lle de france rasa ovaca

Nije problem u ceni, rekao sam to i ja i Aca je to ponovio, nego pricamo o ovcarstvu u Srbiji. Govorimo o nuklernoj tehnologiji a realnost je skroz drugacija. Bas sjajno sto ne zivite od ovcarstva, sto znaci da mozete da ga posmatrate kao hobi, kao rekreaciju ili potencijalno dobar posao. A ja govorim o ljudima kojima je ili bi bio osnovni posao, a tu je puls trzista a ne par stotina zivotinja koje su uvezene ili par stotina vrhunskih zivotinja iz domaceg odgoja. Ja samo hocu da kazem da ljudi koji hoce da se bave ovcarstvom moraju da znaju sta hoce i sta trziste hoce. Da ima plan, koji su to rezultati i uz koja ulaganja je to optimalno. Plasim se da ih nema puno. Ovcarstvo je potencijalno jedna od najzdravijih grana stocarstva, i zato moramo biti pametni a bojim se da trenutno nismo. Kod nas se to svede moj tata je jaci od tvog tate, imam tezeg ovna, ili ja prodajem priplodni materijal za x dinara. Da li je neko od vas rekao ljudima da kad hoce da gaje rasu koju drzite njenje prednosti, zahteve pa i nedostatke?!

Лепо ви ту исфилозофирасте о цени и исплативости а нико не написа да ли се свим овновима око 12. месеца старости нестају боре на њушки па поново појављују око друге треће године или имам уникатна грла. За маторог сам мислио да је лош кад он пролетос доби наборану њушку. Млађи кад сам га купио и до пре неки дан имао наборану њушку. Сад ко да му је њушка испеглана пеглом . Има неке ситне боре.

Cijena je manje bitna bitniji je kvalitet koji se dobije za tu cijenu. a svim kolegama koji su uvezli ovce iz fr treba skinuti kapu bez obzira na kvalitet uvezenog jer ipak je to dalek put koji iziskuje puno sredstava vremena a bogami i živaca . a taj put je za nas većinu neostvariv pa taman da nam neko u francuskoj pokloni čitavo stado

Ja se najpre izvinjavam profesoru.dr.Seljaku je što nisam baš najbolje razumeo njegov post.Po čemu je to moj kolega bradonja(kolege po bradi:osmeh:) u pravu?Ako ste mislili na cenu onda bih i ja voleo da je upravu:osmeh: Ja lično još uvek nisam razmišljao o ceni a nisam čuo da je neko pominjao nekakve cene osim možda cene koja se tiče troškova uvoza.Ne bih da pričam o tome da li je nekome skupo ili ne i o ekonomskoj isplativosti iz više razloga.Jedan od glavnih razloga je što sam običan hobista sa malim stadom koji ne živi od ovaca i ne živi u Srbiji.Drugi i manje bitni razlozi su da se ne razumem u krave ,svinje i čak me ne zanimaju druge sorte ovaca.Što se tiče stanja u ovčarstvu ne vidim kako bih mogao da utičem da se nešto promeni (takodje mislim da nije dobro i da ga treba menjati)Sve ovo što sam napisao je zbog onih koji me ne poznaju i nije mi namera da nekog vređam.

A što se tebe tiče Gorane ne bih stavio nijednu sliku jer drugačije nećeš doći da gradiramo novu rakicu:haha:
Malo kasnije ću postaviti jednu sličicu prvih prinova od Francuza(mada znam da si i nju video)Novih sličica bi trebalo da bude za vikend jer planiram da dodjem pa svrati da slikamo pošto znaš da ja i nisam neki fotograf.
Pozzz za sve kolege:ppozdrav:
pa sto ne kazes rode moj da je prepečenica u pitanju.e tu sam ti jak ko crna zemlja pečena pre sedam dana trostruka destilacija,daje vedrinu svakom novom danu.a za slikanje nemoj da brineš samo ako francuskinje budu raspoložene.računaj da sam već stigao...

Kao prvo bez uvrede bilo koga...

Sad mi je sve jasno, vama su ovce hobi. Dobrooo...

