LTZ

sae 30
Post je spojen: [time]1271099248[/time]

Ljudi, šta se radi kod generalke za T40? Našao sam jedan u Somboru, nije farban i šminkan, 1980. godište, prednji pogon, gume solidne (mogu još koju godinu). Trazi 2100 evra (dakle sigurno ide za 2000 evra), kaze gazda da mu je radio generalku, al nisam ga sad mogao davit s tim šta je sve radio.

Šta se dakle tu sve radi, mijenja? Šta uopšte kod T40 moze krepat pa da mu se radi generalka? Jedan komšija ima takav, vozao ga 100 godina, orao što ni bageri nisu orali, umro još prije rata, traktor stoji po 3-4 godine dok komšijin sin dodje iz inostranstva i malo ga provoza i preore njive da uništi krovo i šiprazje, niko u selu ne pamti da je ikad bio u ozbiljnom kvaru, a ima sigurno 40 godina, mozda i više.Ganjao ga ja da proda, ma neće ni da čuje, čuva ga kao uspomenu, ne da ga svakome ni pogledat.

Malo me brine i kako bih ga prevezao u BiH, kolika li je carina i PDV? Gazda kaze da ima papire sve regularno, i sad je registrovan traktor, pa preregistracija ne bi bila problem, samo ta carina i PDV, to nemam pojma ni kako ide ni koliki su. Zvao ja carinu, al ljudi pojma nemaju (ej ba, carina ne zna kolika je carina na traktore?!?!?!).

Generalna je relativan pojam... neko kaže generalna, a promenuo mu karike... :nono:
Puna generalna za taj traktor bi bila ako bi se menjali: sklopovi (cilindri,klipovi, karike), egalizirala radilica, novi ležaji radilice, čaure male pesnice, pumpa ulja, ventili, vođice, zaptivači, semerinzi, ulošci dizne, remont boš pumpe.

zorancile je napisao(la):
Generalna je relativan pojam... neko kaže generalna, a promenuo mu karike... :nono:
Puna generalna za taj traktor bi bila ako bi se menjali: sklopovi (cilindri,klipovi, karike), egalizirala radilica, novi ležaji radilice, čaure male pesnice, pumpa ulja, ventili, vođice, zaptivači, semerinzi, ulošci dizne, remont boš pumpe.

UH jebote, to je fakat gomila posla, al tak je praktično za svaki traktor kad prispije za generalke.

Ev to je taj, onako solidno izgleda, al ajd sad znaj šta mu je gazda radio da mu je trebala generalka...

http://www.mojauto.rs/polovni-auto/516457

Dobro izgleda.
Možda je napravio puno radnih sati, pa je morao da radi punu generalnu, ili je samo menjao sklopove, a radilicu nije radio? Radilica može da izdrži jednu zamenu sklopova, oni imaju dobar pritisak ulja i široke ležaje radilice.

Ajd ljudi ako neko ima T40 nek slika kako mu izgleda mjenjač i da na slici onako naznači gdje je šta?
Post je spojen: [time]четвртак, 20. мај 2010. 10:32:24 MST[/time]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=juweRG6ELJ0[/youtube]

Opet ja...

Ljudi, a gdje se kod T40 prikača obična prikolica sa jednom osovinom, ne "špediter"? Svaki kojeg sam našao na oglasima ili na videima, ima poteznicu n postavljenu na poluge hidraulike, pa izgleda da tako i vuče prikolicu. Mislim da ove jednoosovinke ne i mogle nikako ići tako jer bi u tom slučaju mnogo tereta morala nositi hidraulika.

Ajd ako neko zna kako to ide ili još bolje ako ima sliku, nek postavi. Ozbiljno razmišljamo o T40 ili mozda MTZ52 (hoću duplak obavezno), pa skupljam sve moguće informacije koje mogu.

Takodje, vidim da ovdje ima i vlasnika...ajd molim vas mozete li nabrojati stvari na koje treba obratiti paznju kod pregleda i probe T40. Šta gledati i gdje gledati, na koje detalje obratiti paznju? Ajd dajte neke "cake" za koje vi vlasnici sigurno znate. Nemam iskustva sa Rusinama a stvarno smo i ja i otac zagrijani za njih jer vidim i ovdje i na drugim forumima da su to zilave, izdrzljive mašine, bez elektronike i zahebancija, sve čista mehanika (a ja volim šarafati). Traktor nam treba za oranje, tanjuranje, malo frezanja, kosidbu i sijanje kukuruza, pošto je IMT539 koji imamo već slab za te stvari jer nam zemlja nije lagana a i malo je brdovito pa jako često moramo orati samo nizbrdo, a svi znamo koja je to danguba i vremena i goriva...T40 nam se čini kao pogodan izbor, ima taman snage za nas a ovojica smo jako pazljivi vozači, ne silimo mašine nikad (539 ima 5000 sati i nikad mu NIŠTA nije radjeno). Udobnost i buka nam nije bitna jer nemamo previše zemlje (samo 5 hektara dobre, plodne ali poteške zemlje) ali zelimo da to uradimo kako treba jer sa 539 jednostavno ne ide...

