LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Snimio bi ja to druze odmah ali imam problem sa aparatom nemogu snimke da prebacujem u komp!!!!! Skinucu deklu sa strane i proveriti to.. Mene buni zato sto jedanput zakurbla pa 2-3 puta nece pa opet uhvati... A odmah zakurbla ako ga nagnem na desnu stranu... :sta:

Onda ti zaglavljuje spirala sa zubima, moguce je da je spala ona metalna vodjica sa spirale. Trebao si odmah da napomenes da kurbla samo kad je motor nagnut.

JEr je tesko to vratiti na mesto??? Deluje smesno ali njegov motor mi deluje bas zakukuljen.. Uradim generalku na traktor a za Tomosa se ne bi prihvatio ... :haha:

Nemam cim da izvucem ni magnet koliko sam geldao ovih dana oko njega treba neki radapcirer specijalan??? :sta:

Ako ti je ispala vodjica spirale onda moras celu masinu da rasklapas jer joj je nemoguce prici kad skines samo desnu deklu. Postoje radapciger za magnet i bloker klipa i kostaju zajedno manje od 1000 dinara i to je glavni alat pri rasklapanju Tomosa.

Nema veze losa korpa sa propadanjem kurble jer i ako je iskrzana, svaki krak lamele sedne na svoje novo napravljeno mesto. Kod 90E nekada i ispravno kvacilo moze da proklizne pri paljenju jer je jaka kompresija.

Нема шансе да апеенца уз брдо гурам, извуче он феноменално. Пре коју годину сам обишао фину туру. Голубинци, Инђија, Крушедол.. Ириг, Чот, после низ гору преко Руме кући...

Фабрички било лоше заварено, мајстор је заварио добро неће бити проблема.

Stalno neki problem sa masinom i njegovom snagom.Ako se razumes u materiju ti reci pa da pisem.Ima mnogo pitanja i dosta nejasnoce?Mislim to je malo redji motor i ima specificnosti pa nije svakom bliska materija.

Samo ti pitaj sta te muci.

90E ima par specificnih mana.
Pojelo ga je vreme pa je skoro svaka radilica zamorena i onda magnet sa konusnim delom radilice cesto otpadne.
Ako se koriste lezajevi radilice bez zazora, stradaju blokovi motora vrlo lako.
Fabricku klipnjacu sa iglicastim lezajem u maloj pesnici je da kazem nemoguce pronaci i pazariti ali ni ove kineske sa caurom nisu lose ali su mekani navoji pa treba na to paziti.
Cilindar je retko koji u originalu nikasil pa se desava da motor brljavi ako je losa hilzna i ako to nije dobro reseno.
Karburator mrlja kad je los siber a novih sibera nema vise u prodaji.
Menjac je klasican, kao na APN-u, jedino ima 4 kombinacije I stepena prenosa pa koji zapadne ali su svi uglavnom dobri.
Zbog prevelikog obrtnog momenta i loseg rukovanja, vrlo cesto kida kajlu na gonjenom snopu, obicno na zupcaniku 3. brzine i na velikom gonjenom zupcaniku mada neretko raspadne ceo zupcanik. Kvacilo moze da radi ali je korpa jako mekana pa zato ja pribegavam ugradnji korpe novog tipa jer je mnogo jaca od starog tipa.
To su ukratko nedostatci tj. mane Lelektronika kako ga ja zovem ali kad se sklopi kako treba i kad se ne ajci previse, moze bas dugo da ide. Termo grupa (cilindar, glava i klip) su od autrijskog proizvodjaca Elko i to stvarno moze jako dugo da traje ako je u fabrickom stanju..

moj komšija 80-tih kupio novog E 90,šta je taj preživeo to je čudo jedno...
sećam se da je kao nov imao neke suve baterije ispod leve kasete al su to izbacili
Bubu znaš li možda za šta su služile te baterije

Baterije su za zmigavce.
Pazite sad moje srece i nesrece sa tim motorom.
Prvo to je izuzetna masina.Za uzivanje.Ima savrsen zvuk u radu i odlicno ubrzanje.Otac ga je kupio novog.
Prosle godine pocnemo da ga posle duze godina sredjujemo.Imamo rezervnu radilicu novu i skoro nov cilindar-bogatstvo.Paljenje je Iskra iako je nekad bio Duccati.Stavimo novu radilicu i skoro nov cilindar.Radilica je original.Posle par meseci se razleti iglicasti lezaj onaj gornji na klipnjaci,gde se namesta klip.On napravi katastrofu.Unisti klip,osteti stublinu i radilicu.To je ogromna steta.Parkiramo ga mi i ostavimo.2013.god. resimo ponovo i ovaj put ozbiljnije da ga radimo.Preko silnih veza nabavimo original Duccati palenje=200e i bobina mislim 40eDuccati.Radilicu smo sredili i ubacili nov lezaj iglicasti onaj donji a gornji ovaj put nasli Timken.Klip nov,nije bas ni on bio jeftin.Sva sreca pa je prethodni kvar ostetio cilindar nisko i ne smeta kompresiji pa smo opet njega stavili.Kao nov je.Kupio sam i rezevnu L kariku,kvalitetnu.Karburator mi je bio solidan jer sam mu kupio nov siber ali je telo karburatora bilo sumnjivo.Slucajno kupim na pijaci telo karburatora sa sve diznama a bez sibera za 200dinara.Pa to je sreca nevidjena.Karb za njega dobar kosta bogatstvo.Uradimo komplet farbanje sa kvalitetnom metalik crvenom bojom.Sve sajle nove.Jedan lik takodje nije znao pa mi proda i odlicne rucice levu i desnu sa gasom.Sve je ful,ma kao nov i sve je skoro novo.Ide paljenje i on odlicno pali i radi u leru kao sat.Pri startu u prvoj ima veliku snagu ali pri vecim brzinama znatno slabiju.Ne postize maksimalnu brzinu a nekad je isao 110km/h.Kasnije ide sve slabije i slabije i evo opet garaziran.Nesto se mislim da ga opet rasturamo ali vise nemam pojma sta je.Jedino mi nije original filter za vazduh a cuo sam da on ume da pravi problem i mozda su lezajevu radilice dobili lufta u deklima.Ajde lepo sve procitaj pa kazi sta mislis:osmeh:

Zvecka fabricki ide 110 po mirnom vremenu bez vetra ali u 5. brzini ne moze da ostvari pun gas. Problem se javi kada motor malo oslabi ili ako je auspuh malo zapusen i onda nece bas da ide kako treba. Ja sam uvek stavljao drugaciji prenos na te motore da moze da ide u 5. brzini pun gas i da ide 110 jer se to pokazalo mnogo prakticnije. Potrosnju nikada nisam merio jer me nije interesovala ali mislim da je malo veca u odnosu na standardnog 90E. Skini ti cilindar i levu dekli i sve ce ti se samo kasti-proveri luftove na radilici i na cilindru. Mogao si okaciti neku fotku da se malo zasladimo.. :D

Nazad
Vrh