Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
jos jednom dobro razmislite kolega šta hoćete ,želite i možete.ako do sada niste imali dodira sa ovcama i nemate adekvatno resena pitanja smestaja,ishrane i pasnjaka,dobro razmislite...ovce i svinje kao čerčil i boranija.razumem ja da je to hobi,ali da ne bude malo skup.a to sto se tice da li mogu cele godine na jaslama,pa naravno da mogu,ima ovde na forumu kolega koji ih tako drze.pustis ih malo samo da protegnu noge u neko dvoriste i nema problema,spremis duplu količinu suve hrane ili silaze i zita ima da budu kao tenkovi.da su plasljive jesu,rekao bih iznad proseka u svetu ovaca,imaju snazan karakter koji je nemoguce slomiti,pa cak i sa podmicivanjem zrnastom ili koncentrovanom hranom.ako bih ih uporedjivao karakterno sa nekom drugom zivotinjom rekao bih da su poput macki koje je nemoguce dresirati,i koje su sa nama ne zbog zavisnosti od nas već isključivo zbog naših mogućnosti da im budemo zabavni.ovo govorim kao neko ko od pre godinu dana ima ovu rasu,a koji sam pre toga imao tri druge rase ovaca i mesance izmedju njih,i mogu reci da sam pojedinim mogao odrati kozu sa ledja dok jedu ne bi se pomerile,dok idf na prvi pokret reaguje i bezi po cenu da ostane bez obroka,jos ako se pojavi neko potpuno nepoznat...Pa to je sad najveći problem,par amatera koji ih uzgajaju mi rekoše da mogu u klasičan tov dakle na jasle i da pašnjak ne vide,ako je tako to mi je onda odlično.E sad imam jednu njivu odmah uz okućnicu ima tačno 1ha,ali problem je što se obradjuje pa ne znam koliko bi od jedne njive na kojoj se sadi pšenica i kukuruz trebalo vremena da se napravi pašnjak.Ta njiva je odmah iza objekata ali nju izdajem pa je ljudi obrađuju zadnjih 10 god.Nije mi problem da se posadi neka pitoma trava na toj parceli ali samo je problem za koliko godina to može da postane kvalitetan pašnjak.Ne pucam visoko neko malo stado do 10-ak komada čisto da imam zanimaciju.
Pa to je sad najveći problem,par amatera koji ih uzgajaju mi rekoše da mogu u klasičan tov dakle na jasle i da pašnjak ne vide,ako je tako to mi je onda odlično.E sad imam jednu njivu odmah uz okućnicu ima tačno 1ha,ali problem je što se obradjuje pa ne znam koliko bi od jedne njive na kojoj se sadi pšenica i kukuruz trebalo vremena da se napravi pašnjak.Ta njiva je odmah iza objekata ali nju izdajem pa je ljudi obrađuju zadnjih 10 god.Nije mi problem da se posadi neka pitoma trava na toj parceli ali samo je problem za koliko godina to može da postane kvalitetan pašnjak.Ne pucam visoko neko malo stado do 10-ak komada čisto da imam zanimaciju.
Cestitke Stanicu ovo na fotografijama je vrhunski,naravno da napredku nikad nema kraja,alivjeruj ovo je u tvojoj stali vrh. A posebno bih, ukoliko se i smije, istakao ovu djevojcicu sa prve fotke krajnje lijevo.Hvala, ali uvek moze bolje to je sigurno.
Slike su jedno, snimak nesto drugo, a uzivo i ono najmerodavnije je nesto sasvim trece, tako da bih voleo Rajko da svratis kada budes imao prilike, s obzirom na tvoje iskustvo u ovcarstvu, pa da das ocenu onako "direkt", a plus i da malo divanimo neobavezno.
Ne znam koliko su siljegice teske, jer ih nisam merio posle obaveznih merenja sa maticnom sluzbom na samom jagnjenju, pa sa 30 dana starosti, zatim na 60 dana i na kraju sa 90 dana starosti jaganjaca, a ne zelim da pisem javno o kilazi iz tih uzrasta, posto kada pomenem brojke u vezi mog stada kao odgovor na razna pitanja, dolazi i do neprijatnosti u smislu "dokazivanja", a bas nemam nameru da pisanje svodimo na pravdanje i da umaramo ljude na forumu stvarima koje ih ne zanimaju.
