lle de france rasa ovaca

Sale druze, do pre neku godinu nisi bio siguran gde je napred a gde pozadi kod ovce a sad ti ispade neka instituacija kojoj mi trebamo polagati racune, prosto da covek ne poveruje.
Nadam se da mi neces na ovome zameriti jer svaki put kad se vidimo na sajmu mi se ipak lepo ispricamo :cao:
Mislim da je svima jasno i da nisu zaboravili gde je ova rasa bila pre samo 6 godina. Mislim da je svaki uvoz poduhvat vredan i da bismo trebali da to udruzimo i iskoristimo na najbolji nacin. Bugari su za nekih 15 godina kvalitetnog rada dosli do toga da ce ih OSON primiti u svoju asociaciju kao partnera. Mozda bi to trebao biti primer i za nas
Pozdrav svima

Mozda ja ni danas ne znam sta je napred a sta nazad kod ovce al kad vidim i cujem sta si ti sve uvozio mislim da je to napred-nazad i jedino sto znas kod idf.Nego da se vratimo na ovna od Senezove posto bi hteo da kupim musko jagnje od njega i Desampove ovce skeniraj mi pedigrea.

[FONT=arial, sans-serif]Kolega @sasabrzan cestitke na novom osemnjavanju.
[/FONT]Nadam se da ce sve proci u najboljem redu i da cete biti zadovoljni rezultatima.
Sto se tice pedigrea, na drugom forumu na kom su dozvoljene psovke i uvrede ste dobili odgovor, ako se to moze nazvati odgovorom.

jako lepa i krupna jagnjad . kolika su teske siljegice (onako odokativno ako nisu merene) I kada ce biti pripustene. pozdrav

Hvala, ali uvek moze bolje to je sigurno.
Slike su jedno, snimak nesto drugo, a uzivo i ono najmerodavnije je nesto sasvim trece, tako da bih voleo Rajko da svratis kada budes imao prilike, s obzirom na tvoje iskustvo u ovcarstvu, pa da das ocenu onako "direkt", a plus i da malo divanimo neobavezno.
Ne znam koliko su siljegice teske, jer ih nisam merio posle obaveznih merenja sa maticnom sluzbom na samom jagnjenju, pa sa 30 dana starosti, zatim na 60 dana i na kraju sa 90 dana starosti jaganjaca, a ne zelim da pisem javno o kilazi iz tih uzrasta, posto kada pomenem brojke u vezi mog stada kao odgovor na razna pitanja, dolazi i do neprijatnosti u smislu "dokazivanja", a bas nemam nameru da pisanje svodimo na pravdanje i da umaramo ljude na forumu stvarima koje ih ne zanimaju.
Priznajem da me cesto cudi takvo ponasanje kolega koji isto gaje Ile de France rasu ovaca i njihova pitanja u vezi ishrane, indeksa jagnjenja, prirasta, mlecnosti...jer bi trebalo da su upoznati sa brojkama u vezi ove rase, za koje se cude i za koje smatraju da su nemoguce.
Pripustane ce biti sa godinu dana, iako se one ne bi bunile ni sada da ih poseti momak, ali se moraju ispostovati zakoni i pravilnici koji stoje u ugovoru sa maticnom sluzbom.
2njebue.jpg

2w32j2c.jpg

2s93le9.jpg

22xic7.jpg

2ptp568.jpg

ja nemam iskustva sa gajenjem ove rase i zato pitam , rukovodim se time da smo ovde da razmenjujemo informacije , takođe poštujem i to što vi navodite kao argumente i nadam se da se ne odnose na mene.

Pošto sam završio sa svinjama,nešto se vodim mišlju da nabavim ovce baš ovu rasu,ali me interesuje jedno jel mogu one bez paše,pošto vidim iz ovog priloga na temi da su namenjene za tov.Imam jedan pašnjak tu negde oko 1,5ha zavisi koliko su ga komšije uzurpirale,ali koliko sam ja shvatio one nisu "nomadska" rasa tj ne prija im duga šetnja do pašnjaka,a ja od objekta do pašnjaka imam nekih km i jače.Ne bih neko veliko stado čisto da imam neku zanimaciju.

Mislim da mogu da predju tu razdaljinu ali ćeš veći problem imati da ih oteras do pašnjaka jer su jako plasljive i teške za manipulaciju. U svakom slučaju nećeš pogresiti ako se odlučiš za nju jer je Il de france jako zahvalna ovca , pa makar i pravio tor na pašnjaku.

Hvala, ali uvek moze bolje to je sigurno.
Slike su jedno, snimak nesto drugo, a uzivo i ono najmerodavnije je nesto sasvim trece, tako da bih voleo Rajko da svratis kada budes imao prilike, s obzirom na tvoje iskustvo u ovcarstvu, pa da das ocenu onako "direkt", a plus i da malo divanimo neobavezno.
Ne znam koliko su siljegice teske, jer ih nisam merio posle obaveznih merenja sa maticnom sluzbom na samom jagnjenju, pa sa 30 dana starosti, zatim na 60 dana i na kraju sa 90 dana starosti jaganjaca, a ne zelim da pisem javno o kilazi iz tih uzrasta, posto kada pomenem brojke u vezi mog stada kao odgovor na razna pitanja, dolazi i do neprijatnosti u smislu "dokazivanja", a bas nemam nameru da pisanje svodimo na pravdanje i da umaramo ljude na forumu stvarima koje ih ne zanimaju.
Priznajem da me cesto cudi takvo ponasanje kolega koji isto gaje Ile de France rasu ovaca i njihova pitanja u vezi ishrane, indeksa jagnjenja, prirasta, mlecnosti...jer bi trebalo da su upoznati sa brojkama u vezi ove rase, za koje se cude i za koje smatraju da su nemoguce.
Pripustane ce biti sa godinu dana, iako se one ne bi bunile ni sada da ih poseti momak, ali se moraju ispostovati zakoni i pravilnici koji stoje u ugovoru sa maticnom sluzbom.
2njebue.jpg

2w32j2c.jpg

2s93le9.jpg

22xic7.jpg

2ptp568.jpg

Divanicemo druze cim krenem za Sombor dolazim namenski da se druzimo:ppozdrav:

Mislim da mogu da predju tu razdaljinu ali ćeš veći problem imati da ih oteras do pašnjaka jer su jako plasljive i teške za manipulaciju. U svakom slučaju nećeš pogresiti ako se odlučiš za nju jer je Il de france jako zahvalna ovca , pa makar i pravio tor na pašnjaku.

Pa to je sad najveći problem,par amatera koji ih uzgajaju mi rekoše da mogu u klasičan tov dakle na jasle i da pašnjak ne vide,ako je tako to mi je onda odlično.E sad imam jednu njivu odmah uz okućnicu ima tačno 1ha,ali problem je što se obradjuje pa ne znam koliko bi od jedne njive na kojoj se sadi pšenica i kukuruz trebalo vremena da se napravi pašnjak.Ta njiva je odmah iza objekata ali nju izdajem pa je ljudi obrađuju zadnjih 10 god.Nije mi problem da se posadi neka pitoma trava na toj parceli ali samo je problem za koliko godina to može da postane kvalitetan pašnjak.Ne pucam visoko neko malo stado do 10-ak komada čisto da imam zanimaciju.

Nazad
Vrh