Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nebih da budem pogresno shvacen i nije mi namera da vodim prepirku sa tobom, kapa dole za sav trud i rad, jedino mo je u celoj prici "zasmetala" jedna recenica za koju smatram (mozda i gresim) da je ipak pretenciozna a deo je jednog od predhodnih postova i glasila je:''mislim da sada ni u Fr. na mnogim farmama nema ovolike koncentracije ovako kvalitetne genetike kako zenki tako i ovnova".
Ne sporim da su to eksterijerno lepa grla (neka sam i video) da su od kvalitetnih roditelja ali ako sam dobro shvatio nema ni jedno musko grlo EL,AMBO,AMEL niti zensko grlo MB,MA ...A to su upravo kategorije najkvalitetnije Francuske genetike idf.
To sto ste od 70 ili u drugom slucaju 65 mladih muskih grla odabrali po sopstvenom izboru po 2 ne znaci da bi ta grla u perspektivi dobila kategorije koje ti navodis.Koliko je tvoje VEROVATNO DA toliko je i moje MOZDA NE.Zasto? Ti znas da oni salju mlade ovnice na institut u kom ste bili na testiranje.Npr. i nama je bilo nudjeno da iz jedne grupe od oko70-ak mladih ovnica izaberemo koliko i kojeg god hocemo.Moj odgovor je bio da sacekamo testiranje.Iz te grupe je 10 ovnica otislo na institut na testiranje 3 zadrzano i to je jedina farma u Francuskoj sa koje je ove godine zadrzano toliko ovnica, cini mi se da su 2 skartirana a 5 vraceno kuci za priplod.Bilo je farmi sa kojih ni jedan ovnic nije zadrzan.
Sto se tice ponude odgajivaca da se biraju grla koja su bas oni ostavili sebi za priplod Ok svaka cast, mada imam utisak da je to mantra koju koriste neki francuski odgajivaci posto smo istu pricu culi i mi. Pri tome pogledam pedigre tih zenki i ne vidim ni jedno grlo koje je je u njihovom priplodu od kategorije tih zenki koju su oni "ostavili sebi za remont".Dobro mi je poznata i Matrijeva prica od pre nekih desetak god. kada je isterao iz boksa nekih 7,8 ovnova i rekao da za njih ne postoji cena za koju bi ih prodao i da postoje 50 drugih ovnova od kojih mogu da se biraju a tih nekoliko ne.
Ja licno nisam pristalica fraze ''sve je na prodaju'' i mislim da uvek postoji nesto sto ''nema cenu''
Sto se tice izlaska u susret da se bira jedan od 24 ovna iz priploda takodje OK. i nama je bilo omoguceno da biramo ovna iz priploda u kom je bio i njegov sin a i odredjen broj cerki.Ovan je iz trojki , bio je drugi na sajmu u Parizu a brat blizanac prvi.Pisao sam vec da smatram daje to jedan od boljih ovnova koji je dosao kod nas ne samo zbog ovoga sto sam naveo nego i zbog svih indeksnih vrednosti ako se pogleda dijagram za ovnove.Mada ne mislim da je to nesto spektakularno pa nisam ni mislio da treba da se pominje..Interesantno je da je blizanac od biranog ovna u priplodu upravo na jednoj od farmi koju ste posetili.
Za kraj, zamolio bih sve uvoznike da se u buduce manemo patetike u stili da se uvozi za dobrobit srbijanskog ovcarstva ili da bi se omogucilo odgajivacima u Srbiji da dodju do dobre genetike.
Nazovimo stvari pravim imenom, uvozi se za dobrobit sopstvenog dzepa.
Ako cemo realno, nisam Vas bas najbolje razumeo , ali mogu reci da sam nekad i o tome razmisljao, da bi bilo dobro da moja grla budu skuplja s obzirom na to sta se sve predstavlja i prodaje kao Ile de France, ali kada znam da neko ko kupi od mene musko grlo to isto grlo posle obavljenog posla u stadu proda za duplo veci iznos i ponovo dodje kod mene po musko jagnje onda ni sam ne znam sta je realno.stanicu ni tvoje cene nisu bas realne ako ce mo posteno
Jeste onaj ovan sa 109 strane u zivotu i trenutno vredno radi. Ko je bio na novosadskom sajmu ove godine mogao je da ga vidi. Znam na sta aludiras ali bice i detaljnijeg fotoshotinga na nasoj stranici krajem septembra, sada trenutno nemamo vremenatreba pogledati slike miljkovog ovnica sa stranice 109 sa slikom ovog senezovog ovna i bilo bi zanimljivo ako je onaj ovnic u zivotu da bude ponovo slikan
Nemojte stalno misliti da neko pisanjem na forumu onih stvari koje se vama ne dopadnu napada ono sto vi radite, ili kako vi kazete da puca u vas i nemojte glumiti zrtvu, neukusno je, malo i komicno, a za tim nema potrebe posto vas niko ne napada i niko ne zeli raspravku. Aj da u svoje ime govorim, da ne ispadne opet nesto previse kompromitovano , nikog ne napadam i nemam nameru.Sad sam tek ukapirao sta kolegu Stanica zulja a bas sam se pitao cime sam zasluzio ovoliko napada iako nikada nije bio kod nas u stali a cini mi se da se nismo ni upoznali. Ono sto nisam razumeo jeste da su zivotinje koje je on nabavio opeterecene tolikim troskovima a nama je Fransoa Holand sve poklonio. Sledeci put kad pises procitaj svoje poruke i proveri cinjenice da se nebi previse kompromitovao.
Nije lepo pucati u ledja
Ako ce te da pisete samo o idf.Ajde onda pokazite pedigre od ovog decka kojeg ste kupili od Geraldine Senez posto ona nije u programu mera,radila je samo jagnjad za klanje.Da vidim da li je pedigre izdao OSON ili neko drugi i naravno klasa ovna.
Budimo iskreni, prvi sam pokrenuo predlog (ne mogu stalno Miljkovici biti prvi u svemu ) da zajednickim snagama (stranica 120) probamo nesto da ucinimo kako bismo ovu rasu postavili na mesto na koje joj pripada...koliko ko moze...pa sam predlozio razmenu muskih jaganjaca.Kao sto je rekao Miljko, zajednickim snagama bi mogli mnogo vise!