znaju da naprave takvu stetu da nemas sta da kosis..meni su cak i koren pojeli i morao sam da preorem dvogodisnju lucerku..pogotovo ja nekad imam problem jer tu gde su mi lucerista kilometrima okolo nema ni jedne druge i posle zetve oni lepo sa okolnih strnjika svi kod mene na cast i eto njake..probao sam te godine datrujem al sta vredi,oko 70 rupa na meter kvadratni..strasno..
I ja sam tako prošao.Posejao u proleće 2014.Pojeli su frtalj jutra od 2,Ja je ostavim kad ono sušna 2015.U jesen je uzorem.Oko 250 bala sam doneo sa te njive.

Kako moze da se produzi malo luceriste ?? Kupio sam jednu parcelu odmah do moje. Oba su lucerista. Moja je 3 godina a ova druga 5 I malo se proredila I ima trave. A posto planiram da to pretvorim u jednu parcelu kasnije odgovaralo bi mi da ovoj sto sam kupio produzim vek bar jos godinu sve. Razmisljao sam da pretanjiram u septembru I da posejem manju kolicinu semena. Da li je to izvodljivo ??

Pa bas i nije dobro sejati lucerku na lucerku, ali probaj, mozda i nesto uspe. Ja bi to duboko zaorao i posejao bi kukuruz da sam na tvom mestu. Kolika je parcela ??

Inace sam danas prevrnuo moju pokosenu u nedelju. Skupicu je na gomilice i lepo cu sloziti pod senjak za zimu....
Inace se nadam da cu dobiti i tu poslednju 5. kosnju ove godine...

Pa bas i nije dobro sejati lucerku na lucerku, ali probaj, mozda i nesto uspe. Ja bi to duboko zaorao i posejao bi kukuruz da sam na tvom mestu. Kolika je parcela ??

Inace sam danas prevrnuo moju pokosenu u nedelju. Skupicu je na gomilice i lepo cu sloziti pod senjak za zimu....
Inace se nadam da cu dobiti i tu poslednju 5. kosnju ove godine...

I ja bih posejao kukuruz kad mi ne bi odgovaralo da imam 2,5ha lucerke u jednoj parceli jos godinu dve :osmeh: Kao sto rekoh odgovaralo bi mi da produzim luceriste jos malo pa da izorem posle obe, znam par njih koji osveze luceriste u 4-5 godini tako sto prodju drljacom u prolece preko lucerke da rastresu tlo I prodju sejalicom opet. I relativno im uspeva. Ali ova pracela koju sam kupio bas izgleda dosta ugazeno. Zbog rotoga sam I razmisljao da pustim plitko tanjiracu.

I ja bih posejao kukuruz kad mi ne bi odgovaralo da imam 2,5ha lucerke u jednoj parceli jos godinu dve :osmeh: Kao sto rekoh odgovaralo bi mi da produzim luceriste jos malo pa da izorem posle obe, znam par njih koji osveze luceriste u 4-5 godini tako sto prodju drljacom u prolece preko lucerke da rastresu tlo I prodju sejalicom opet. I relativno im uspeva. Ali ova pracela koju sam kupio bas izgleda dosta ugazeno. Zbog rotoga sam I razmisljao da pustim plitko tanjiracu.

Onda bolje istanjiraj kako treba i posej semena koliko je propisano i ne razmisljas.

Jedne godine sam pola jutra Lucerke "osvežio", tako što sam prešao plitko tanjiračom u proleće, a posle ručno razbacio seme, pa podrljao konjskom drljačom, i uspelo mi je, produžio sam joj "vek" oko tri godine...
Malo duže čekaš na košenje prve, skoro pred poleganje iste, da bi dao vremena i onoj novonikloj da uspe da se formira i ukoreni...
Po mogućnosti pokosiš ručno, ako je reč o manjoj parceli, a ako je veća, pozajmiš ili najmiš nekoga da ti pokosi bočnom kosačicom...
Inače, ovo sam uradio ili u 4. ili 5. godini, ne mogu se setiti, ali iz razloga što su miševi napravili harakiri Lucerištu, pa sam nekako sanirao posledice, a posle se zabavljao "sređivanjem" uzroka...

Može tako ali se mora dobro pratiti stanje jer hoće buvač da napravi problem.Moram sebe demantovati po pitanju semena.Dorada nije moguća pošto se seme nije dovoljno osušilo pa ima mnogo bespotrebnog rastura.Kremator javiću ti se do setve osim ako ti nije jako hitno?!

Nazad
Vrh