LTZ

u Maleševcima ako te interesuje poslat ću ti broj čovjeka na pp

majstori danas sam provjerio jos nkoliko puta i ovaj t-40 nema spore brzine na reduktoru ima samo dva polozaja,napred i natrag,drukciji je od starih ima rotacionu pumpu i kompresor napred na motoru a ne na getribi

Pozdrav svima , pitanje za vlasnike i poznavaoce T40 . Imam ga vec nekoliko godina i stvarno sam prezadovoljan . Jedino me nervira buka koju stvara menjac u radu.Cuje se neko zujanje , brujanje i to prilicno glasno , kada silazim nizbrdo zujanje se pojacava . kada sam kupio traktor skinuo sam poklopac menjaca i oprao menjac detaljno od naslaga i koje cega. pregledao sve lezajeve i nisam nasao nista .Da li je ta buka normalna, ili treba zameniti lezajeve u menjacu i ako treba koje ? Molim za savet .

Opet sam se čuo s onim likom što prodaje T40 za 2100 evra (http://www.mojauto.rs/polovni-auto/516457/), ovaj put mailom, ev šta kaze:

"Dobar dan traktor je u ispravnom stanju , malo je radio posto pored njega imam jos dva traktora.Generalisano znaci da je potpuno remontovan motor .Na traktoru treba zameniti altenator i neki deo mali na prednjoj vuci ostalo je sve ok.Traktor se nalazi u Somboru pa ako ste zainteresovani dodjite da ga vidite."

Ovo mi već malo sumnjivo...što mu je motor potpuno remontovan ako je "malo radio"? Ajd za taj alternator, to se moze uzeti od bilo kojeg auta na otpadu i udesiti, to je bar lako. Šta to moze biti na prednjoj vuči, ima li neko ideju? Ovaj oglas mi se već više ne svidja.

poloako , dok ti isprovjeravaš njih većina ti se neće svidjet :D

''i neki mali dio na prednjoj vuči'' :haha: :haha: :haha:
pa ako je tako mali što ga on ne zamijeni da mu ne ruši cijenu :ppozdrav:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HpLwmVBG-aA&feature=related[/youtube]
Za raspravu o prednjoj vuči, na 2-3 hoda u nazad se ovde vidi da mu prednji tockovi nemaju razdeljen diferencial iako skreće levo-desno stalno ima jednake obrtaje prednjih točkova.
Zanimljivo mi je i to što može tolko da skrene tockove kada je uljučena prednja vuča (nisam očekivao da baš toliko može :D)

Za raspravu o prednjoj vuči, na 2-3 hoda u nazad se ovde vidi da mu prednji tockovi nemaju razdeljen diferencial iako skreće levo-desno stalno ima jednake obrtaje prednjih točkova.
Zanimljivo mi je i to što može tolko da skrene tockove kada je uljučena prednja vuča (nisam očekivao da baš toliko može

Zaista, veoma neobično ponašanje prednjeg mosta. Prednji točkovi rade potpuno isto i naprijed i nazad, vidi se da se okreću s istim obrtajima, čak i kada je gotovo sasvim zakrenuti. Rješenje koje ima T40 na prednjem mostu je zaista genijalno. Lijevi i desni točak su nezavisni pošto tu i nema pravog diferencijala, a rješenje sa onim klackalicama omogućava da su oba točka paktično stalno "zablokirana" tj. pogon stalno ide na oba ako proklizavaju, a u krivini, kada ne proklizavaju, jedan točak "bjezi" od klackalice pa i nije pod pogonom. Zaista, veoma neobično i genijalno rješenje, usto i veoma jednostavno. Prednji most na T40 je daleko bolje riješen nego na MTZ52 ili 82, jer je jednostavniji i ima manje zupčanika (po formi jako podsjeća na prednji most od Unimoga ili Hummer H1, jer i oni imaju reduktore na točkovima kako bi im se povećao klirens).

