Leska - opšta tema

Lele pa leska sve naopako kalendarski radi :D Čoveče, cvetanje na zimu, protiv monilije u novembru, kad već opadne i list, e svašta stvarno :)

Malo si u pravu, malo nisi. Zaštita od monilije se radi od sredine aprila do početka maja.
Kako je kod tebe stanje sa kajsijama i trešnjama. Ja bih prskao krajem februara i kajsiju i trešnju sa fungoran-oh + galmin, šta ti misliš.
Pozdrav.

Dobro je valjda, klasično ću krajem februara plavo ulje, cvet chorusom, precvet mankogal i cipkord. Trešnje kad promene boju insekticid, posle trulež, a posle berbe i pre berbe moram i protiv kožičavosti lista.

Kajsije verovatno ni neću plavim uljem, mnogo košta a ne vrati mi se, a realno i nema potrebe, nikad na kajsiji nisam video insekte i te bolesti...na ponekom listu crne vaške krupne samo ali retko.

Malo si u pravu, malo nisi. Zaštita od monilije se radi od sredine aprila do početka maja.
Kako je kod tebe stanje sa kajsijama i trešnjama. Ja bih prskao krajem februara i kajsiju i trešnju sa fungoran-oh + galmin, šta ti misliš.
Pozdrav.

Kad monilija napada lesku, zar ne treba da se stiti kada se pojave zenski cvjetovi?

Naravno da treba prskati.Ja sam zavrsio prskanje pre dva dana.Tri dana je temperatura bila preko 10 stepeni.Zenskih cvetova milion,a rese se opustile bas bas.Koristio sam Alert S .

Da treba preventivno od monilije i botritisa sada i sredinom aprila kada se štiti od monilije, botritisa i od voćnih pipa, grinja i stenica. Pozdrav.

Zasto u aprilu stiti od monilije kad ona ulazi preko zenskih cvjetova koji se sada otvaraju a ne u aprilu?

Kod mene su prosle godine bile neke zelene gusjenice koje jedu list, a pored lista diraju i pupoljke koji su sad osteceni i iz kojih sada ne moze izaci cvijet, samim tim mogu bitno uticati na prinos, da li je jos neko imao problema sa njima i koje sredstvo je kod njih pokazalo najbolje rezultate, imao sam negdje i sliku pa ako nadjem okaci cu je

Zasto u aprilu stiti od monilije kad ona ulazi preko zenskih cvjetova koji se sada otvaraju a ne u aprilu?

Kod mene su prosle godine bile neke zelene gusjenice koje jedu list, a pored lista diraju i pupoljke koji su sad osteceni i iz kojih sada ne moze izaci cvijet, samim tim mogu bitno uticati na prinos, da li je jos neko imao problema sa njima i koje sredstvo je kod njih pokazalo najbolje rezultate, imao sam negdje i sliku pa ako nadjem okaci cu je

http://www.scribd.com/doc/90385999/ZASTITA-LESKE-2

Po preporuci zastitara sa skupa u Decu:

I faza: rano prolece (februar-kraj meseca)
Bakaroksihlorid 75g/10lit vode ili 7,5kg/ha + Abastate 7,5ml/10lit vode ili 750ml/ha
II faza: pred cvetanje zenskih cvetova
Bakaroksihlorid 75g/10lit vode ili 7,5kg/ha
III faza: Pocetak formiranja ploda
1. Kraj aprila pocetak maja- Nurell-D 10ml/10lit vode ili 1lit/ha + Signum 8g/10lit vode ili 800g/ha + Bakaroksihlorid 75gr/10lit vode ili 7,5kg/ha
2. Polovina maja-Perfektion 15ml/10lit vode ili 1,5l/ha
3. Kraj maja pocetak juna-Perfektion 15ml/10l vode ili 1,5l/ha
IV faza: Sredina leta (juli mesec)
Bakaroksihlorid 75gr/10l vode ili 7,5kg/ha
V faza: Po pojavi biljnih vasi (nije obavezno tretiranje ako je sve OK)
Tonus 3g/10l vode ili 300g/ha
VI faza: Kraj jula pocetak avgusta
Tilit ili Pressing 1,5ml/10l vode ili 15ml/100l vode ili Stroby 2g/10l vode ili 200g/ha
VII faza: Posle berbe -pre opadanja lisca (pocetak jeseni)
Bakaroksihlorid 75g/10l vode ili 7,5kg/ha

Ovo je preporuka sa skupa u Deču čini mi se prije dvije godine, i kod njih je signum u aprilu i maju, a opet ljudi koji imaju ljesnik 10 godina kazu da nije potrebno tada a sama leska im izgleda odlicno,

Dani leske koji su se odrzavali u Decu su jedna dobra reklama za prodaju navodno sertifikovanih sadnica po extra visokim cenama i ništa više od toga . Zasad su vodili eminentni profesori poljo fakulteta , tako da su oni i vodili glavne govorancije na tim skupovima . Čista komercijala .
Šta je trenutno sa tim zasadom ? Toliko je propao da hoće da odustanu od njega , čak se i pominje cifra za prodaju . U veoma lošem stanju je . Loša zastita , loše održavanje . Zato i nema više te manifestacije .
Pa se onda postavlja logično pitanje koliko je verovati ovakvom programu zaštite .

Par prskanja u aprilu i maju moraju da se obave zbog insekata i monilije i preventivno fungicidom.

Par prskanja u aprilu i maju moraju da se obave zbog insekata i monilije i preventivno fungicidom.

Koji je tvoj plan prskanje u ovoj godini? Dali možeš da napišeš vreme, protiv čega i kojim preparatima. Najviše bi me zanimalo za mlad zasad leske. Posadio sam ih sada u jesen. Sadnice su u trećoj godini kalemljene na mečjoj leski. Pozdrav.

Ako si ih sad posadio , prskas zimsko( bakar ) - to možeš komotno da preskočiš ove godine , protiv stetočina , gusenica,skakavaca.......-april , maj.Videćeš kad krenu da brste lišće.
Isto i sledeće godine .
Prihranu naravno preko lista u toku godine .

Dobar dan , ja sam Dusan<br>imam zamisao a vezano sa tim i pitanje:)<br>Naime nameravam da zasadim 5-6 lesnika stablasa(kalema) ispred kuce i planiram da ih pustim uvis jedno 2m i tek onda granam i pravim krosnju nebilih kroz nekih desetak godina napravio dobar hlad(za sedenje) a i imao ok prinos za torte i kolace:) pitanje za Vas je dal je to moguce odraditi? Ako jeste, koje sorte bi mi bile najbolje? koliko sorti(citao sam nesto ranije o oprasivacima i potrebama za njima,recimo jedan oprasivac medju njima).. <br>ako ovo hobi gajenje nije za ovu temu,izvinjavam se... odgovore\savete mi mozete poslati i u poruci... unapred hvala

Nazad
Vrh