Svaki dalji razgovor mene i meni sličnih poslovnih stočara i Vas hobi odgajivača je bespredmetan, jer vi ste uzgoj rase retke u Srbiji uzdigli na nivo onih koji gaje retke rase pasa ili sličnih kućnih ljubimaca čija je jedina svrha postojanja šetnja po izložbama. Isto kao što poznanik iz Subotice gaji Texele u čistoj krvi i odbija da proda jagnje za klanje.

Nesporazum smo razrešili, vi o hobiju, ja o poslu...

Moj komšija iz Adorjana, prodaje 300 (tri stotine) umatičenih Witenberg ovaca i ovnova različitih uzrasta po ceni od 100 do 200 EUR po grlu.

To je cena i pristup koji se može poslovno realizovati, za razliku od vaše ponude maksimalnih 5-6 grla po nedefinisanoj ceni.

Sličan pristup Vama ima i odgajivač aberdin angus goveda iz ovih severnih krajeva, on za prodaju junica traži ugovor da ćeš junice odgajati i prometovati isključivo kako on zahteva ili će tražiti povrat govečeta.

Hvala još jednom i srećno.

Nije problem u ceni, rekao sam to i ja i Aca je to ponovio, nego pricamo o ovcarstvu u Srbiji. Govorimo o nuklernoj tehnologiji a realnost je skroz drugacija. Bas sjajno sto ne zivite od ovcarstva, sto znaci da mozete da ga posmatrate kao hobi, kao rekreaciju ili potencijalno dobar posao. A ja govorim o ljudima kojima je ili bi bio osnovni posao, a tu je puls trzista a ne par stotina zivotinja koje su uvezene ili par stotina vrhunskih zivotinja iz domaceg odgoja. Ja samo hocu da kazem da ljudi koji hoce da se bave ovcarstvom moraju da znaju sta hoce i sta trziste hoce. Da ima plan, koji su to rezultati i uz koja ulaganja je to optimalno. Plasim se da ih nema puno. Ovcarstvo je potencijalno jedna od najzdravijih grana stocarstva, i zato moramo biti pametni a bojim se da trenutno nismo. Kod nas se to svede moj tata je jaci od tvog tate, imam tezeg ovna, ili ja prodajem priplodni materijal za x dinara. Da li je neko od vas rekao ljudima da kad hoce da gaje rasu koju drzite njenje prednosti, zahteve pa i nedostatke?!
kolega niko se nije ni interesovao za prednosti,nedostatke i ostale detalje oko ove rase.ali mislim da je to lako dostupno i da se svugde može naći.a kada dodjete kod bilo kog odgajivača i vidite sve će vam se samo kazati...
činjenice kazu da prodavci priplodnog materijala dobro posluju inače ne bi toliko investirali,uvek se trazi jagnje više.jedino pitanje za koje nemamo odgovor:do kada će to da traje?
što se tiče kolege framboisa,kao što je rekao on ne živi od toga,a ipak je uložio teško zaradjen novac u ovako nešto,što je po meni mnogo više pohvalno nego neko ko je takodje uložio novac ali mu je to poslovna investicija...kolega je za taj novac mogao da skokne do havaja ili himalaja,mozda da se počasti nekim besnim autom ili da okuša sreću u kazinu,ali ipak je uložio u srbiju i srpsko selo koje umire.zato kapa dole što se mene tiče bez obzira na sve...ja često imam jednu izreku da se poljoprivrednik postaje onog momenta kada novac koji se zaradio baveći se drugim poslovima uložiš u poljoprivredu,jer to je rezultat izbora ili ljubavi a ne moranja...neka sve kolege razmisle po malo o ovome...veliki pozdrav za sve kolege koje se bave uzgojem ovaca ,naročito ove plemenite idf rase...

