lle de france rasa ovaca

imam naravno,mada neke ovce nisu ni se ojagnjile,zbog neke greske. ali imam oko 15janjaca.trenutno je 150evra su muska grla za priplod.od 30-40kg u vojvodini.

"sad ulazi u 4.mrku, inace vec 4 godine je na pasi,ali dobro izdrzio,jer puno njih su sepali,slabi su ovnovi bili,ali ovaj TORO je jedini koji je najbolje pokazao.bio je u stadu od 400ovaca,sad sam ja uzeo. molim komentare"
alfa 9, koliko sam razumeo, uzeo si ovna iz stada u kojem si video da ovce sepaju?? moj ti je savet da ga sto pre isturis dok ti nije zarazio ovce :sta:

Pozdrav svima ,evo mene na forumu posle skoro godinu dana.
Pregledao sam propusteno na brzaka i video fotografije vrlo lepih primeraka,ali mi na zadnjoj strani zasmetase komentari postovanih kolega na racun novo-nabavljenog ovna kolege alfa 9.
Pa cu ovde reci svoje naj iskrenije i naj dobronamernije misljenje,uz naponenu da je fotografija samo jedan trenutak tako da moze da prevari.
Kratko receno ovan na slici niti ima kao sto neko rece dobre butove niti ima lepu glavu a uz to mi nekako ni vuna bas nesto nije u tipu IDF,jednostavno ja licno nebih voleo ovog ovna u svom stadu.Svesni smo mi svi stanja u kome se nalazi IDF u nasoj zemlji i ekonomske situacije i ekononomske opravdanosti nabavke malobrojnih dobrih grla kod nas,ali nije tesko stvari nazvati pravim imenom niti iskreno reci sta mislimo o pojedinim grlima,jer samo iskrenim i dobronamernim komentarima mozemo da pomognemo jedni drugima,a tapsanjem ,po ramenu i zataskavanjem istine samo odmazemo i zavaravano se.
Nadam se na se niko nije nasao uvredjen a po naj manje dragi kolega alfa 9.

nisam hteo da ovo ja napisem da ne bi bilo pogresno shvaceno ali mi je kolega Baronb@ uzeo reci iz usta ::svaka cast::

pa, s obzirom da je bio na pasi 4 godine, i jos sa 400 ovaca, on sasvim dobro izgleda.. :ppozdrav:

malo jeste i mrsav i isprljan mozda cak i sepa sto nije dobro ali da je bio na pasi u stadu od 400 nije los
ali nesto vazno da kazem da ova rasa ovaca nije pogodna za nomadjenje i stalno drzanje na pasi a kad dodje zima i da ne govorim za nju je stala prikladnija :ppozdrav:

ja tvrdim da na pasi u sezoni kod nas moze svaka rasa,ja neznam kako je u kom kraju ali kodmene je bar tako,normalno kada padne sneg teren je takav da nemoze da idu u pasu u mom kraju

ne mislim samo na pasu jer ova rasa nije navikla duge puteve da bude napolju po snijegu ili kisi da se jagnji u snijegu jednostavno ona to ne bi izdrzala :ppozdrav:

Za razliku od cigaje, w, pramenke i drugih pasnih rasa, Idf kao i njoj slicne rase poput sarolea, teksela i sl. koje su 'niske na nogama" nisu predvidjene za ekstremno duga pesacenja prilikom ispase ali daleko od toga da ne mogu da idu na ispasu, samo treba znati kako sa njima postupati.Imam prijatelja koji trenutno ima preko 4oo grla idf i tokom cele godine su na pasi ( sve dok sneg ne pokrije breg).
Procitao sam negde na forumu kako se idf nije dobro pokazao na ispasi u stadu sa cigajom.To je odlican primer kako se ne mogu kombinovati babe i zabe.Cigaji, kao izrazito pasnoj ovci 10 km. dnevnog hoda predstavlja samo laksi trening zagrevanja a idf-u je to dovoljno da ga "ubije".
Zamislite nekog ovna idf, sarole ili teksel koji treba ceo dan da juri za cigajom i na kraju kada je stigne (i ako je stigne) da je jos i pari!?
Idf je ovca koja pase "pod rucnom" ali zato tamani sve sto se zeleni i to do korena a slicno se ponasa i na jaslama jer spada u tzv. "cistace", dakle kod nje nema probiranja i u stanju je da pokupi svaku travku koja eventualno ispadne iz jasala (za razliku od nekih drugih rasa) i zato sam ja sklon da kolegama kada me pitaju da li imam rastura iz jasala kazem da toga kod mene jednostavno nema bez obzira na tip jasala.
Jedan iskusan ovcar sa visedecenijskim iskustvom u gajenju cigaje kada je prvi put video sta i kako jede idf, rekao je da to nije ovca nego svinja, sto priznajem i nije bas neki kompliment ali na vrlo plastican nacin odslikava kako se idf ponasa prilikom ishrane.
Zbog specificnosti telesne gradje i gustine i kvaliteta vune nije preporucljivo cesto i dugo izlaganje atmosferskim padavinama (slicno je i kod ostali rasa koje imaju merino tip runa) ali svakako da joj poneki pljusak nece naskoditi.

Ali ne toliko hrane kao za neke druge rase, licno sam se uverio na sopstvenom primeru.

Nazad
Vrh