lle de france rasa ovaca

kofica sa zitom i idu za tobom kud hoces

Pa to je sad najveći problem,par amatera koji ih uzgajaju mi rekoše da mogu u klasičan tov dakle na jasle i da pašnjak ne vide,ako je tako to mi je onda odlično.E sad imam jednu njivu odmah uz okućnicu ima tačno 1ha,ali problem je što se obradjuje pa ne znam koliko bi od jedne njive na kojoj se sadi pšenica i kukuruz trebalo vremena da se napravi pašnjak.Ta njiva je odmah iza objekata ali nju izdajem pa je ljudi obrađuju zadnjih 10 god.Nije mi problem da se posadi neka pitoma trava na toj parceli ali samo je problem za koliko godina to može da postane kvalitetan pašnjak.Ne pucam visoko neko malo stado do 10-ak komada čisto da imam zanimaciju.
jos jednom dobro razmislite kolega šta hoćete ,želite i možete.ako do sada niste imali dodira sa ovcama i nemate adekvatno resena pitanja smestaja,ishrane i pasnjaka,dobro razmislite...ovce i svinje kao čerčil i boranija.razumem ja da je to hobi,ali da ne bude malo skup.a to sto se tice da li mogu cele godine na jaslama,pa naravno da mogu,ima ovde na forumu kolega koji ih tako drze.pustis ih malo samo da protegnu noge u neko dvoriste i nema problema,spremis duplu količinu suve hrane ili silaze i zita ima da budu kao tenkovi.da su plasljive jesu,rekao bih iznad proseka u svetu ovaca,imaju snazan karakter koji je nemoguce slomiti,pa cak i sa podmicivanjem zrnastom ili koncentrovanom hranom.ako bih ih uporedjivao karakterno sa nekom drugom zivotinjom rekao bih da su poput macki koje je nemoguce dresirati,i koje su sa nama ne zbog zavisnosti od nas već isključivo zbog naših mogućnosti da im budemo zabavni.ovo govorim kao neko ko od pre godinu dana ima ovu rasu,a koji sam pre toga imao tri druge rase ovaca i mesance izmedju njih,i mogu reci da sam pojedinim mogao odrati kozu sa ledja dok jedu ne bi se pomerile,dok idf na prvi pokret reaguje i bezi po cenu da ostane bez obroka,jos ako se pojavi neko potpuno nepoznat...

ja sam moje podmicivanjem primirio tako da mi jedu iz ruke i mogu da ih milujem po glavi a kad ih hranim nema vise jurnjave po boksevima

Pa to je sad najveći problem,par amatera koji ih uzgajaju mi rekoše da mogu u klasičan tov dakle na jasle i da pašnjak ne vide,ako je tako to mi je onda odlično.E sad imam jednu njivu odmah uz okućnicu ima tačno 1ha,ali problem je što se obradjuje pa ne znam koliko bi od jedne njive na kojoj se sadi pšenica i kukuruz trebalo vremena da se napravi pašnjak.Ta njiva je odmah iza objekata ali nju izdajem pa je ljudi obrađuju zadnjih 10 god.Nije mi problem da se posadi neka pitoma trava na toj parceli ali samo je problem za koliko godina to može da postane kvalitetan pašnjak.Ne pucam visoko neko malo stado do 10-ak komada čisto da imam zanimaciju.

Највећи проблем је да погодиш годину за сетву траве. Гажење траг до трага обавезно , неко каже и у крст. Ако је не угазиш после сетве и остане меко могу мишеви у зиму да је униште . Прошла је била лоша, ова је била а све. Ако посејеш траву а ухвати суша , нема траве. Мени је прегодинила мешавина енглеског , италијанског љуља и јежевице у земљи и тек у Априлу ове године никла и порасла. Прошле сам морао да је тражим по њиви.

