LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Ako stignem uslikacu sutra patent koji mi je davno pokazao jedan stari majstor. Stari klip je ostrugan za 2-3 milimetra u precniku i u osi je zavrnut sraf od 8 ili 10mm tako da ga glava busilice lepo prihvati. Na klipu je po duzini napravljen slic koji sluzi da se uvuce smirgla. Jeste da to nije precizno honovanje ali ni Apenac nije nesto precizna masina tako da je bilo slucajeva da su stari i zardjani cilindri koji su bili na meri i ne previse potroseni uz ovaj tretman bili spremni za vozno stanje i obicno su trajali i vise od godinu dana uz svakodnevnu torturu po putu i njivama (ja sam vozio i popravljao Apence masovno u najvecoj krizi posle bombardovanja '99. kada je sve bilo skupo). Desavalo mi se i da rucno 'popravljam' blago zardjane cilindre...

Desavalo mi se sa apn 4-kom da kad smanjim gas u voznji on pocinje da se gasi,(pod jakin gasom sve ok) i dosta ga teze upalim kad je vruc nego kad je ladan. Sta bi mogao biti uzrok? Da li neko moze da mi kaze kako se pravilno steluju platine(platinska dugmad)?

Kada se tako gasi vrlo verovatno je da smesa nije dobra tj. da ima vise goriva. Za pocetak probaj da stavis manju diznu ili da pomeris potrosnju na iglici.
Platinska dugmad se steluju na 0.35-0.45mm. Ja vec godinama stelujem na 0.4mm i motori rade bez problema.

Koliko bi ja mogao da dobijem za moju 6icu, gume su odlicne, motor je u odlicnom stanju radjen je pre 3 godine, proslo leto sam mu stavio zbice od 3.5 mm na zadnji tocak, ima sediste veliko od cetvorke, rucke velike gumene od BTa, ja sam trazio 320e, jel to realna cena ,jer sam video da idu i do 500 e

Evo ga moj apn 4 '76
2v0df1g.jpg

Setup: bing 12,prenos 14-34, glava spustena za 0,5mm
klip 38,5 rez.auspuh Master

Koje svećice koristite i koliko vam traju?
Kod nas u selu mogu da se kupe samo Bosnine, ali su jako kratkog veka...

E jbg. ja baš uzeo dve bosnine neki dan a do sad sam korisio bošove računam marka je to a ono golo govno! a valjda necu sa ovim bosninim proći tako loše kao što ti kažeš.

Interesantno je da na nekim Apencima koje sam radio jedino je Bosna svecica bila dugotrajna sve ostale je casom sprzio. Mislim da je to najvise do stelovanja struje a opet moguce je da je i neki plagijat..ko zna.
Posto u poslednje vreme slabo vozim te male motore i kad imam neki sklopljen za voznju zavrnem mu svecicu prvu ispravnu koja mi se nadje pri ruci. Obicno pre prodam motor nego sto crkne svecica...

Obicno pre prodam motor nego sto crkne svecica
Tako je bilo i kod nas, ali se jedan zadržao celo leto. Svećice kupujemo na Nisovoj pumpi, ne bio trebalo da su kopije. Motor sad radi sa jednom starom svećicom koja je pronadjena na tavanu.

I kod mene rade motori sa svecicama koje su stare od 5 do Bog zna koliko godina. Kad je palenje u dobrom stanju i dobro nastelovano motor radi i sa svecicom koja je bukvalno unistena sa istopljenom elektrodom a kad paljenje 'strumfuje' ni da se stavi svecica sa 3 ili cak 4 kraka nece raditi..

Bubu, razumem te, ali na dva automatika crkavaju svećice često, jedan ima obično paljenje, a drugi ima ono sa izdvojenom bobinom. Na svećici probije izolator od elektrode, pa baca varnicu iznutra, a ne tamo gde treba.

Srdjane, taj prorez je za bolji usis, ta strana ide prema karburatoru. Koristi se kod motora koji imaju lamelni ventil na usisu. Takvi klipovi se koriste na skuterima.

Nazad
Vrh