Lovačka tema

Da li ima neka odgaivačnica te rase u Srbiji?

Sremac, ne znam da li ima ima registrovanih odgajivačnica, ali znam nekoliko ljudi koji imaju pse. Znam jednu registrovani odgajivačnicu koja ima labradore, nemce i vajmarce, ali ima mlade pse tako da nema štence za prodaju. Tek kada im psi budu odrasli i kada budu imali štence, onda ih možeš i smatrati pravom odgajivačnicom za ovu rasu. Što se labradora tiče, tu mu skidam kapu, ima jako kvalitetne pse.

FCI standard: No. 99/04.12.1998 / GB

Date of publication of the original valid standard: 27.02.1990.

FCI klasifikacija:
Group 7 Continental Pointing Dogs.
Section 1.1 Continental Pointing,
Type "Braque" with working trial.

Matična zemlja: Nemačka
Poreklo: Tačno poreklo se ne zna i o njemu postoje brojne teorije. Ono što se zna da su u početku ukrštani s krvoslednicima ( što potvrđuju i stari crteži), a kasnije je u uzgoj uvedena krv ptičara i setera, a od 1890. godine vodi se uzgoj u „čistoj krvi“. Uglavnom, ovo je najstariji nemački ptičar. U ranom 19. veku vajmarca su poznavali kao „kralja lovačkih pasa“.

Opis: Vajmarske ptičare možemo videti u tri varijacije boje: mišje-siva, srebrno –siva i srneće-siva., te nijansama tih boja, uz dopuštenu belinu na prsima i prstima, te tamniju prugu na leđima. Idealna dlaka je kratka i gusta, a postoji i varijanta duge dlake. Nešto snažnije građe od kod nas poznatijeg Nemačkog kratkodalkog i oštrodlakog ptičara. Mužjaci visine 59-70 cm a ženke 57-65 cm. Svojim aristokratskim držanjem te spojem elegancije, izdržljivosti i inteligencije ostavlja snažan utisak. Glava je plemenita, oči u nijansama jantara, sive ili plavosive. Uši visoko nasađene i široko nošene, dosežu do ugla usana. Vrat je suv i čvrst, predprsje dobro izraženo, dobro razvijen, dubok prsni koš. Leđa nešto duža (što je karakteristika pasmine), čvrsta i mišićava, rep niže usađen u odnosu na druge ptičare. U kretanju leđna linija mirna, a kretanje je skladno i izdašno.

Narav: Svaki pripadnik ove pasmine treba biti temperamentan, privržen, oštar, željan učenja i druželjubiv.
Boja:srebrnasto-siva,siva kao u srne, mišje-siva. Glava i uši su nešto svjetlije.
Držanje: Vrlo otporan, dobrog njuha... Koristi se za stajanje pred niskom divljači.

Vajmarski ptičar je izuzetno svestran pas koji žustro pretražuje teren i stajanjem označava pronađenu divljač. Vrlo rado donosi sve što može poneti. U radu glavu nosi znatno niže od ostalih ptičara. U stajanju siguran, izrazito vodoljubiv i vrlo otporan i na zahtevne vremenske uslove. Pokazuje izvanrednu sklonost za rad na disciplinama posle hica, uključujući i rad na tragu ranjene divljači.

Često se ovi psi koriste i kao čuvari, službeni psi, te kao takmičarski psi u vuči saonica i agility-ju.

Ovu pasminu sve do nedavno mogli su posedovati samo lovci i zahvaljujući tome pasmina je sačuvala svoje izvanredne osobine i karakteristike. Nažalost, vajmarski ptičar je danas počeo plaćati danak svog aristokratskog i atraktivnog izgleda. Postoji sve vise uzgajivača koji ne vode brigu o radnim odlikama i karakteru ove pasmine.

Vajmarac je srednje velik, lepo oblikovan i žilav lovački pas veoma upadljive boje krzna. Kratkodlaki i dugodlaki vajmarski ptičar razlikuju se samo po dlaci... Glava je masivna, s dugim nosnim delom. Kod ženki je nežnija nego kod mužjaka. Gubica je skoro okrugla. Usnice su boje mesa, njuška tamnija koja prelazi u sivkastu. Oči su kod mladunčadi plavkaste, a kasnije postanu svetle do boje jantara. Uši su široke i prilično duge. Dlaka je kratka i čvrsta, glatka i priljubljena. Poddlake ima malo ili je uopće nema.