Hvala, ali uvek moze bolje to je sigurno.
Slike su jedno, snimak nesto drugo, a uzivo i ono najmerodavnije je nesto sasvim trece, tako da bih voleo Rajko da svratis kada budes imao prilike, s obzirom na tvoje iskustvo u ovcarstvu, pa da das ocenu onako "direkt", a plus i da malo divanimo neobavezno.
Ne znam koliko su siljegice teske, jer ih nisam merio posle obaveznih merenja sa maticnom sluzbom na samom jagnjenju, pa sa 30 dana starosti, zatim na 60 dana i na kraju sa 90 dana starosti jaganjaca, a ne zelim da pisem javno o kilazi iz tih uzrasta, posto kada pomenem brojke u vezi mog stada kao odgovor na razna pitanja, dolazi i do neprijatnosti u smislu "dokazivanja", a bas nemam nameru da pisanje svodimo na pravdanje i da umaramo ljude na forumu stvarima koje ih ne zanimaju.
Priznajem da me cesto cudi takvo ponasanje kolega koji isto gaje Ile de France rasu ovaca i njihova pitanja u vezi ishrane, indeksa jagnjenja, prirasta, mlecnosti...jer bi trebalo da su upoznati sa brojkama u vezi ove rase, za koje se cude i za koje smatraju da su nemoguce.
Pripustane ce biti sa godinu dana, iako se one ne bi bunile ni sada da ih poseti momak, ali se moraju ispostovati zakoni i pravilnici koji stoje u ugovoru sa maticnom sluzbom.
2njebue.jpg

2w32j2c.jpg

2s93le9.jpg

22xic7.jpg

2ptp568.jpg
Cestitke Stanicu ovo na fotografijama je vrhunski,naravno da napredku nikad nema kraja,alivjeruj ovo je u tvojoj stali vrh. A posebno bih, ukoliko se i smije, istakao ovu djevojcicu sa prve fotke krajnje lijevo.

Ha ha haha... Romanijo goro od junaka...

Po njima, cena je između 1.000 i 2.500 EURa, zavisno na koju nogu su ustali taj dan, a bogami i dal je sever il jugovina.

Ćorav poso moj gorštače, daj Bože da se ja varam, al tako ti je...

Eno neki dan sam baš čitao, onaj za muško romanovsko jagnje u pretplati traži 2.500 EUR...

Ni ovi nisu ništa skromniji, teško da će zinuti ispod 1.500...

Ko ne veruje, neka pojuri oglase i proba da se raspita za cenu.

Eno neki dan sam baš čitao, onaj za muško romanovsko jagnje u pretplati traži 2.500 EUR...

Ma Romanovci su posebna priča , ne znaju ni oni šta hoće. Ima i ovde velikih gazda koji veličaju svoja grla i dižu ih u nebesa ali mislim da kolega framboise nije takav ,ili možda grešim? Znaš kako kaže ona stara Pravoslavna " Ko kuca otvoriće mu se , ko traži dobiće ". Tako da je bolje nešto proveriti nego pisati samo reda radi:ppozdrav:

Sve što sam napisao je provereno iz više izvora i u više navrata i već sam pisao o tome na ovoj temi.

Bio sam ozbiljan u nameri da startujem sa dobrom ovčijom genetikom i da guram taj posao.

Međutim, posle desetina razgovora, lepo sam se presabrao i kupio simental junice... Svaku junicu platio onoliko koliko su mi tražili za ovčicu ili ovnića ! Čak dve junice su mi austrijanke he he he...

"Ko kuca otviće mu se..." nije pravoslavno, već biblijsko.

Člana Framboisea ne poznajem. Može biti da stoji na zemlji... Eto neka ga Romanijac kontaktira.

Prema informacijama do kojih sam ja dosao od nekih uvoznika, direktno i indirektno, cene ce biti znatno nize od ovih koje navodite. Sticajem okolnosti sa jednim kupcem sam posetio jednog od uvoznika i ugovorena je kupovina zenskih grla od ovaca iz Francuske po znatno nizim cenama, a kako sam i ja zainteresovan za kupovinu ovnica od zadnjeg uvoza dobio sam okvirne cene i muskih grla koje su takodje znatno nize. Moja pretpostavka je da ce ponuda muskih grla biti dovoljna da cene ostanu na nekom razumnom nivou. U Srbiji mogu da se nadju dobre ovce i pre ovog zadnjeg uvoza iz Francuske kod odgajivaca koji su se malo vise bavili selekcijom i odabirom genetike, prihvatam i mogucnost da se moje vidjenje sta treba da ima dobra IDF ovca razlikuje od necijeg drugog. Pretpostavka je da ce novo uvezene ovce iz Francuske poboljsati kvalitet IDF-a kod nas (da ne mislim tako ne bih bio zainteresovan za kupovinu ovnica od tih ovaca), ostaje samo da vreme pokaze da li ce ispuniti ocekivanja. Verujem da ce sledece godine biti dosta slika potomstava od uvezenih ovaca, a i ja cu rado postaviti slike jagnjadi koja stignu u Valjevo ako kupac koji ih je rezervisao bude saglasan, pa bice prilike da se od vise odgajivaca vidi da li je doslo do znacajnih pomaka u eksterijeru, poboljsanja u prirastu, plodnosti, poliestricnosti itd. i da li je cena i kupovina potomstva od uvoznih ovaca opravdala ocekivanja.

