LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Evo neke slike.
ozx2.jpg
[/URL][/IMG]
1f36.jpg
[/URL][/IMG]
Na slikama je ostalo jos da se postavi drugi sat i da se kupe nalepnice.One su prilicno skupe pa smo to stopirali.
uspuh sam proveravao,nije do njega.Moram opet sve da rasturam ali to mi je vise dosadan posao.
moguce da ti je neki semerng ostecen prilikom stavljana ili pogledaj na siberu od karburatora na koji rez ti je iglica treba da bude na tri da vuce bolje . Ja sam imao od avtomatika , apn , t14 , t15 , e90, cak i kaisara i nikad mi nije bio problem rasklapanje . A uzgred ko god ima takve masine najbolje mu je da stavi radilicu od motornog camca tomos lama .POZDRAV

- - - - - - - - - -

Imam problem sa vanbrodskim motorom TOMOS 4. Dok je hladan pali dobro. Kad se zagrije teško upali a poslije radi normalno.
I komšija ima takav motor i kod njega je ista stvar. Dali je to neka mana tih motora i kako to riješiti?
nije mana proverite semeringe kad je hladan on pali a kad se ugreje nece i sigurno da mu je manja snaga kad upali samo mozda nisi obratio paznju

Zamjenio sam semeringe i ležajeve na radilici. Pomalo sumnjam da dobija previše goriva ali nisam ništa govorio da nebi sugerisao odgovor.

Definitivno me nesto zeza sa karburatorom.Nekad ima dobar ler nekad ne,nekad dobro vuce nekad se kao nesto davi.Menjao sam polozaje iglice i ne dobija se nikad bas onaj pravi rezultat.Posle zadnjeg stelovanja sad ide dosta bolje ali opet ne kao nekad.Svi semerinzi i lezajevi su isli novi i mislim da nije do toga,jedino karburator koji je kao nov ali izgleda da ima neka fora.

Evo da i ja postavim par slika moga vernog ata,TOMOS APN 6S.
Kod nas je od prvog dana 1988.godine i do sad je dva puta radjena masina.Prvi put je radjena 2003. i drugi put 2009.i tad su zamenjeni i zadnji amorti(od APN 4) i zadnji dobos,ubacena peta brzina i jos dosta sitnica.

.
Definitivno me nesto zeza sa karburatorom.Nekad ima dobar ler nekad ne,nekad dobro vuce nekad se kao nesto davi.Menjao sam polozaje iglice i ne dobija se nikad bas onaj pravi rezultat.Posle zadnjeg stelovanja sad ide dosta bolje ali opet ne kao nekad.Svi semerinzi i lezajevi su isli novi i mislim da nije do toga,jedino karburator koji je kao nov ali izgleda da ima neka fora.
druze probaj drugi karburator od apn ili t15 ako je do njega mora da pokaze. ako si 100 posto siguran u paljenje.

Pa ne moze,mali su mu.Ovo je veliki karb. samo za njega napravljen.Ne bi mogao da dise.Jedino bi mogao od CTX uz prepravke.Ovaj je bukvalno kao nov.Danas sam mu promenio sajlu za gas i dosta je bolje.Jbg. nema ih u originalu i nije dobro radila.Zatim opruga u siberu glavila.Sad ima lep ler ali ima jos malo posla.Stavicu neki video ovih dana,bas ima lep zvuk.

Pa ne moze,mali su mu.Ovo je veliki karb. samo za njega napravljen.Ne bi mogao da dise.Jedino bi mogao od CTX uz prepravke.Ovaj je bukvalno kao nov.Danas sam mu promenio sajlu za gas i dosta je bolje.Jbg. nema ih u originalu i nije dobro radila.Zatim opruga u siberu glavila.Sad ima lep ler ali ima jos malo posla.Stavicu neki video ovih dana,bas ima lep zvuk.
izvini sad sto te pitam jel si pogledao da se slucajno siber ne okrece jel xoce i to ako je malo pojeden i ona stifna xoce da se nabije u karburator . stavi video pa da vidimo . znam da je veci karburator ja sam mislio samo na probu jel sa diznom od 74 on treba da radi . ja sam moj vozio na onaj rumunski i iso je ko blesav .

Siber je potpuno nov a kanal za siber je takodje potpuno neostecen.Imao sam taj slucaj ali sam dobio drugi karburator i to je reseno.Mislim da mi bese dizna 90 ali nisam bas siguran.

- - - - - - - - - -

Postavicu video samo da nadjem resenje kako da namontiram digitalca a da mi ne padne i ne slomim ga.

- - - - - - - - - -

Moze li keno da mi pojasni razliku izmedju belog i crnog paljenja i koliko igra uloga pogresna platina kod tih paljenja,npr. imas crno paljenje a kupis za belo platinu i sl.
I ima li da se kupe negde kvalitetne platine a ne ove kineske na svaki korak???

Siber je potpuno nov a kanal za siber je takodje potpuno neostecen.Imao sam taj slucaj ali sam dobio drugi karburator i to je reseno.Mislim da mi bese dizna 90 ali nisam bas siguran.

- - - - - - - - - -

Postavicu video samo da nadjem resenje kako da namontiram digitalca a da mi ne padne i ne slomim ga.

