Leska - opšta tema

Iz mog iskustva moraju druge da se usade. Probajsa podrivacem da probijes u dubinu kako bi voda prolazila kroz slojeve.

Pozdrav,kolege! Posadio sam u jesen 2009. 430 sadnica lesnika na 60 ari.Otprilike na nesto vise od 2/3 povrsine stanje je kao kod clana @pop na predhodnoj strani i to je,smatram,dobro_Ostale sadnice su nekako zakrzljale,nisu se osusile,ali ne napreduju.Pretpostavljam da je razlog velika kolicina vlage u zimskim i kisovitim mesecima.Pre nekoliko dana sam proorao razore koji ce pomoci u odvodnjavanju.Moje pitanje je:da li te zaostale sadnice mogu da se oporave ili moraju da se zamene drugim?
pozdrav kolegi po lesniku Brankovicu.ima dosta razloga zasto ne napreduju nego bih Vas pitao nesto drugo-da nije mnogo 430 sadnica na 60 ari ? ja imam 135 na 28 ari, stabla su u 6-toj godini i i mislim da ce i rastojanje od 4x5 metara za koju godinu biti tesno

Onda ti njiva nije 60 ari nego više, ili ti je razmak manji. Ako imaš recimo 60 metara sa 100 metara njivu, to znači da imaš 12 redova sa 25 kolona a to je 300 sadnica a ne 430. Da bi stalo 430 moraš imati 14 redova i 30 kolona a to je u ovoj proporciji 4 metra sa 3 metra razmak.

Ako ti je razmak 4 * 5 u ha staje 500 sadnica, odnosno na 0.6 ha je 300 sadnica.
1000 / (4*5)= 500
povrsina /razmak=br. sadnica
brankovic u tvom slucaju
0.86ha / (4*5)= 430 sadnica

Sad sam izracunao preko google earth da ima oko 76 ari.Posto su mi krajnji redovi oko 2,5 m od kraja njive-to je to-430 stabala.Izvinjavam se zbog greske! :ppozdrav:

Trebalo bih ovih dana da idem do jedne plantaze lesnika u okolini Pariza, pa ako bude gazda dozvolio slikacu i okaciti slike a utiske cu vam svakako preneti.

Pozdrav svima. U novembru smo posadili 186 sadnica lešnika tonda gentile delle langhe (glavna sorta) ima i halsokog i rimskog. Materijal smo uzeli kod profesora Boškovića iz Mrđenovaca koji nam je poprilično pomogao savetima i na svom primeru pokazao zašto je bolje saditi 6mX2.5m nego 4mX3m. Videćemo kako će se sve odvijati jer nam je ova mala površina samo kao test (da preračunamo troškove) jer je u planu oko 5ha u narednih par godina da se zasadi. Koliko vidim leska postaje baš popularna kod nas.

imam jedno pitanje sale dali ne prskas zimsko bakrom ili uljem kad se muske rese otvore

@mice

Kad se opuste muške rese i pojave crveni končici ne treba prskati bakrom . Uglavnom se cvetanje zimi dešava kada je par dana temperatura ista i oko +10 stepeni . Ti sačekaj da to prodje ili pre prskaj bakrom i uljima .

Cale je narucio novu turu Fungurana za prolece. Pa taman kad se vratim da oprskamo jer ce verovatno temperature biti niske.

Здраво свима, желим да мало попричамо око узгоја лешника попрецизно дали се лешник реже и како се то ради кад је лешник у жбунастом облику.Код мене је у четвртој години има пуно реса и облик је жбунасти.У средини жбуна има пуно младара кои су дугачки и по два метара шта са њим дали треба их оставити или не? Досад осим прскања на лешнике ништа друго није раџено, мислим на резидбу.

Izgleda da sam neki čas preskočio, kad planirate da prskate lesku, tj jeste li o Furguranu uopšteno pričali ili bi sa njim sad trebalo prskati-naravno u zavisnosti od vremena?
sad videh za proleće, izvinte.....

Poslednja izmena:
Posadio sam u jesen kalemljeni lešnik na mečjoj leski.
Zamolio bih za pomoć da mi neko od vas kaže kada da prskam sa fungoranom i dali da idem i sa galminom?
Dali je to pre kretanje vegetacije krajem februara ili početkom marta pre pucanja pupoljka.
Hvala na pomoći.

Kada smo vec kod prskanja, imam jedan program koji sam skinuo sa jednog drugog foruma koji je predlozio uzgajivac koji ima lesku u rodu

Posto smo u mesecu septembru , da krenem od njega.
Oni ciji zasadi nisu u rodu mogu ovih dana da istretiraju zasad sa bakarnim krecom.A oni koji su u berbi mogu posle nje.Naredno prskanje ponoviti sa bakrom kada opadne list ili najveci njegov deo.
Posle ovih prskanja ,jedno od jako vaznih prskanja ( a koje nije :sta: ) je faza cvetanja leske(borba protiv monilije) a ono moze da bude vec i u samom novembru tako da pravog datuma nema vec treba pratiti situaciju i gledati pojavu zenskih cvetova i tada obaviti zastitu.Ako vreme dozvoli ponoviti posle 10-15 dana.Ove godine ,ja sam prskao cak tri puta protiv monilije-nema pravila.Bilo vise pokretanja cvetanja. Odlican preparat za to je SIGNUM a jeftinija varijanta ALERT S
Sledece prskanje je kada pocnu da se otvaraju pupoljci tacnije kako bi rekli vocari faza misijih usiju i tada idem sa nekim akaricidom (po mogucstvu insekto-akaricidom).
Petnaest dana od ovoga prskanja ,prskam sa nekim inskticidom i nastavljam jos 2 do 3 prskanja na 15 do 20 dana ,takodje sa insekticidom.
Takodje umem da jos jednom ponovim pred blizinu berbe jer kod leske nema ulaska sa traktorom kada pocne opadanje ploda.Zbog toga uzeti neki preparat sa duzom karencom.
Treba voditi racuna o eventualnom napadu grinja i vasiju preko leta jer im ove temperature prijaju.
U sva ova prskanja moze se dodati po potrebi i neki fungicid ali povesti racuna o kompatibilnosti medju samim preparatima.

Lele pa leska sve naopako kalendarski radi :D Čoveče, cvetanje na zimu, protiv monilije u novembru, kad već opadne i list, e svašta stvarno :)

Nazad
Vrh