Ja apsolutno podražavam ljude koji ulažu u selo, jer mislim da većih kockara nema od nas, pogotovu u stočarsku priču. Ali se ta priča zasniva na nerealnim osnovama, i neće dugo trajati. Ovo funkcioniše samo zato što imamo visoke subvencije, a to nije realan posao. Ono što sam se ja susretao na terenu. Čovek koji je držao 10-15 pramenki ili njihovih meleza, hoće zbog subvencija nešto sa "papirima". Proda te, čuo negde ima neka bela rasa, čovek gaji dobre ovce i kupi žensku jagnjad. Znate koliko takvih je bilo u poslednjih 5 godina, more... E sad, svi oni vrlo verovatno nemaju uslove za te rase, ali kotrlja se to, ovca se prilagodi nekako. I svi oni proizvode jagnjad sa "papirima", i oni prodaju nekom i sve u krug. Gde ja vidim problem?! Kad prestane tražna iz nekog razloga za tolikim jagnjadima, šta ćemo tad?! Jel postoji tržište za klanične životinje, jesmo li našli treća tržišta i da li naše jagnje odgovara takvom tržištu?! To su probemi koji se prvo rešavaju a u skladu sa tim se radi sve ovo što vi navodite. Iskreno svima želim puno sreće i dobrih ovaca, jer zaista se trudite, ulažete sredstva, imate odlične životinje ali bojim se da od drveta ne vidimo šumu.

Dragi moj kolega po bradi,
mislim da ovde nema razloga da se neko ljuti.Smatram da samo iz različitog ugla gledamo na "problem"(na svu sreću nismo svi isti)
Petokraka u vašem niku mi govori da se vrlo rado sećate tih vremena kada smo morali isto da razmišljamo:osmeh:
Primećujem da sam postavljaš pitanja i sam odgovaraš,donosiš zaključke za većinu( mada se većina složila da cenu diktira zakon ponude i potražnje)
Što se tiče cene i broja jagnjadi kod mene,moram da ti kažem da za sada imam samo dve ženkice(bliznakinje) od Francuza i da će cena biti definisana kada budem imao za prodaju.Cena će biti javna i jednaka za sve.
Da ne bih dalje gnjavio druge predlažem da kada budeš želeo neku informaciju pozoveš i onako uz čašicu(kod mene ili kod tebe jer smatram da oboica imamo dobru rakicu)podelimo iskustva i savete.
pozzz

.... Gde ja vidim problem?! Kad prestane tražna iz nekog razloga za tolikim jagnjadima, šta ćemo tad?! Jel postoji tržište za klanične životinje, jesmo li našli treća tržišta i da li naše jagnje odgovara takvom tržištu?! To su probemi koji se prvo rešavaju a u skladu sa tim se radi sve ovo što vi navodite. Iskreno svima želim puno sreće i dobrih ovaca, jer zaista se trudite, ulažete sredstva, imate odlične životinje ali bojim se da od drveta ne vidimo šumu.

Slažem se sa tobom, to je normalno pitanje u ova nenormalna vremena, šta ako ukinu subvencije...ali , šta ako ne ukinu subvencije a sutra mi lekar kaže da ima rak, šta ako me prekosutra udari autobus ili za 3 dana izbije 3 svetski rat ... Šta ako kupim diplomu , pa me uhapse ? ( Ovo zadnje je domen naučne fantastike, ali ajd sad…)
I da povećaju subvenicje, mi smo propali kako god okreneš gledajući pusta sela širom Srbije jer nemaju kome da ih daju.
Tako da jedini odgovor koji se nameće je, dok se mudri namudrovaše, pametni se naživeše.

Evo možda ovaj prilog nekom bude odgovor. I dok se ja koji, kao i većina ovde, ima još uvek više kokošaka nego ovaca u dvorištu, i pita se koliko će rizikovati ako dokupi još neko grlo, drugi rade radnju i sa srećom im bilo

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/2461197/isplativ-posao-stocara-u-tutinu.html

Slažem se sa tobom, to je normalno pitanje u ova nenormalna vremena, šta ako ukinu subvencije...ali , šta ako ne ukinu subvencije a sutra mi lekar kaže da ima rak, šta ako me prekosutra udari autobus ili za 3 dana izbije 3 svetski rat ... Šta ako kupim diplomu , pa me uhapse ? ( Ovo zadnje je domen naučne fantastike, ali ajd sad…)
I da povećaju subvenicje, mi smo propali kako god okreneš gledajući pusta sela širom Srbije jer nemaju kome da ih daju.
Tako da jedini odgovor koji se nameće je, dok se mudri namudrovaše, pametni se naživeše.