Priznajem da me cesto cudi takvo ponasanje kolega koji isto gaje Ile de France rasu ovaca i njihova pitanja u vezi ishrane, indeksa jagnjenja, prirasta, mlecnosti...jer bi trebalo da su upoznati sa brojkama u vezi ove rase, za koje se cude i za koje smatraju da su nemoguce.
Pripustane ce biti sa godinu dana, iako se one ne bi bunile ni sada da ih poseti momak, ali se moraju ispostovati zakoni i pravilnici koji stoje u ugovoru sa maticnom sluzbom.
Ali ostavite petokraku kući, ipak su to obronci Ravne Gore,i kolega će ,verujem u to ,istinski da Vas ugosti.Ni na sever ni na jug već na zapad,moj bradonja,pa za te pare pola stada
Ma Romanovci su posebna priča , ne znaju ni oni šta hoće. Ima i ovde velikih gazda koji veličaju svoja grla i dižu ih u nebesa ali mislim da kolega framboise nije takav ,ili možda grešim? Znaš kako kaže ona stara Pravoslavna " Ko kuca otvoriće mu se , ko traži dobiće ". Tako da je bolje nešto proveriti nego pisati samo reda radiEno neki dan sam baš čitao, onaj za muško romanovsko jagnje u pretplati traži 2.500 EUR...
Ni ovi nisu ništa skromniji, teško da će zinuti ispod 1.500...
Ko ne veruje, neka pojuri oglase i proba da se raspita za cenu.
Eno neki dan sam baš čitao, onaj za muško romanovsko jagnje u pretplati traži 2.500 EUR...
Ni ovi nisu ništa skromniji, teško da će zinuti ispod 1.500...
Ko ne veruje, neka pojuri oglase i proba da se raspita za cenu.
tako je zemo ,na zapadu su uvek bile bradonje...Ni na sever ni na jug već na zapad,moj bradonja,pa za te pare pola stada
Sve što sam napisao je provereno iz više izvora i u više navrata i već sam pisao o tome na ovoj temi.
Bio sam ozbiljan u nameri da startujem sa dobrom ovčijom genetikom i da guram taj posao.
Međutim, posle desetina razgovora, lepo sam se presabrao i kupio simental junice... Svaku junicu platio onoliko koliko su mi tražili za ovčicu ili ovnića ! Čak dve junice su mi austrijanke he he he...
"Ko kuca otviće mu se..." nije pravoslavno, već biblijsko.
Člana Framboisea ne poznajem. Može biti da stoji na zemlji... Eto neka ga Romanijac kontaktira.
Profesorski receno,to je problem u celom stocarstvu!NIsam odgajivač ove rase, ali smatram da je izuzetna rasa, samo za njeno meso treba tržište a bojim se da naše to nije. Ljude koji gaje ovu rasu ne poznajem, za većinu sam čuo na ovom forumu, ali bojim se Bradonja ima donekle pravo. Odgajivaca u Srbiji , i sebe jednim delom ubarajam ovde, pa mogu da kažem da smo MI postali kao sekta, a tu se izdvajaju odgajivači romanovske ovce. Izdižu je do pijadestala, vrhovnog božanstva i predmeta obožavanja, to što neki imaju to ne može nigde da se kupi sem baš kod njih i za cenu koja je prava sitnica. A dobar deo njih ne vidi jedinu i pravu upotrebnu vrednost te ovce u modernom ovčarstvu. Bojim se i da odgajivači drugih rasa kreću ka tome, uključujući i rasu kojoj je posvećena tema kao i W rasu. Bojim se da sve više o ovčarstvu priča pomalo nerealno sa ekonomskog aspekta. Slažem se da fali nove genetske varijabilnosti za uspešnu selekciju a to postižemo uvozom, ali bojim se da to nije ni jedini ni najveći problem. Slažem se sa kolegom Goranue da tržište određuje cenu, tako da svako može da plati nešto koliko god mu volja, niko nikog ne tera ni na šta. Mislim da bi trebalo da budemo realniji i sa potencijalom rasa, njenim mestom u našem ovčarstvu. Plus ni za jednu rasu koja se kod nas gaji ne postoji odgajivački program koji se sprovodi u pravom smislu i kontroliše njegova realizacija. Svako ima svoj neki svoj tip i mišljenje kako treba da izgleda "pravo" grlo te rase. Uzeh vam par redova, ali mislim da bi svi trebalo da malo razmislimo i sagledamo probleme našeg ovčarstva i mogućnosti za rešavanje, bez obzira na rasu, a bojim se da to nisu samo uvozi životinja.