Ni na sever ni na jug već na zapad,moj bradonja,pa za te pare pola stada:osmeh:
tako je zemo ,na zapadu su uvek bile bradonje...

kolega framboise:
kolega ove zadnje fotke sam vec video daj okaci neke nove gde se vide kako su kockaste...:bravo:

- - - - - - - - - -

Sve što sam napisao je provereno iz više izvora i u više navrata i već sam pisao o tome na ovoj temi.

Bio sam ozbiljan u nameri da startujem sa dobrom ovčijom genetikom i da guram taj posao.

Međutim, posle desetina razgovora, lepo sam se presabrao i kupio simental junice... Svaku junicu platio onoliko koliko su mi tražili za ovčicu ili ovnića ! Čak dve junice su mi austrijanke he he he...

"Ko kuca otviće mu se..." nije pravoslavno, već biblijsko.

Člana Framboisea ne poznajem. Može biti da stoji na zemlji... Eto neka ga Romanijac kontaktira.

kolega plasim se da niste malo zalutali na temu.ovde je tema idf,nikakve junice i nikakav simental,a pogotovu nikakvi romanovi...
sto se tice cene sve je to trziste i pitanje ponude i potreznje...sada vi hoćete ovde da iskazete nekakav revolt jer su grla navodno skupa.a pri tom nemate ni 100% proverene informacije o kojoj cifri se radi.a da li ste tek mozda pricali sa nekim od uvoznika koliki su troskovi uvoza ovaca,transporta,drzanja u karantinu,pregleda ,drzavnih zahvatanja itd...takodje još nešto:imali ste priliku da vidite na ovom forumu slike grla koje su uvezli npr.cenjeni kolega stanić ili framboise,da vidite kako to izgleda,i zaista je neuporedivo sa bilo čim,sa bilo kojom drugom rasom ovaca.e pa ako hoćete to da imate,najnoviju genetiku i top grlo,to mor a da se plati...kao i recimo najnoviji model mercedesa.ne znam čemu negativnost.treba da smo privilegovani što smo uopšte došli do mogućnosti da u našoj zemlji ima ovako nešto i što ćemo to moći da kupimo,možda sada po malo većim cenama ali kasnije svakako po nekim nižim.i budite sigurni da će se takva investicija isplatiti...

NIsam odgajivač ove rase, ali smatram da je izuzetna rasa, samo za njeno meso treba tržište a bojim se da naše to nije. Ljude koji gaje ovu rasu ne poznajem, za većinu sam čuo na ovom forumu, ali bojim se Bradonja ima donekle pravo. Odgajivaca u Srbiji , i sebe jednim delom ubarajam ovde, pa mogu da kažem da smo MI postali kao sekta, a tu se izdvajaju odgajivači romanovske ovce. Izdižu je do pijadestala, vrhovnog božanstva i predmeta obožavanja, to što neki imaju to ne može nigde da se kupi sem baš kod njih i za cenu koja je prava sitnica. A dobar deo njih ne vidi jedinu i pravu upotrebnu vrednost te ovce u modernom ovčarstvu. Bojim se i da odgajivači drugih rasa kreću ka tome, uključujući i rasu kojoj je posvećena tema kao i W rasu. Bojim se da sve više o ovčarstvu priča pomalo nerealno sa ekonomskog aspekta. Slažem se da fali nove genetske varijabilnosti za uspešnu selekciju a to postižemo uvozom, ali bojim se da to nije ni jedini ni najveći problem. Slažem se sa kolegom Goranue da tržište određuje cenu, tako da svako može da plati nešto koliko god mu volja, niko nikog ne tera ni na šta. Mislim da bi trebalo da budemo realniji i sa potencijalom rasa, njenim mestom u našem ovčarstvu. Plus ni za jednu rasu koja se kod nas gaji ne postoji odgajivački program koji se sprovodi u pravom smislu i kontroliše njegova realizacija. Svako ima svoj neki svoj tip i mišljenje kako treba da izgleda "pravo" grlo te rase. Uzeh vam par redova, ali mislim da bi svi trebalo da malo razmislimo i sagledamo probleme našeg ovčarstva i mogućnosti za rešavanje, bez obzira na rasu, a bojim se da to nisu samo uvozi životinja.

