LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Svoju ranu mladost sam proveo na Apn-u.Kakve su to voznje bile,dan-noc,nisam se skidao sa njega:DPrvi motor mi je bio caletov Apn4 iz 70 i neke i jos je kod mene u kuci,cale ga ne bi dao,ma nema te pare.Onda kad sam dosao do malo ustedjevine kupio sam sebi Apn 4 ili kako sam ga ja zvao 7-ca. Kakva je to masina bila,plav metalik sa niklovanim blatobranom i rezervoarom,masina od 15-ce,odlican motor isao je preko 120km.Ni jedan skuter nije mogao da se meri sa njim...Vise nije kod mene:(Al uvek je tu caletov ,,deda,, kad me zelja mine...

doslo je do malih promena plana,naime skije ostaju ali se na zadnji tocak stavljaju plasticne selne.To sam video negde na netu.Prvobitni plan je bio da gusenice napravim od prepravljenog lance za berac.

Poslednja izmena:
Пре неки дан на снегу, на дебели минус степени сам провозао мог а-пе-енца да га загрејем. Комшије се крстиле и називале ме чудаком. :osmeh: Е јес супер пробијати се снегом..:osmeh:

I nije ti zakazao alnaser ili akumulator na -15-20? :D

Sala mala, ja sam svojevremeno vozio APN 6 podignut sa dobrim kramponkama po snegu...tad se celo selo cudilo.. :)))

pozdrav ljudi bas lepa tema,slucajno je videh. imam 6-icu cale je uzo 81 novu preso je snjom sacuvaj boze,sad je ja ganjam po selu nebi je dao nizasta.inace imam 15-icu ovu zutu uzo sam je za neku trampu,nju bi prodo bez papira je to jes covek je nekad vozio sa valjda isteklom reg. pa mu panduri skinu tablice:haha: neznam il mi se cini da manje trosi od sestice?
V55GjWVx.jpg
[/URL][/IMG]
imam i vashoda u ekstra stanju sa papirima,starac mi dao da ga prodam 175cc,
VHVf1JBr.jpg
[/URL][/IMG]
a ovo nadjem na netu sta je covek napravio od 15-ice stvarno svaka cast:bravo:
8W0h5DFp.jpg
[/URL][/IMG]

Pozdrav svima.Ja imam ATX-a i na njemu je bilo sve njegovo orginal,tj.njegov orginal cilindar i onaj kockasti karburator.Ali igla od sibera u karburatoru se istanjila kao dlaka pa posto nigde nisam mogao da nadjem takvu iglu ili takav karburator kupio sam komplet novo hladjenje od apn-a.znaci cilindara,glavu.levu deklu,poklopac cilindra i glave.propeler,original BING karburator,klip 38 i karike.....I sad me zanima posto on ima nekko paljenje koje zovu "elektronik"dosta se razlikuje od apn-ovog paljenja.da li cu morati da mu stelujem paljenje kad mu sastavim masinu?

Paljenje sam skidao samo jednom pre 4 godine kad sam mu menjao radilicu i tad sam je obelezio kako je stajala i posle sam je tako vratio i radio je bez problema.Samo sto ja takvo paljenje i magnet nisam vidjao .kada sam stavio ventilator na magnet,magnet je bio skoro za 1.5 cm manji od ventilatora pa sam morao da busim nove rupe da bi mogao da ga zasrafim.Ja sam cuo da motor sa takvim paljenem i sa ladjenjem od apn-a dosta brzo ide

Томоси су неподериви. За пет година имао сам само један квар, пукла корпа пре два месеца, и то мајстор каже да су у фабрици слабо варили па њихова кривица. Иначе се не би ни кварио. Имам обичај да лети Апеенцом "скокнем" на Фрушку Гору `вамо преко Инђије до Чота, а кад се враћам спустим се до Руме и назад кући. Милина. Док све обиђем тамо-вамо, около-наоколо:osmeh: то ми је око 100 км. Једва чекам лето и тамошње дивље купине и јагоде. А онда кући хладно пиво. :osmeh:

@Vlada B.B

To paljenje je jako retko, ugradjivano je i u neke Colibrije. Mislim da nisi trebao menjati ATX cilindar i glavu jer je ATX (cilindar) konstruisan da motor sa njime ima veci obrtni moment nego sa APN cilindrom. Karburator od Apenca pase na ATX cilindar bez problema. Paljenje ne mora da se obelezava kako je bilo jer se spram svakog cilindra tj. termo grupe i paljenje steluje. Recimo, APN, ATX, BT i T15 svi imaju iste blokove i radilicu a svi rade na razlicitom broju obrtaja motora i svi 'vuku' na razlicitim obrtajima.