Ajd molim vas sve koji imate informacije o T40 i onome što sam gore naveo, da opišete sve na šta kod kupovine polovnjaka treba obratiti paznju. Traktor ćemo kupovati sledeće godine u rano proljeće, taman da prispije za prve teze poslove a budzet nam je oko 3000 evra.

Hvala unaprijed svima koji zele pomoći!

Montira ti se prikljucnica sa dva klina gore gdje se kopca poluga,a donja nezna tocno pogledat cu ujutro,moj t-40 je 93g.ima onu malu bos pumpu

mtz82 je napisao(la):
Montira ti se prikljucnica sa dva klina gore gdje se kopca poluga,a donja nezna tocno pogledat cu ujutro,moj t-40 je 93g.ima onu malu bos pumpu

OK, hvala! Znaš li nešto o mom dodatnom pitanju? Proširio sam post u medjuvremenu.

Isprobaj menjac u svim brzinama,hoce iz nekih izbacivat,korpe su im boljka kao i kod vecine rusa,obavezno probaj jel se prvi pogon ukljucuje cim počns proklizavat jer on ima samo automatski,i ako je hidraulika uredu dize sam sebe u zrak na zadnjem kraju

on nema brze spore ima jednu sporu i rikverc i sest brzih,mozda mislis reverzer onda idu sve unarag a rikverc ide unapred,mislim da stariji nemaju rikverc kao brzinu nego moras koristit reverzer

Ručica na patosu sa leve strane, ima tri položaja: brza, spora, rikverc.
Za spore brzine ima mali planetarni reduktor sa leve strane menjača se vadi... on je slab, a kod nas je teška zemlja, pa su ga u selu već svi menjali. Neki i dva-tri puta...

Motor mora da lako pali, "na zub", inače nešto nije dobro. Najčešće zbog loše boš pumpe teško pali, ali može da bude i zbog slabe kompresije.
Delovi za t-40 su malo skuplji nego za Mtz, ali su još uvek u razumnim granicama, tako da ne treba previše da brineš. Treba i majstor od nečega da živi... :haha:

tačno za reduktor , obično strada u 4 sporoj

zombi za tvoj budzet ima T40 koji se nalazi nedaleko od tebe , samo ti fali još 500 marki za njega ::namigivanje:: ima nove gume uredne papire i prednju utovarnu kašiku

kuka mu se kača na onu osovinu koja nosi poluge , evo slika
143.gif

moj t-40 nema tak,skroz dole su brzine na napred kad polugu dignes iste te ali unatrag u sredini nema nicega,napominjem 93 godina je mozda zato

mtz82 je napisao(la):
moj t-40 nema tak,skroz dole su brzine na napred kad polugu dignes iste te ali unatrag u sredini nema nicega,napominjem 93 godina je mozda zato
probaj podići za još jedan stepen gore , i nemoj se stiditi da nam kažes rezultate :haha:

Ove što smo mi radili su 1977-1981, tamo ima.
Jel imaš neko uputstvo od njega, ako si ga kupio novog? (nemoj da prodješ kao moj komšija koji je kupio Golf 1, sa 4 brzine, od preprodavca, vozio ga 2-3 godine, i kad ga je prodao sledeći vlasnik vidi da taj auto ima menjač sa 5 brzina, samo ima malo lufta u ručici, pa ne može da je ubaci... :haha: )

probat cu ali vozimo ga nas 4 vec 10 godina i isprobavao sam vec ali jok,sad malo odmara u prvoj je poceo lupat,najprije je samo nizbrdo a sad konstantno kuje,morat cemo malo zavirit ispod poklopca,drugi vlasnik sam kupljen je sa 600 rs

savoris je napisao(la):
tačno za reduktor , obično strada u 4 sporoj

zombi za tvoj budzet ima T40 koji se nalazi nedaleko od tebe , samo ti fali još 500 marki za njega ::namigivanje:: ima nove gume uredne papire i prednju utovarnu kašiku

kuka mu se kača na onu osovinu koja nosi poluge , evo slika
143.gif

Hvala na slici Savo!

Gdje se prodaje taj T40, baš bi volio da ga pogledam izbliza? Kašika vrijedi tih para itekako, zna to zatrebati počesto.

Nazad
Vrh