Evo možda ovaj prilog nekom bude odgovor. I dok se ja koji, kao i većina ovde, ima još uvek više kokošaka nego ovaca u dvorištu, i pita se koliko će rizikovati ako dokupi još neko grlo, drugi rade radnju i sa srećom im bilo

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/2461197/isplativ-posao-stocara-u-tutinu.html

dok sam gledao ovaj snimak video sam bar dvadeset ovaca koje nemaju veze sa sjeničkom.tako da ...razumemo se nadam se...ljudi iz tih krajeva su u mojoj okolini zadnjih godina pokupovali bar dva ovakva stada po broju mislim,a tu je bilo svega osim ovaca u čistoj rasi.onda dodju tamo i kazu ovo je sjenicka i dobiju papire.ko da im kaze da nije tako?dosli kod mene u štalu gledaju idf,i neki moji melezi ovce od 90-110kg,pitaju pošto ja kazem nije na prodaju,oni kazu dacemo ti 150din/kg,a ja njemu kazem zemljače da su mrtva dva dana za te pare ti ih ne bih prodao...svoj vi posao i svojim putem ,jedino ako hoćete uzmite aparat i slikajte ovo čisto da ne bude da ste sanjali šta ste videli...
za kolegu profesora,subvencije ako prestanu gotovo je sa poljoprivredom,jer da nije subvencija ne bi bilo poljoprivrede ni u nemačkoj ni u holandiji.samo što su tamo subvencije nekoliko puta veće.poljoprivreda sama po sebi nije profitabilna nigde u svetu i vrlo je nepopularno zanimanje,pogotovu ovde u srbiji,tako da sve to počiva na subvencijama.ukidanje subvencija samo bi ubrzalo neodložnu propast sela.
druga strana priče na koju bih vam odgovorio šta ukoliko prestane tražnja za priplodnim materijalom,pa dobar deo bi morao ići za meso,mada uvek će postajati potražnja za kvalitetnim grlima za priplod.zašto to kazem?pa ukoliko izadjemo na evropsko tržište,a sve ide ka tome po meni ovčari su jedini koji se ne bi trebali plašiti:cena očišćene jagnjetine se kreće od minimalno 4.7e/kg pa do recimo blizu 10e/kg u francuskoj.to vazi za tezinu mislim od 30kg zive vage.e to je ona priča sa plaćanjem na liniji za klanje,e tu je bitan priplodni materijal imate 100jaganjaca idf po 30kg,randman mesa 58% to je 1740kg za naplatu,a komšija dotera neke ušarane randman mesa 50%,razlika je u 240kg puta prosečno 6 eura,razlika je 1500e,malo li je.naravmo da ni kvalitet mesa nije isti pa će vam onda neko reći ova idf su stara 3meseca,a ova šarena 5 pa će biti 2.klasa pa cena umesto 6e,biti 5 itd itd...ali dobro šta je tu je ...videćemo...

Ja se javljam kao neko ko ima više ovaca nego kokošaka. A imam i koke i ovce. Doduše bez petla. Mada nemam idf već w. Ali uvek je bolje da se razvija naše bedno stočarstvo, nego što se prepiremo ko je hobi a ko profi stočar. Životinja je sve manje, a mi se i dalje brinemo za tržište. A kad se pojavi organizovani otkup jagnjadi i ovaca, tada se vidi gde smo. Nema mi dovoljni robe, nego smo siromašne kupovne moći, pa se sve slabo prodaje.

