Leska - opšta tema

Nisam, najnormalnije su rasle i sazrevale lubenice, ali najbolje mi se pokazalo povrce koje se seje rano u prolece i stize pocetkom juna.

Ma to sa zasenom je izvikana stvar novopečenih naučnika :D

Nekad se trešnje nisu ni orezivale pa su bile slatke, sad moraš da prozračiš krošnju paz molim te...naravno da pre stignu one na sunčanoj strani ali tu sad već govorimo o ranijem izlasku na tržište ne o kvalitetu...tako sam ja sadio međ trešnje boraniju, grašak, čeri paradajz, kukuruz šećerac, kelj, paprike, svašta nešto za svoje potrebe i sve je bilo lepo sočno i ukusno. Jedino me zeznulo što nisam smeo da prskam trešnje dok ne poberem sve to pa sam imao problema sa kokomicesom na listu trešnje..

Priveo sam kraju orezivanje lesnika, medjutim jos uvek imam nesto karfiola (3-4 tone) izmedju 2 reda i zbog njega jos uvek ne smem da prskam. Ali da bude zanimljivije te kulture koje su izmedju neposredno odlicno uticu na rast lesnika. Neko bi rekao da medjusobno smetaju, medjutim kupusnjace se moraju redovno zalivati a kada njih zalivam onda i koren od lesnika vuce vodu koju dajem u zemlju, takodje i hranu i to povoljno utice na rast.

Postoje i određene kulture koje odgovaraju određenim voćkama, primera radi ja sam presadio neven uz jednu sadnicu trešnje, iako je u prvi mah delovalo da taj neven krade vodu jer se raširio oko cele sadnice, ta sadnica je bolje napredovala nego ostale u isto vreme posađene. Ima tačno negde na forumu sam video sliku na kojoj je nacrtano šta posaditi oko stabla, uglavnom se svodilo na cveće i povrće..imaš npr neke biljke koje ispuštaju azot u zemljište...evo neki sajtovi npr, pojam je "companion planting"

http://www.gardenguides.com/83423-plant-around-fruit-trees.html
http://thelistlady.hubpages.com/hub/Companion-Planting-for-Fruit-Trees-Natural-Insect-Repellants

Znam za azot jer svake godine menjam redove u koje sejem grasak i ti redovi bolje napreduju te godine.

dragorade pozdrav ,izvini ali pitanje sam postavio Salu jer je on imao problema oko malo dublje sadnje sadnica pa me interesuje u cemu je bio problem.pozdrav

dragorade pozdrav ,izvini ali pitanje sam postavio Salu jer je on imao problema oko malo dublje sadnje sadnica pa me interesuje u cemu je bio problem.pozdrav

Sadnice koje duboko presadiš ,stagniraju dosta dugo tj. nemaju prirasta i velika većina na kraju se osuši . Dosta ljudi koje znam kada posle jedne sezone primete takve sadnice ,vade ih i sade nove bez obzira da li se osušila ili ne .
Zato plića sadnja , stajnjak ili humus odozgo ne na žile i dosta zalivanja . Dobitna kombinacija .

Ne sme se ni suviše plitko posaditi da ne izmrzne koren. Najbolje je posaditi na dubinu koja je bila u rastilu, obično se taj deo može videti, a ako je kalemljeno nisko, podloga mora malo da viri iz zemlje da ne bi došlo do ožiljavanja debla. Treba voditi računa da će nakon sadnje sadnica još malo da "potone" usled sleganja zemlje.

e ovde sad j... lud zbunjenog otiša danas da kupim cuprozin da okupam lešnike sad za vikend ako mi verem dozvoli i zaštitarka mi kaže da sam zakasnio jel su izšle rese na lešniku i navodno bakar njima šteti a ja već dve godine u nazad ga prska pred zimu sa cuprozinom ima li iko neko drugo iskustvo ili savet otvalo je 70 % lišća a rese su još pre mesec dana se pojavile šta da radim.

Ma kakve rese, pa to se pojavilo još odavno....vidiš da su ljudi prskali i pre nego list otpadne pa onda još jednom i tako su radili i prethodnih godina. Kakve veze imaju rese, ne kapiram...nemoj samo leđnom prskalicom na uzak mlaz pa još da priđeš pa da ih oduvaš :D

• Like
Reagovanja: pop
e ovde sad j... lud zbunjenog otiša danas da kupim cuprozin da okupam lešnike sad za vikend ako mi verem dozvoli i zaštitarka mi kaže da sam zakasnio jel su izšle rese na lešniku i navodno bakar njima šteti a ja već dve godine u nazad ga prska pred zimu sa cuprozinom ima li iko neko drugo iskustvo ili savet otvalo je 70 % lišća a rese su još pre mesec dana se pojavile šta da radim.

pozdrav pope,po mom programu o tretiranju leske koji sam nabavio ,u jesen se prska bakarnim preparatom kad opadne list ili 2/3 lista. (cuproxat ili funguran ).nije mi poznato da bakar steti resama .cilj ovog jesenjeg prskanja je zastiti biljku od gljivica koje bi napale biljku preko rana od opalog lisca.prema tome nema nikakve svrhe polivati biljku dok list jos stoji na granama.kad je toplo a vlazno vreme polivati bakarnim sulfatom-cuproxat.biljku treba dobro okupati.

- - - - - - - - - -

pozdrav pope,po mom programu o tretiranju leske koji sam nabavio ,u jesen se prska bakarnim preparatom kad opadne list ili 2/3 lista. (cuproxat ili funguran ).nije mi poznato da bakar steti resama .cilj ovog jesenjeg prskanja je zastiti biljku od gljivica koje bi napale biljku preko rana od opalog lisca.prema tome nema nikakve svrhe polivati biljku dok list jos stoji na granama.kad je toplo a vlazno vreme polivati bakarnim sulfatom-cuproxat.biljku treba dobro okupati.

• Like
Reagovanja: pop
@pop
Bakar ne steti resama nego moze da steti zenskim cvetovima.Zenski cvetovi su pupoljci iz kojih kada se otvore pojavljuju se mali crveni koncici.
Lepo prosetas po zasadu,pregledas dali ih ima ili ne.Ja sutra cepam Nordox i Funguran.

ok ljudi, i prošle godine sam ga okupao cuprozinom i nisam imao roda ali pošto je bio u trećoj godini zasad. Zbunilo me ovo što sam čuo u polj. apoteci pa rekoh ajd da pitam da ne zeznem imam Vilagerovu dM 25-icu pa ću ga sa one tri dizne okupati ove nedelje će biti lepih dana valja iskoristiti.

Ja sam danas posadio 25 kom. lešnika stablašica za moju dušu. Na njima ima sitnih resica ali nisam zapazio da ima i cveta.
Dali nisam zakasnio da sada isprskam fungoranom i da okrečim stabla. Pozdrav.

Nazad
Vrh