Ja sam bio jednom probao da stavim karburator od apn-a na atx-ov cilindar ali nekko je suntavo radio pa sam i odustao.Videcu kako bude ovo radilo,ako ne valja onda cu da kombinujem :) .Kad sam kupovao hladjenje ono me je kostalo 14000 ,a bilo da se i kupi i BT-ov cilindar i karburator on je kostao oko 12 000 din,Drugar i ja samo bili prepravljali atx-a na Bt-a imao je snage i kidao je,ali samo sto je trosio ko lud pa sam i zbog toga odustao od njega i kupio APN-ov komplet

Sad sam tek video komentare na ovu temu. Vlada B.B nemoj mi reći da si samo zbog igle dizne difuzora menjao pola motora i to sa ATX na APN-a. Doduše nisi pogrešio što se tiče hlađenja mašine al brate mili to ti je ko "s konja na magarca"! Nemoj da te bune cilindri od ATX,BT,APN, T-15......sve su to prečnici fi38 i hod 43mm ako se nevaram a nadam se sa me pamćenje služi. Glavna caka je u uglovima otvaranja izduva, preliva i usisa. Da bi "nabudžao" mašinu moraš prvo sebi postaviti cilj šta želiš: obrtaje(brzinu) ili sirovu snagu!!!
1. ako hoćeš brzinu obrtaja motora: manji prečnik klipa, kratak i min. fi16mm difuzor i dobro da isturpejišeš prelive
2. ako hoćeš snagu: veći klip, duži reducir a uži difuzor prelive isto širiš, radilica od T-15
A na potrošnju nemoj da gledaš ako hoćeš da budeš "džek" u selu a ako ti je to važnije ti lepo kupiš neki penzionerski moped pa se vozaš da sve vidiš i da budeš viđen!!!

Morao sam da sve promenim al sta da se radi.Prvo sam trazio iglu nije je bilo nigde cak su me u prodavnici zajebavali da vozim "mrtav" motor posto za njega nema delova.Pa sam posle trazio ceo original karburator pa ni njega nisam nasao i opet su e zvi zezali....i onda ja kupim hladjenje....to sve sve desilo prosle godine negde u ovo vreme,I dodje sajam automobila i motora u bg-u i ja tamo nadjem TOMOS-ov stand i pitam ih ,a oni mi kazu da ima i da kosta oko 8000 din ,a ja da se pojedem ziv...ali stacu.
Necu da izigravam ja nekog dzeka sa njim,Ja njega i kad teram polako i kad teram brzo ovi do 50 ccm mogu samo da mi gledaju u auspuh :osmeh:.sada hocu samo da ga teram malo po njvama i po selu ...ja sam njega vozio 4 godine i tada nisam imao ama nijedan kvar na njemu ali ni jedan.tada sam jednom za 3 meseca presao 4000km.Benzin bio jeftin ja ga samo cepirao i njaa :osmeh:

@KAMENI

Potrosnja nije velika ako je motor 'naturpijan' i ako je sve idealno uradjeno jer je cest slucaj da standardan Tomos trosi kao 'provaljen' iz prostog razloga sto nema idealnih poklapanja.

Ako covek hoce sve to sto si naveo-jednostavno okaci celu masinu od 90E i resio je posao.

ATX cilindar se super ponasa sa APN karburatorom ali je potrebno podesiti parametre na karburatoru i paljenju.

Precnik klipa u slucaju Tomosa nije presudan za obrtni moment i snagu jer kad busis cilindar na jednom dobijas ali na drugom gubis jer povecanjem precnika menja se i ugao usisavanja, prelivanja i izduvavanja. Iskustvo govori da je mera 39mm +- 0.5mm idealna za sve pomenute Tomose.

Mojih ruku delo ali je sofer na snimku clan Tesin. Motor nije pravljen da bude lep vec sam na njemu vezbao 'turpijanje' ali nisam hteo da se ucim na zdravom cilindru pa sam radio na cilindru fi 42mm. Rezultat koji je izmeren ali preko obima tocka i prenosnog odnosa je 11500o/min u V stepenu prenosa:

Moj bivsi CTX, stelovanje solidne masine:

ATX (sa BT cilindrom i karburatorom) koji je bio kod mene na prepravci i sredjivanju:

Kakav je atx sa bt cilindrom i karburatorom u odnosu na obicnog atx prednosti-mane?

Stevo kod mene u selu smo ja i drugar stavili na ATX-a Bt-ov komplet i onda smo se trkali sa CTX-om i ATX sa nas dvoje na njemu je pojeo CTZ-a.KAd se ubaci u drugu brzinu i kad pocne da izduvava malo je falilo da se poigne na zadnji tocak.Prednosti su velike u odnosu na obicnog ATX-a.KAd se prepravi na BT-a dobija strasnu snagu i brzinu ,a kad mu das gas od sve njoce,u ovom mom slucaju mana je bila velika potrosnja ATX-a sa BT kompletom
Moja preporuka ako neko ovo radi neka obavezno ima obe kocnice na motoru da bi mogao da se zaustavi

Kad stavis BT termo grupu (cilindar, glavu, klip) i karburator fakticki dobijas BT koji ce se ponasati drugacije u zavisnosti koji prenosni odnos je u pitanju. Malko se gubi na obrtnom momentu ali se mnogo dobija na snazi u odnosu na ATX standard. Motor moze da traje kao i u originalu posto je radilica, lezajevi. blokovi i menjac identicni na pomenuta 2 motora jedino sto jos BT ima elektronsko paljenje sto retko koji ATX ima u originalu.

ATX ili BT i da su u full stanju pored dobrog CTX-a nemaju sta da traze. CTX moze da ide losije samo ako je BT u extra stanju a CTX malko losiji, da ne kazem pred generalnu i opet da se oba 'prze' jedno leto, CTX ce izgurati a dobar BT koji ide 95-100km/h (realnih) ce se istopiti ceo...

Nazad
Vrh