Za razliku od cigaje, w, pramenke i drugih pasnih rasa, Idf kao i njoj slicne rase poput sarolea, teksela i sl. koje su 'niske na nogama" nisu predvidjene za ekstremno duga pesacenja prilikom ispase ali daleko od toga da ne mogu da idu na ispasu, samo treba znati kako sa njima postupati.Imam prijatelja koji trenutno ima preko 4oo grla idf i tokom cele godine su na pasi ( sve dok sneg ne pokrije breg).
Procitao sam negde na forumu kako se idf nije dobro pokazao na ispasi u stadu sa cigajom.To je odlican primer kako se ne mogu kombinovati babe i zabe.Cigaji, kao izrazito pasnoj ovci 10 km. dnevnog hoda predstavlja samo laksi trening zagrevanja a idf-u je to dovoljno da ga "ubije".
Zamislite nekog ovna idf, sarole ili teksel koji treba ceo dan da juri za cigajom i na kraju kada je stigne (i ako je stigne) da je jos i pari!?
Idf je ovca koja pase "pod rucnom" ali zato tamani sve sto se zeleni i to do korena a slicno se ponasa i na jaslama jer spada u tzv. "cistace", dakle kod nje nema probiranja i u stanju je da pokupi svaku travku koja eventualno ispadne iz jasala (za razliku od nekih drugih rasa) i zato sam ja sklon da kolegama kada me pitaju da li imam rastura iz jasala kazem da toga kod mene jednostavno nema bez obzira na tip jasala.
Jedan iskusan ovcar sa visedecenijskim iskustvom u gajenju cigaje kada je prvi put video sta i kako jede idf, rekao je da to nije ovca nego svinja, sto priznajem i nije bas neki kompliment ali na vrlo plastican nacin odslikava kako se idf ponasa prilikom ishrane.
Zbog specificnosti telesne gradje i gustine i kvaliteta vune nije preporucljivo cesto i dugo izlaganje atmosferskim padavinama (slicno je i kod ostali rasa koje imaju merino tip runa) ali svakako da joj poneki pljusak nece naskoditi.