... Da li je neko od vas rekao ljudima da kad hoce da gaje rasu koju drzite njenje prednosti, zahteve pa i nedostatke?!
Iz perspektive nekog ko je dobar deo vremena, prostora i nesto para ulozio u ovu rasu i ko je imao prilike da posredno ili neposredno razmeni misljenja o njoj sa nekima od najvecih poznavaoca ove rase kako u Fr. tako i u Irskoj, Portugalu , Bugarskoj ..., dacu sebi za pravo da Vam odgovorim.
Da, naravno da sam uvek bio spreman da govorim (onima koji zele da gaje ovu rasu i pre svega onima koji zele da slusaju) o njenim manama i vrlinama.Spreman sam u najboljoj nameri i da ukazem na greske koje sam pravio kako ih buduci ogajivaci nebi ponavljali, problem je samo u tome sto mnogi ne zele da slusaju i sto me vrlo cesto neke uvazene kolege dozivljavaju kao nekog ko puno ''pametuje'' i ko sebi daje za pravo da se ''razume'' u ovcarstvo a nema inicijalno obrazovanje iz oblasti stocarstva ili veterine.
Svakom pocetniku sam savetovao da prvo preispita svoje mogucnosti, sta zeli od ovog posla i sta trziste u njegovom okruzenju trazi bez da favorizujem bilo koju rasu.
Ja jedino mogu da govorim zasto je idf bio moj izbor.
A ako sam ista naucio za sve ove godine to je da ne postoji najbolja rasa i da ne postoji formula za uspeh.

Poslednja izmena:
Zemune, теорија и школовање је једно а пракса је друго. Не треба човеку факултет да буде стручњак за овце. Само ти пиши овде , из твог писања може много да се научи. Из разговора с тобом још више а кад би се село па поразговарало један цео дан ,Бога ми имало би још више од доста да се научи од тебе.

Iz perspektive nekog ko je dobar deo vremena, prostora i nesto para ulozio u ovu rasu i ko je imao prilike da posredno ili neposredno razmeni misljenja o njoj sa nekima od najvecih poznavaoca ove rase kako u Fr. tako i u Irskoj, Portugalu , Bugarskoj ..., dacu sebi za pravo da Vam odgovorim.
Da, naravno da sam uvek bio spreman da govorim (onima koji zele da gaje ovu rasu i pre svega onima koji zele da slusaju) o njenim manama i vrlinama.Spreman sam u najboljoj nameri i da ukazem na greske koje sam pravio kako ih buduci ogajivaci nebi ponavljali, problem je samo u tome sto mnogi ne zele da slusaju i sto me vrlo cesto neke uvazene kolege dozivljavaju kao nekog ko puno ''pametuje'' i ko sebi daje za pravo da se ''razume'' u ovcarstvo a nema inicijalno obrazovanje iz oblasti stocarstva ili veterine.
Svakom pocetniku sam savetovao da prvo preispita svoje mogucnosti, sta zeli od ovog posla i sta trziste u njegovom okruzenju trazi bez da favorizujem bilo koju rasu.
Ja jedino mogu da govorim zasto je idf bio moj izbor.
A ako sam ista naucio za sve ove godine to je da ne postoji najbolja rasa i da ne postoji formula za uspeh.

Slažem se sa Vama da ne postoji idealna rasa, a dobri rezultati zavise ne samo od rase nego mnogo više od onoga oko rase, a tu je naš problem. Vi ste izvukli samo jedan segment mog posta. Nikog tu nisam etiketirao, pri prodaji priplodnih grla svih rasa je ista priča, e to je ono što meni smeta. Da ljude svesno dovodimo u problem jer nam je bitnije tih X eura za priplod, nego perspektiva te rase. Ne sumnjam uopšte u Vaše znanje, ali pošto niste bili iz ove branše sigurno ste uložili puno truda u čitanje, razmenu iskustava sa raznim ljudima iz struke, pa i sa onima za koje ste shvatili da je to bilo gubljenje vremena, učili na svojim greškama, ali se ne slažem sa Šumadincem da školovanje i praksa nemaju jedno veze sa drugima. Nemaju kod ljudi koji su se školovali za nešto što ih ne zanima, da ne bi išli u vojsku, pobegli od roditelja, malo videli veća mesta i na kraju se igrom slučaja zaposlili u struci. Od takvih ljudi bojim se da će teško biti stručnjak. Kod nas je u prethodnom periodu bila negativna selekcija na selu. Da bi bio neko majstor on je trebao da zna da zavrne jedan šraf, da zavari dva parčeta metala, banalne stvari ali da bi bio seljak, poljoprivrednik, ne treba mu ništa, leđa savij i rmbaj, i vidite dokle nam je došlo selo zbog takve filozofije. Ja znam jako malo ljudi koji su završili srednje stručne škole i bave se poljoprivredom i koje su šanse da se uspešno radi sa ljudima takvog profila na selu?! Mislim da ima jako puno potencijala u ovoj rasi, znanja kod odgajivača, samo da se to pretoči na najveći broj odgajivača i na smisleniji i sistematičnijinačin. Neću vam više trošiti vreme i prostor u ovoj rasi. Želim vam uspeh u odgoju i kvalitetna grla.