ali ipak moraju se okrenut zadnji tockovi da bi se ukljucio prednji most to jeskro pa isto ko kod imt 577 vec se ukopa dok mu se prednja vuca ukljuci ::lose::

MATRIX je napisao(la):
ali ipak moraju se okrenut zadnji tockovi da bi se ukljucio prednji most to jeskro pa isto ko kod imt 577 vec se ukopa dok mu se prednja vuca ukljuci ::lose::

Potrebna je samo jedna trećina okretaja zadnjeg točka (u proklizavanju) da bi se prednja vuča uključila. Mislim, ko se uspije ukopati za jednu trećinu okretaja točka, najvjerovatnije se nalazi na nekom terenu gdje mu prednja vuča svakako ne bi ni pomogla (močvara, slatina...).

ne treba njemu jedna trecina ako je sve u redu prvi s ukljuce cim zadnji pocne proklizivat jedino sam primijetio kod starih koji su rastureni vec da im treba duze,

MATRIX je napisao(la):
ex koji to rus nije star :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
@mtz82 je mislio na istrošenost traktora ( naprimer: stari oko 70 godište sa puno radnih sati a pod novije negde iz 90 godišta koje možda nemaju toliko radnih časova )

da tako je moj je 93 i ima 2300 rs,kod nas je otkad je imao 700 sati,uz brdo po mokrom opce zadnji ne proklize vec samo cujes kak getriba promjeni zvuk i ideeeeeeeeee

mtz82 je napisao(la):
da tako je moj je 93 i ima 2300 rs,kod nas je otkad je imao 700 sati,uz brdo po mokrom opce zadnji ne proklize vec samo cujes kak getriba promjeni zvuk i ideeeeeeeeee

Moze li se naći takav da se kupi u Srbiji i za koje pare? Vidio sam neke po oglasima, ali svi... :nono:

ni kod nas u hr ih bas i nema,trazio sam neko vrijeme da kupim jos jednog akvog ali jok,nasao sam samo starije od sebe mislim da su zadnji t-40 pravljeni 94

mtz82 je napisao(la):
ni kod nas u hr ih bas i nema,trazio sam neko vrijeme da kupim jos jednog akvog ali jok,nasao sam samo starije od sebe mislim da su zadnji t-40 pravljeni 94

Ja sam našao do sada čak četiri ovdje u BiH, i to svi dosta blizu. Jedan je u mom selu, gazda umro prije deset godina, traktor stoji po godinu-dvije onako na njivi, zarastao u travu. Vlasnikov sin kad dodje iz inostranstva pomalo ga upali, provoza i to je to. Traktoru ima nekih 40 godina, neće da ga prodaju ni za zivu glavu. Stanje mu je za starost odlično, malo ima ulja kod auspuha i to je to, na njemu neke ruske gume stavljene pred rat, da ne povjeruješ da izgledaju kao nove.

Drugi sam našao u Maleševcima, ima i kašiku naprijed, gazda ga prodaje, al se nećka, te hoće te neće. Nije ni skup, al me brine da nije nešto ozbiljno sheban, premalo novca trazi.

Treći sam vidio na putu prema Tuzli, tako lijepo izgleda da sam morao stati na magistralnom putu s autom da ga gledam kako skuplja sijeno sa suncem. Ofarban, bolje nego nov izgleda, radi kao sat. Nisam s gazdom ni pričao, al ne vjerujem da je na prodaju, predobro izgleda.

Četvrti sam našao na oglasima u Lukavcu, prodaje ga lik za 8000KM, al je taj lik švercer pa mi je to sumnjivo.

Fakat imam veliku zelju da nabavim taj traktor, tehnička rješenja kojih su se ludi Rusi sjetili, snaga, moment, prednja vuča, pa i sam izgled, sve mi se strašno svidja kod njeg. Nekako mi je taj traktor baš simpatičan.

Da je samo nešto ovakvo naći i uz lijepo odrzavanje, moji unuci bi ga mogli bar iz zahebancije vozati...

download.jpg

http://kmetijskioglasnik.si/traktorji_detail?id=000552034

Nazad
Vrh