NIsam odgajivač ove rase, ali smatram da je izuzetna rasa, samo za njeno meso treba tržište a bojim se da naše to nije. Ljude koji gaje ovu rasu ne poznajem, za većinu sam čuo na ovom forumu, ali bojim se Bradonja ima donekle pravo. Odgajivaca u Srbiji , i sebe jednim delom ubarajam ovde, pa mogu da kažem da smo MI postali kao sekta, a tu se izdvajaju odgajivači romanovske ovce. Izdižu je do pijadestala, vrhovnog božanstva i predmeta obožavanja, to što neki imaju to ne može nigde da se kupi sem baš kod njih i za cenu koja je prava sitnica. A dobar deo njih ne vidi jedinu i pravu upotrebnu vrednost te ovce u modernom ovčarstvu. Bojim se i da odgajivači drugih rasa kreću ka tome, uključujući i rasu kojoj je posvećena tema kao i W rasu. Bojim se da sve više o ovčarstvu priča pomalo nerealno sa ekonomskog aspekta. Slažem se da fali nove genetske varijabilnosti za uspešnu selekciju a to postižemo uvozom, ali bojim se da to nije ni jedini ni najveći problem. Slažem se sa kolegom Goranue da tržište određuje cenu, tako da svako može da plati nešto koliko god mu volja, niko nikog ne tera ni na šta. Mislim da bi trebalo da budemo realniji i sa potencijalom rasa, njenim mestom u našem ovčarstvu. Plus ni za jednu rasu koja se kod nas gaji ne postoji odgajivački program koji se sprovodi u pravom smislu i kontroliše njegova realizacija. Svako ima svoj neki svoj tip i mišljenje kako treba da izgleda "pravo" grlo te rase. Uzeh vam par redova, ali mislim da bi svi trebalo da malo razmislimo i sagledamo probleme našeg ovčarstva i mogućnosti za rešavanje, bez obzira na rasu, a bojim se da to nisu samo uvozi životinja.
Profesorski receno,to je problem u celom stocarstvu!

Ja se najpre izvinjavam profesoru.dr.Seljaku je što nisam baš najbolje razumeo njegov post.Po čemu je to moj kolega bradonja(kolege po bradi:osmeh:) u pravu?Ako ste mislili na cenu onda bih i ja voleo da je upravu:osmeh: Ja lično još uvek nisam razmišljao o ceni a nisam čuo da je neko pominjao nekakve cene osim možda cene koja se tiče troškova uvoza.Ne bih da pričam o tome da li je nekome skupo ili ne i o ekonomskoj isplativosti iz više razloga.Jedan od glavnih razloga je što sam običan hobista sa malim stadom koji ne živi od ovaca i ne živi u Srbiji.Drugi i manje bitni razlozi su da se ne razumem u krave ,svinje i čak me ne zanimaju druge sorte ovaca.Što se tiče stanja u ovčarstvu ne vidim kako bih mogao da utičem da se nešto promeni (takodje mislim da nije dobro i da ga treba menjati)Sve ovo što sam napisao je zbog onih koji me ne poznaju i nije mi namera da nekog vređam.
A što se tebe tiče Gorane ne bih stavio nijednu sliku jer drugačije nećeš doći da gradiramo novu rakicu:haha:
Malo kasnije ću postaviti jednu sličicu prvih prinova od Francuza(mada znam da si i nju video)Novih sličica bi trebalo da bude za vikend jer planiram da dodjem pa svrati da slikamo pošto znaš da ja i nisam neki fotograf.
Pozzz za sve kolege:ppozdrav:

Uvek je cena rezultat ponude i potraznje. Kome se ne svidja ne kupuje. Pa i gram zlata je nepristojno veliki u odnosu na cenu mesa. A.svakako vidim da su kolege ulozile mnogo truda i finansijskih sredstava, a po slikama se vidi da nije nista uzalud. I ja bi tim stopama, al nemere, pa onda polako, korak po korak. Neka su za pocetak medju najboljima u selu. I da, kod ovaca su rase, sorte su kod biljaka.

Nazad
Vrh