- - - - - - - - - -

Moze li keno da mi pojasni razliku izmedju belog i crnog paljenja i koliko igra uloga pogresna platina kod tih paljenja,npr. imas crno paljenje a kupis za belo platinu i sl.
I ima li da se kupe negde kvalitetne platine a ne ove kineske na svaki korak???
Crne paljenje ako mislis na magnet to ti bosh a imas iskrino on ti je siv naravno da igra ulogu sve mora da bude od istog . magnet, kondezator, platine, banbina,pa cak i stator i to nije iskljucivo da ce biti sve ok jel motori imaju fabricko sta ide bosh ili iskra .imam delove za APN i AVTOMATIK za prodaju polovno a i povoljno .

To sam pitao nevezano za E90.Remontujemo t12,pa je na njemu platinsko paljenje.Problem je taj sto nema nigde da se kupi dobra platina vec sve sami kinezi i pise bosch ili iskra ali nema veze.Posle kratkog rada platina oksidira i mora da se cisti smirglom,katastrofa.Mislio sam da mi mozda ne daju za crno paljenje platinu jer je kod mene belo.Citao sam da ima razlike medju njima ali ne znam koja.I na sajtu motobajka ima platine za crno i belo paljenje ali se ne vidi razlika,uglavnom postoje.Dakle,treba li obratiti paznju da to ili ne i kako da znam kad kupujem u radnji koja je platina,crna ili bela.A da mi savesni prodavac ne uvali ono sto ima...?

Da li pašu platine od tomosovog umo-6 motora na apn4 i apn6, ako pašu imam ja dva komada platina ostalo iz vojske, inače su orginal iskrine(predratne). Kome treba poklanjam, neka se javi na pp.

To sam pitao nevezano za E90.Remontujemo t12,pa je na njemu platinsko paljenje.Problem je taj sto nema nigde da se kupi dobra platina vec sve sami kinezi i pise bosch ili iskra ali nema veze.Posle kratkog rada platina oksidira i mora da se cisti smirglom,katastrofa.Mislio sam da mi mozda ne daju za crno paljenje platinu jer je kod mene belo.Citao sam da ima razlike medju njima ali ne znam koja.I na sajtu motobajka ima platine za crno i belo paljenje ali se ne vidi razlika,uglavnom postoje.Dakle,treba li obratiti paznju da to ili ne i kako da znam kad kupujem u radnji koja je platina,crna ili bela.A da mi savesni prodavac ne uvali ono sto ima...?
Druze razlika je u tome sto je na bosh platinama sira glava varnice i mala razlika u rupa gde treba da je pricvrstis za kotvu paljenja i banbina je crna a kod iskre je manja i banbina je izolovana sa trakom providne boje. Mozda cu uskoro navratiti u tvoj kraj ko sestre .:cao:

Nisam siguran da me razumes.U prodavnici imas identicno iste bosch i iskra platine,nema razlike nikakve osom ziga koji nista ne znaci jer sve to kinezi stancaju samo menja oznake.Imas i druge neke oznake ali sve u svemu ne valja nijedna.Ja kod kuce imam i belo i crno iskra paljenje,ne mora da znaci da treba da bude bosch.Mene zanima ima li u radu razlika,dakle hoce li se drugacije ponasati masina ako stavim platinu za crno paljenje a ono treba za belo da se stavi.

Nisam siguran da me razumes.U prodavnici imas identicno iste bosch i iskra platine,nema razlike nikakve osom ziga koji nista ne znaci jer sve to kinezi stancaju samo menja oznake.Imas i druge neke oznake ali sve u svemu ne valja nijedna.Ja kod kuce imam i belo i crno iskra paljenje,ne mora da znaci da treba da bude bosch.Mene zanima ima li u radu razlika,dakle hoce li se drugacije ponasati masina ako stavim platinu za crno paljenje a ono treba za belo da se stavi.
Naravno da ce imati . kao sto sam napisao u predhodnim da mora da sve bude od istog tipa i kondezator isto igra ulogu . Da li mozes slikati platine i paljenje i staviti .

@mazalo121

Ti si malo pomesao babe i zabe. Bobinu sa namotanom providnom trakom ima samo Iskra belo paljenje. Bosch i Iskra crna paljenja imaju identicne elemente paljenja i sve pase sa jednog na drugo. Platinska dugmad se razlikuju kod belog i crnog paljenja u dimenzijama i ne mogu se kombinovati. Preporucljivo je menjati i kondenzator kada se menjaju platinska drugmad da bi u kompletu dosta duze trajalo jer cim kondenzator 'propucava', platine varnice i ostecuje se kontaktna povrsina koja vremenom pride i oksidira i motor ima nepravilan rad ili uopste nece da upali.

Kako se zove onaj karburator za automatika sto nemora slavinica da mu se zatvara ,jesu oni bolji od ovih standardnih ili ??? Zanima mog drugara vrisno mu pa treba da pazari.

@mazalo121

Ti si malo pomesao babe i zabe. Bobinu sa namotanom providnom trakom ima samo Iskra belo paljenje. Bosch i Iskra crna paljenja imaju identicne elemente paljenja i sve pase sa jednog na drugo. Platinska dugmad se razlikuju kod belog i crnog paljenja u dimenzijama i ne mogu se kombinovati. Preporucljivo je menjati i kondenzator kada se menjaju platinska drugmad da bi u kompletu dosta duze trajalo jer cim kondenzator 'propucava', platine varnice i ostecuje se kontaktna povrsina koja vremenom pride i oksidira i motor ima nepravilan rad ili uopste nece da upali.
Druze ti si u pravu al on je spominjo i belo iskrino paljenje

Nazad
Vrh