Kratkodlakog vajmarskog ptičara su nekada uzgajali skoro isključivo u Thurengenu. Tek posle prvog svetskog rata nekoliko ovih pasa je preneseno u SAD,gde su zbog sveobuhvatnih sposobnosti postali omiljeni u lovu i ostalim takmicenjima,ali i kao odlični kućni ljubimci.

Odličan je tragač, koristan i za traženje pogođene divljači. Sadašnje ime nastalo je u zadnjoj trećini XIX. stoljeća. Pasmina ga je dobila po velikom knezu Karlu Augustu Weimarskom (1757-1828.), koji je lovio s kratkodlakim, svetlim psima, moguće i sivim. Prvo društvo za uzgoj čistokrvnih kratkodlakih vajmarskih ptičara srebrno sive boje bilo je utemeljeno 1897. godine.Vodljiv je, ima izrazito razvijen lovački nagon, temperamentan je i primeren za život u porodici.

Dobro se oseća u kući, ima razvijen i obrambeni nagon. To ne smemo razumeti pogrešno - iako može živeti u kući, uz porodicu, kratkodlaki vajmarski ptičar nije porodični, već lovački pas. Za uzgoj se koriste samo psi koji završe određene lovačke radne ispite i ispit za obrambeni rad.

Tekst preuzet sa sajta Balkanska Kinologija
Dalje, ja licno ne bih komentarisao, upravo sam video da nas tamo citiraju pa ne bih da budem pogresno shvacen!!!!

Miloše -> Naravno da startujemo sutra. P.S. poneću ti sutra traku.

bato -> Aj ovako, ja sam taj koji je na BK citirao. Sad, nema potrebe dalje da se zaplićemo time jer smo se kasnije ovde sporazumeli o čemu je reč. Bio je samo problem u tome što je tvoj post bio dvosmislen. Da li je sad sve O.K.?

p1060534-copy.jpg

p1060577-copy.jpg

---------- Poruka napisana 25-12-11 u 16:10 ---------- Prethodna poruka je 24-12-11 at 21:30 ----------

Jako lep i uspešan lovni dan, sa malo više blata koje je otežavalo hodanje, ali sve je to lov.

p1060588-copy.jpg

Učimo i aport dlakave divljači.

p1060585-copy.jpg

p1060584-copy.jpg

Jeste da je zec skoro veći nego mi, ali borimo se nekako. :osmeh:

BELIT ovaj je dooobar koliko je bio težak.
Danas lov na zeca(sa baćanom nele 001:osmeh:)ja nisam ni jednog odstrelio ali je bio baš dobar lov,jedino je vetar smetao.

Nele001@ ma druze ok je :) vidim poceo si da radis sa stenetom, izgleda ce biti dobar lovac::super::
Danas se kod mene lovio fazan, iskoristili dan sto je za novu godinu, fazana bilo samo tako, kerovi ekstra radili, od pet koliko sam video na tri sam pucao a samo jednog odstrelio::sramota:: Na prvog nisam pucao jer je bio boje kao fazanka, ker markirao, ja prisao podize se nesto ja mislio koka, kada poce da peva, ja ostao u cudu nisam uopste podizao pusku. Ono sto mi je smetalo su nedovoljno obuceni psi ostalih clanova grupe ali sta da se radi. Evo nekoliko ne tako dobrih snimaka ali posluzice
View My Video
View My Video
View My Video
View My Video

Nele001@ ma druze ok je :) vidim poceo si da radis sa stenetom, izgleda ce biti dobar lovac::super::

Mi već radimo mesec dana, polako kroz igru dok ne počne da sazreva za pravu obuku. Nadam se da će biti dobar lovac, u nezgodnom trenutku mi je došla i stasava za obuku baš kada je lovostaj, a ni u vodu ne mogu da je vodim jer je hladno a ona mala. Kada je marka u pitanju kod njih, oni kasnije promarkiraju od nemaca, pa nestrpljivo iščekujem kada će se desiti njena prva marka.
Znam samo u kakvom je čudu bio Miloš kada je njegov nemac prvi put markirao sa oko 7 meseci. Znam da je bio srećan kao malo dete.

Nazad
Vrh