Slažem se sa Vama da ne postoji idealna rasa, a dobri rezultati zavise ne samo od rase nego mnogo više od onoga oko rase, a tu je naš problem. Vi ste izvukli samo jedan segment mog posta. Nikog tu nisam etiketirao, pri prodaji priplodnih grla svih rasa je ista priča, e to je ono što meni smeta. Da ljude svesno dovodimo u problem jer nam je bitnije tih X eura za priplod, nego perspektiva te rase.
Ne etiketiram ni ja a smetalo je i meni jos pre 10g. kada su se muska jagnjad idf rase masovno prodavala za 350 eura a ja sam tada tvrdio da u Srbiji ne postoji musko idf jagnje koje vredi te pare pa sam postao nepozeljan sagovornik na tu temu.
Isao sam svojevremeno da gledam musku jagnjad od uvoznih grla koja su kostala 700 eura pa sam tvrdio da ne vrede te pare (barem ne svi) i da su suvise ''obicni'' za 700 eura a pri tome nikakva testiranja nece proci.
''Nije'' problem dati pare, placao sam i ja, problem je ako su cena i kvalitet u koliziji.
Ja bih voleo da dodju i kod nas vremena da se mladi ovnici testiraju kao u Fr. pa nije problem dati 1200 eura (pa navise) ako znate da ce on popraviti ono sto manjka vasem stadu (plodnost ili mlecnost ili mesnatost ili sve to zajedno).
Ali onda moze vrlo lako da vam se desi, kao njima, da odaberete 10 ovnica posaljete ih na testiranje a oni vam kazu da svega 2-3 imaju perspektivu ostali ćorak a ja sam recimo nameracio bas jednog od tih sto su ćorak.

Poslednja izmena:
Gospodine Zemun,kad ste vec pisali ajde da pitam nesto sto me zanima a vidim da ste covek koji realno odgovara bez uvijanja,isto moze dati svoje misljenje i prof.dr Seljak...Posto ste vec napisali kako se kod nas ne vrse testiranja ovnova,generalno ovaca kao npr Fr,Nem,Ru,da li se moze desiti da neko ko je uvezao ovnove il de franca ili wirt ili cak Rom,koji imaju ocene elita u testu,i pri evo recimo npr od ovna ima 4 potomka i sve prodaje kao elitna grla,a apsulutno nije uradjen nikakav test,a po vama velika je mogucnost da su od ta lupam 4 ovnica potomka elite 2 komada CORAK klasa?

Koliko je meni poznato, niko jos u Srbiji nije uvezao ovna koji je po genotipu ELITA ali su uvezeni potomci ELITE. Imali ste prilike da i na forumu vidite pedigre jedne takve zivotinje.
Sto se tice potomstva El., naravno da je veca verovatnoca da ce takva grla biti kvalitetnija od potomaka nekog "obicnog" ovna ali da ce svi biti elita ,nece.Sta ko i kako prodaje, nije njegov problem, problem je u onima koji to kupuju.
Nema ni u FR. bas Elite na gomile.

Budimo realni, ne prodaje se po ceni Elite.Elita je "malo" skuplja od cena koje se kod nas pominju.
Sto se procenata tice, nebih licitirao njima jer ne zelim da budem pogresno shvacen

Nazad
Vrh