Lovačka tema

Ne ulazim u ovu polemiku sa nekim ko nije lovac jer bi mogli do sutra u krug.Svako dobro

Kakve veze ima sto nije lovac čovek govori istinu. I šta bi mu mogao reći, ti kao lovac, koje objašnjenje i razlog osim neko ličnog zadovoljstva.
Lovci mi nikad nisu bili jasni niti će biti. Ubijati radi zabave je...
Sedi, razmisli da tebe neko lovi iz zabave, trebalo bi ti biti sve jasno.

Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka

Pa nije bas ubijanje iz zabave,posto je eko sisten narusen do te mere da covek mora da selektuje ono sto bi priroda inace sama odstranila.Lov je legeitiman nacin postizanja prirodne ravnoteze u narusenom eko sistemu.I to su kontrolisani uslovi,ima ko brine o tome da li je neka jedinka za odstrel.Jednistavno primerci koji ne zadovoljavaju odredjene kroterijume i treba izbaciti iz lovista.Veci je problem kad se nelegalno izvadi neki primerak koji je obecavao medalju,ali je prerano iznesen iz lovista.

Ili da gledamo drugu stranu sto stitite mlade stabljike od divljaci ili useve ako vec toliko brinete o prirodi?Ajde da se vratimo 300 godina u nazad pa da ekosistem bude takav da onaj koji je jaci i snalazljiviji uspe?Samo da ne bude posle jao srne i zecevi mi glodju mlade stabljike ili divlje svinje usle u kukuruz.

Odavno je covek zagazio u prirodu radi sopstvene egzistencije i kontrolisani izlov je nuzan,onaj ko misli drugacije nek lepo ode u planinu i nek zivi iskonskim nacinom.Samo zeznuto je to bez struje i interneta :haha:

A po cemu vi mislite da lovci ubijaju iz zadovoljstva ili razonode?Evo ja na primer volim da jedem meso od divljaci ali ne po svaku cenu trenutno sam dosao iz lova na fazane i nisam ni jednoga odstrelio imao sam jednu sansu promasio i ja sretan sto sam imao sansu fazan sretan jer sam ga promasio i odleteo je zadovoljan jer me je nadmudrio.Da lovim iz zadovoljstva kao sto kazete ja bi gledao da ulovim bilo sta samo da bi ulovio tako da te vase filozofije o nekom ubijanji iz dosade ili nekog zadovoljstva stvarno ne piju vodu!
A ovo mi je najlepsi deo od lova za ovo se zivi!

Jedan od mojih ovogodisnjih odstrela!

- - - - - - - - - -

Pa nije bas ubijanje iz zabave,posto je eko sisten narusen do te mere da covek mora da selektuje ono sto bi priroda inace sama odstranila.Lov je legeitiman nacin postizanja prirodne ravnoteze u narusenom eko sistemu.I to su kontrolisani uslovi,ima ko brine o tome da li je neka jedinka za odstrel.Jednistavno primerci koji ne zadovoljavaju odredjene kroterijume i treba izbaciti iz lovista.Veci je problem kad se nelegalno izvadi neki primerak koji je obecavao medalju,ali je prerano iznesen iz lovista.

Ili da gledamo drugu stranu sto stitite mlade stabljike od divljaci ili useve ako vec toliko brinete o prirodi?Ajde da se vratimo 300 godina u nazad pa da ekosistem bude takav da onaj koji je jaci i snalazljiviji uspe?Samo da ne bude posle jao srne i zecevi mi glodju mlade stabljike ili divlje svinje usle u kukuruz.

Odavno je covek zagazio u prirodu radi sopstvene egzistencije i kontrolisani izlov je nuzan,onaj ko misli drugacije nek lepo ode u planinu i nek zivi iskonskim nacinom.Samo zeznuto je to bez struje i interneta :haha:

Druze veliki RESPEKT svaka ti je kao u Njegosa velikog i cestitog! :bravo::ppozdrav:

Zato i ne ulazim u raspravu sa ljudima koji nemaju blage veze sa lovom vec samo teraju jedno kao pokvrena ploca..U mom lovistu ima blizu 4000 grla srnece divljaci,ja sam odstrelio ovog jednog srndaca za ovu godinu i to je to.Njegovo vreme je proslo,ima dosta godina,nije vise za reprodukciju i treba napraviti mesto mladjim srndacima da vrse oplod.Tri dana sam se vozao po ataru i mozes zamisliti koliko srndaca je vidjeno i nije pucano na njih jer su mladi i treba ih ostaviti.Ja cu januara kad bude bilo -15 upaliti traktor i izaci da iznesem kukuruz i so na hraniliste koje sam skoro isao da ocistim i pripremim za zimu.A sta cete vi dusebriznici uraditi?ne bi psu na ulici dali parce hleba da ga vidite a ovamo moralisete i svirate da ne kazem cemu.

Jel moze pojasnjenje kako prebrojavate divljac ?
Srnecu divljac prebrojavaju strucna lica tipa:lovnik,lovocuvar i upravnik lovista dok sitnu divljac prebrojavaju isti ovi ljudi uz pomoc lovaca i to je jedan vid obavezne akcija.Na primer broji se zec opkoli se jedan teren od prilike 1x1km i onda se ide ka centru broji se samo zec koji ti prodje sa desne strane i po dolasku do centra ili cekaca sabiraju se rezultati i izvodi se racunica koliko ima zeceva na 100ha posle toga se odlucuje dali ce se loviti i ako se odobri lov onda posle prvog lova se nose oci na analizu u pasterov zavod gde utvrdjuju starosnu strukturu zeceva i ako su procentualno matori zecevi u vecini savetuje se redukcija ili zabrana lova za,jednu,dve ili vise godina.Isti takav postupak je i sa ostalom sitnom divljaci!

- - - - - - - - - -

Inace sva prebrojavanja se vrse u martu mesecu posle toga dolazi do reprodukcije divljaci i nije je pozeljno uznemiravati kako krupnu tako i sitnu plemenitu divljac da nebi dolazilo do nepotrebnog napustanja gnezda i loga!

Kazu da je trenutno najjaca lampa za lov sto se moze kupii.Javljam utiske cim je isporbam :ppozdrav:
2017100518.jpg

Sama lampa na sajmu je 16000 inace redovna cena je 18000 rsd...sa dobrim baterijama,punjacem i mikro prekidacem me je izasla nesto malo vise od 24000.

@Vosi
Kineske su bacanje para..Dve su mi riknule akostale su po 6000 a kvalitet osvetljenja nije ni priblizno ovoj.
Videces kako sija kad dobacim sa bisernog ostrva do gradista :haha:
@nikola ilic
Ne reaguje zato sto na tu divljac nije jos niko pucao sa farom,nemoj da se zavaravas da su ti filteri nevidljivi za divljac

Vuuuuuu komšo za te pare možeš kupiti ceo Djerdap:haha::ppozdrav:

V

Malo se bavim ribolovom , pokusavam ponekada da saberem koliko me svo to zadozoljstvo kosta godisnje .:sta:

Da li je ko od vas lovaca nekada izvodio slicnu racunicu , mislim , smete li sve da stavite na papir , od dozvole ,opreme , goriva, municije , kerovi i sl .

Da se malo utesim :haha:

Ne racunam nikad nista jer nema svrhe.Ako se bavis necim sto te ispunjava i pruza zadovoljstvo onda nema svrhe racunati jer to nema cenu. :ppozdrav:

Nazad
Vrh