lovac luka
Član
16_20 to su penkala!!!!!
12 moš mast mešati

Karabin 222_7,62-8
Prodao sam 'levator, šaljem spiralom

12 moš mast mešati

Karabin 222_7,62-8
Prodao sam 'levator, šaljem spiralom

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jos pogotovo sad ovi 12/89 poluautomati to iz karbinja samo tako12 moš mast mešati
Bas nistaSta ces sa tim kalibrom.
7,62x39 odličan kalibar!!!!Bas nista
Sta fali 8x57 i za njega imas 9gr,10,2gr i 12,7gr zrna sasvim dovoljno za naseg prosecnog lovca.Sa ovim gramazama mozes uspesno da lovis svu divljac kod nas od lisice do medveda bitna je tehnika gde ces plasirati hitac isto kao i sa 7x64 i 3006.Pogodak sa bilo kojim ovim kalibrom u plecku na srnecoj divljaci napravi ce ogromnu stetu na mesu ali ako pucas saku iza plecke po rebrima imaces pad u vatri i minimalno ostecenje na mesu i divljaci.Ne bitno je koju gramazu zrna koristis dali najlaksu ili najtezu cak sta vise najlakse gramaze uvek prave vecu stetu na meksoj divljaci.Zato 8x57 i zrno od 12,7gr i lovis sve lisicu,srne,divlju svinju ne menjas nikad gramazu zrna puska uvek upucana na tu jednu bez potrebnog preupucavanja jer nikada ne nose isto zrno od 9 i zrno od 12,7grama bio to 8x57,7x64 ili 3006.Zbog posla kojim se bavim video sam dosta lovaca koji na primer u lovu nose po dve vrste municije lakse i tezeg zrna kao kad puca lisicu ili srne lakse,a za DS teze zrno i kada ih pitam sa kojom je municijom upucan oni kazu ma nema veze to je isto i onda na primer upucaju sa tezim zrnom i kad stave lakse obavezno bude promasaja.Zato se puska upucava samo sa jednim tipom zrna,jedne gramazi i jednog proizvodjaca i to se koristi ne bitno koja se divljac lovi UNIVERZALNI kalibar ne postoji!Moja neka preporuka sa ovim godinama i ovim mojim lovackim iskustvom jedan srednjak kalibar na primer 8x57 za svu visoku divljac i jedan 223r za sitnu i srnecu divljac eventualno 243 radi sigurnosti ako lovac slabije puca ili je neiskusan.Zasto 8x57 eto bas iz tog razloga jer ih mozes dobiti za jedan rucak,a za lovca pocetnika to je isuvise velika stvar pa posle kad se steknu svi potrebni uslovi moze se kupiti i neki bolji.Ovako uzmes jednu 8-micu na poklon ili simbolicnih 50evra,a onda onih 150-200evra koje bi dao vise za 3006,7x64 ili 270 ulozis u optiku koja je najbitnija koji god kalibar da imas.223 ne pravi stetu???Pa taj kada udari srndaca u plecku sa druge strane napravi haos,da bacis pola.
On je dobar za predatore,za ono sto se ne koristi dalje,malo zrno,dobro punjenje,kada ga udari pukne kao sijalica.
@biber99
Uzmi ili 7x64 ili 30-06,imaju veliki opseg gramaze zrna,univerzalni,ima municije svuda,mani se 8x57.
Za svo oruzije ti trebaju potvrde koje je DraleTD rekao,kao i potvrda iz LU i obuka o rukovanju,i diploma o polozenom ispitu
Za olucene je nabavna dozvola 5600din a za neolucene 2500din,isto toliko posle kada kupis ili ti za registraciju.
Ima relativno veliki pad zrna ali zaboravljas da PAP-ovka kao i m-48 imaju gajku, odnosno sinu po kojoj se pomera zadnji nisan i veruj da verno prati daljinu ako joj odredis kako treba daljinu i pomeris gajku na odredjeni broj. Dokazano u gadjanju na mirnom jezeru u nepokretnu metu na 700m a gajka na 7- ici. Dok orginalni lovacki karabini imaju fiksan zadnji nisan, upucan fabricki na 100m, pa ti nista ne vredi sto imas npr 8x57 kod koga uzred budi receno pad ili putanja ili parabola zrna je ista ako ne i losija nego kod 7,62x39, i sa njim gadjas na200 i vise metara kada je mehanicki nisan upucan na 100m, tako da mora raditi odokativna metoda sa kojom je pogodak vrlo neizvestan.Ali trajektoriju zrna kao minobacac!I kad na PAP stavis optiku moras imati vrat kao zirafa.Puska rodjena za svadbe i ne daj Boze da je imas u kuci za sve ostalo truba!
Bas iz razloga sto sam znao da neces shvatiti pomenuo sam lov u Vojvodini i kod nas. Ja sam kod Vas lovio a Ti ocigledno nisi ni prosao kroz Novu Varos ,mada ako si isao u CG morao si proci. I da, bukvakno se "vodi rat" sa divljaci. Ukucaj na net kanjon uvca itd...Druze jeli ti ratujes sa divljaci?Mehanicki nisan kod nas se ne koristi zato postoje vojni i lovacki nisani sta ti pucas na 700m koju divljac?Ni lisicu na toj daljini ne bi pucao,a ne nesto od plemenite divljaci.8x57 da ima takvu trajektoriju kao sto pricas ne bi ga u vojsci koristili kao snajperski metak 7.62x39 je metak kojim mozes loviti predator i srnecu divljac za sve ostalo je inferioran.Gledao sam u par lovova kako ljudi obaraju DS sa njime i u trku i kad stoje ali to nije to ja imam 223r,7.62x39,7x64 i 8x57 i imam tu famoznu papovku zato i kazem jer je imam da je za kucu i veselja.Imam i MK Brno2 ona mi sluzi za treninge i sa njome mozes oboriti i DS ako pogodis iza uveta ili ti zausku ali puska i kalibar nisu za to i nikad nece biti.Ja sam DS prvu odstrelio sa 223r pa ga zbog toga ne hvalim kako je svemoguc i kako sve pada od njega.Sto se mehanickih nisana na gajku tice to ti nista ne vredi kad namestis opticki nisan samo pogledaj koji ugao imas sa tim gajkama kada namestis na sto kazes 7-cu pa ces videti koja je to trajektorija zrna i koji je to pad odnosno koji je to ugao skoro od 45 stepeni.
Cerino... a tad sam dosao i iz zadnjeg (valjda) rata...Kolega, jel ti je ovo "99" godište?
Ma nije stvar u ljubavi, PAP -ovku bas i ne mozes nesto voleti, radna puska sto rece kolega Lovac Luka u traktor u sneg na mokru zemlju, odradi ono sto je do nje. E ovo sto ti imas je za voleti... Sa 300WM sam odstrelio jelena lepog, kao da ga je grom pogodio, pogodak u plecku opet na severu nase zemlje...Sve je to stvar ukusa,ko sta voli i o tome ne vredi raspravljati,ja sam rekao sta je za mene ok a sta ne.
Za poluautomat si upravu,ja imam Benelia Limited Edition 300WM uparen sa Aimpointom,stvarno su za sumski lov DS a i za pogone je keva.