LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Sklopio sam ga malopre duva mi na glavi mora da je dihtung riknuo.Ubacen je motins 39 L.

Savet- svaki put kad skidas glavu sa motora moras promenuti dihtung, zato sto kad ga jednom stegnes on se oblikuje, ako ga skines pa opet stavis nikad nije to to, i kad sastavis motor, provozaj krug pa opet dotegni glavu motora zato sto se zna odpustiti u 99% slucajeva.

I jedno pitanje za stevu- koji je klip bio pre ovoga L ili obican, i koliko si km presao sa tim klipom. Zasto pitam, pitam zato sto ako je bio obican klip (sa redovnim karikama) i vozen je duze vreme onda se cilindar potrosi po tom klipu, a onda kad dodje klip sa L karikom cija karika ide vislje gore, skoro do GMT i ako udara u to gde je cilindar potrosen (to trosenje cilindra se zove anjzac) onda zna da pukne karika i onda ide ona stara izreka "Dzaba ste krecili"

Onda je dihtung sutra cu novi ubacici na cilindar sam stavio dihtung ali nisam kupio vec sam skalperom isekao neki kod kuce valjda ce posluziti ali kanda cu i njega gotovog da kupim,ja mislim da je 39 L taj stavio i nije mi se svidjao kako vuce ubacio mi pogonski lancanik sa 13 zuba a ja sam punacak pa ga zalecem.Sad sam stavio od 10 ili 11 zuba zaboravio sam vec bar ce jaci biti.
E da neznam tacno koliko sam presao izdrzao je 10 meseci uglavno ga koristim do njive prodavnice po meni 4000-5000 lupetam sad

nikad dihtung sam praviti, uvek kupi to bar nije puno oko 50din max, zato sto on ima metalni prsten, kad je od papira obican onda produva brzo.

Znam sad sam video kad sam rasklopio nevredi skinuo sam dihtunge sad cekam da mi novi stignu pa da sklopim.Nego nesto sad gledam klip u cilindru nesto mi je poceo da crni na celu a imam tomos vanbroski cetvorku pentu i bas danas zagledao klip se uopste necrni sta to moze biti?Mozda zbog njegovog prisilnog hladjenja?

Normalna stvar je da klip bude 'garav'. Ja uglavnom sastavljam motore bez dihtunga na glavi i jos mi ni jedan nije produvao kad ja stegnem. Zavisno od raspolozenja i potrebe (da li je APN ili recimo 90E) mazem malko tovatnom mascu ili plavim Wurth-om za dihtovanje na visokim temperaturama. Jako bitna stvar je da je glava ravna i da se koriste duboke matice za glavu od APN-a. Inace, kad smo bili klinci i kada smo se ucili obicno smo jedan dihtung glave koristili vise puta i nismo imali problema. Mozda vi preslabo stezete glavu...

Pa necu da je stezem suvise nebi bas da se ucim na sopstevenim greskama ti mora da si narasklapao masina pa znas sta je nabolje.Malo mi cudno kod pente da nije garav a na motoru jeste mozda je hladjenje u pitanju nema ventilator i nimalo mi se to nesvidja mislim da je APN dosta izdrzljiviji bas zbog hladjenja kod nas je bilo 4 BT 50 svi su prodati jer su ih nenormalno vozili za 2 godine rasturise ih.A imao sam prilike da vozim APN 6 sa ctx masinom prosto me strah da ga vozim suvise brzo nekako mi je mrsav ram i nizak uopste motor.

Bibliotekar and Suzuki

Juče sam postavijo Internet pitanje: Da li da kupim skuter Suzuki 650 !?
Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju propadoše.

Jebemligadošlojevremedasesamstaramokupoviniskutera ::novac::

Pozdrav
Internet Bibliotekar

Danas pricao sa majstorom sto mi popravlja traktore i auto kaze da da uzmem smirglu i u krug issmirglam cilindar ne u putanji gde se klip krece gore dole vec levo desno kaze tu ce ulaziti dvotaktol imace lepse podmazivanje i nece se toliko grejati a karike ce zatvoriti tragove smirgle jel to nekad neko radio meni je to malo smesno_On kaze da je jednom coveku tako uradio i duze mu je radio motor

boze kakvih sve (ne)majstora ima!!! Ni slucajno to raditi sam! To se radi na strugu i zove se honovanje jedna vrsta obrade unutrasnjosti cilindra, a tom majstoru se zahvali na savetu kako da unistis motor. Sam si napisao da radi automobile i traktore, neradi tomos motore.

Dobro nepobijam ja njega opasan je ima klikere i dosta dobro popravlja ali stvarno poceo sam da se smejem pred njim kad mi je to rekao nisam ni sumnjao da to ide rucno_On je meni objasnjavao da je par golfova odradio kad je menjao karike napravio je neki alat pa na busilicu kako kazes izgleda honovao cilindar.Pa mi rekao da je pre vise godina nekom njegovom drugaru do je otisao u prodavnicu uhvatio grubu smirglu i osmirglao mu cilindar ovaj covek poludeo kad ga je video hteo da ga tuce a posle godinu dana mu se hvalio kako ekstra ide.Mada to su vec za mene lovacke price:haha:

@steva 1984
To sto si cuo nisu uopste lovacke price, i ja tako radim ako vidim da cilindar moze jos da trci a da se ne busi. Cak imam i alat za honovanje verovatno slican kao sto tvoj majstor ima. Neverne Tome nek ne veruju da moze tako da se radi sa Tomos motorima...

Stvarno postoji alat koji ide na busilicu i sluzi za "smirglanje"cilindara,ima tri radna tela(smirgle)postavljena kao "znak mercedes" i usled centrifugalne sile oni se sire i nalezu podjednako na cilindar,tako da ako i ne drzis busilicu bas u sredini nece se jedna strana cilindra ostrugati vise od druge.:cao:

Znam, to je glava honerice, tj mašine za honovanje. Tako se honuju cilindri, a to nije isto kao kad bi neko običnom šmirglom i rukom šmirglao cilindar.

Nazad
Vrh