Leska - opšta tema

@levac
Druze sto se tice resa ti mozes ali i nema potrebe da prskas,jedino ako ne ocekujes da rode sledece godine.A bakrom mozes kad hoces ,s obzirom da si ih tek posadio.

Da se pohvalim, i ja sam usao u klub uzgajivaca leske. Prosle nedelje posadjeno je 430 sadnica, pretezno tonda gentile della langhe i romana, zatim halski, rimski i istarski. Sadnice sam uzeo od svima poznatog Nenada iz Jakova, tako da je kvalitet na visokom nivou. Po sadnji su poprskani plavim uljem kako bi se dezinfikovale rane zbog orezivanja. Posto je zemlja bila prilicno vlazna-dan pred sadnju je padala kisa, kao i 3 dana pre toga- sadnice nisam zalivao. Zemlja je bila dosta meka i prilicno lako se utabala. Ovog vikenda cu ici u obilazak i ako do tad ne padne kisa planiram da ih zalijem. Sta mislite da li ima potrebe za to?

@Sale: Vrlo lepe fotografije!

izvinjavam se ako je bilo već pomena, možda sam i ja čak pitao, ali na placu sam, preko mobilnog a spor internet i baterija pri kraju a sutra preksutra bi došao prijatelj, pa me zanima da li izdanci žbunastog lešnika mogu da se rasade a da bude ta sorta, ne neki divljak?

@polke
Hvala,nisu lose ispale iako je slikano mob.telefonom i na brzinu.
Dobro dosao u klub lesnikara.Sadnice si uzeo od pravog coveka.Nadam se da si video njegov zasad ove godine u rodu.

Sale, kada onda planiras da prskas?

@oktopod Naravno da moze, to je isti genetski potencijal. Da je iz ploda onda to vec ne bi bilo to, ali ovako imas isti lesnik.

@mirkem, nisam sadio kalem vec izdanak, ako me to pitas. Formiracu ga u obliku zbuna, a ne stabla, razloga za to je vise, nista ne ide u prilog stablu u odnosu na zbun. Sadio sam na razmaku 5,5m sa 3m u redu.

@Sale, hvala na dobrodoslici! Video sam, naravno, i u prolece i u kasno leto, zato sam se i odlucio za njega. Pozeleo bih svima nama takav problem sa rodom kad dodje u 10.-u godinu. Inace, prilikom transporta sadnica sam prosao i kroz Petrovcic :) Inace, sta ti mislis o ovom zalivanju sto sam pitao u prethodnom postu?

@dragorad

Planiram sutra ako se opuste rese i krene oprašivanje da prskam Alertom S . Ali se ovi pupoljci stidljivo otvaraju , noći su hladne tako da sam još u dilemi šta da radim . Obilazim ,kažu još sutra lepo pa onda loše vreme .

@polke

Pretpostavljam da je tvoje pitanje vezano za post o sadnji .MIslim da bi trebao da ih zaliješ , ne zbog vlažnosti nego zbog izbijanja eventualnog vazduha prilikom sadnje ( koren- zemlja) .

Alert S sam koristio samo u repi protiv pegavosti lista. Na koji nacin ce delovati s obzirom da nema lisne mase na zbunovima? Kada nastavljas Funguranom? Ovde poceo vetar da duva, samo sto kisa ne pocne.

@dragorad
Alert S iako nije veoma dobro se pokazao protiv monolije.A sa funguranom ako bude od nedelje hladno kao sto prognoziraju,onda cu gadjati neki dan da isprskam.
Signum je bas za monoliju,ali je duplo skuplje prskanje.

Pozdrav svima,ja sam Sava iz Martinaca pored Sremske Mitrovice i gajim lesnik na 2 hektara,nadam se da cu od svih vas nauciti jos vise nego sto trenutno znam!:osmeh:
Lesnik je u sestoj i trecoj godini-zbunasti!

Ovo mi izgleda kao nisko stablo ili se varam?
Lepo izgleda i svidja mi se sto je trava izmedju.

@dragorad

Žubunasti lešnik kojeg sam formirao kao nisko stablo pa evo sad izgleda ovako prve dve godine po zasadu seko sam ga na 30 cm od zemlje na počeku treće sam ostavio sam tri grane na tri različite strane i sad izgleda ovako na početku četvrte. Izdanke sečem redovno i ne dozvoljavam da krenu pored stabla. Trave ima samo preko zime pošto u proleće počinjem sa kultiviranjem i setvospremačem mogu još da prođem pošto nisu još velike biljke tako da preko godine nema trave što ne znači da je neću posejati mislim da ću belu detelinu dogodine s tim da metar oko stabla i dalje kultiviram.

Jedan moj prijatelj je imao problem sa niskim stablom. Tj. rod mu nije bio isti kao da je imao 3-4 stabla u zbunu vec je bio uveliko manji, tako da je nakon sto se opekao par godina pustio jos po 2 nova izdanka i onda formirao zbun. Da li je bio u pravu ili ne ne znam, ali nekom logikom ako se ide rod bi trebao da bude veci ako imas vise stabala. E sad jbmliga.

Jedan moj prijatelj je imao problem sa niskim stablom. Tj. rod mu nije bio isti kao da je imao 3-4 stabla u zbunu vec je bio uveliko manji, tako da je nakon sto se opekao par godina pustio jos po 2 nova izdanka i onda formirao zbun. Da li je bio u pravu ili ne ne znam, ali nekom logikom ako se ide rod bi trebao da bude veci ako imas vise stabala. E sad jbmliga.

Baš tako videćemo još nemam ništa roda pa bože zdravlja za par godina će se znati u svakom slučaju nikada nije kasno da se izdanci puste.

Pozdrav,kolege! Posadio sam u jesen 2009. 430 sadnica lesnika na 60 ari.Otprilike na nesto vise od 2/3 povrsine stanje je kao kod clana @pop na predhodnoj strani i to je,smatram,dobro_Ostale sadnice su nekako zakrzljale,nisu se osusile,ali ne napreduju.Pretpostavljam da je razlog velika kolicina vlage u zimskim i kisovitim mesecima.Pre nekoliko dana sam proorao razore koji ce pomoci u odvodnjavanju.Moje pitanje je:da li te zaostale sadnice mogu da se oporave ili moraju da se zamene drugim?

Nazad
Vrh