Leska - opšta tema

Nisam siguran da su fazani. U mom voćnjaku koji je prilično zatravljen imam fazana i dve fazanke i nekada fazanka zna da 'prne' na metar kad joj priđem blizu a ne vidim je pa se nezna ko se više uplaši... Pobodi neke kočeve da imaju gde da slete ptice.
Meni se najnovije desilo da je na jednoj sadnici lešnika je oguljena kora od iznad mrežice (50cm) do nekih metar visine. Moguće je da je zec jer je sadnica prilično jaka i moguće je da je mogao da se propne na zadnje noge. Ali to je jedna jedina sadnica. Nisam video srne u kraju pa mislim da srndać nije češao rogove....

Da li imaš vode u blizini... Prošle godine su nam fazani kljucali paradajz pa sam razmišljao zbog čega. Onda ukapiram da je bila suša i da je kanal presušio i da nemaju gde da piju vode. Isečem uzdužno plastične flaše i napunim vodom i postavim blizu šumarka gde se kriju fazani i nije više bilo 'upada' kod nas.

Oguljeno i polomljeno se razlikuje!Meni su polomljene neke grancice kako tanje tako i malo deblje!Zeceva ima ali ovde u okolini patroliraju dva tri psa,pa ne verujem ni da su zecevi a i sta ce oni kad imaju sad hrane po okolnim poljima kolko hoces!Vidjao sam znaci oko sadnica ono belo govance od ptica da prostite a i oko jedne sam video od visanja cini mi se posrane kostice ili sta vec!

- - - - - - - - - -

Sad mi je oko zasada livada pokosena pa na ogradi opet ponavljam,vidjam vrane za koje pretpostavljam da slete na grane zbog lesnika pa polome a i evo danas cale opet spazio fazane.Sta reci,tu borbe nema neke.Stavicu CDove pa cu videti!

Moguće je da je to vrana. Ja sam viđao vrane kako 'klopaju' divlje trešnje. Skaču sa grane na granu i kljucaju. Čvorci jedu divlje trešnje. I svrake....
Ovo sa zecom sam opisao svoj slučaj.... inače oni grickaju iz zadovoljstva....

Jbg. nisam uslikao tikitak,reci mi na sta sumnjas!?Evo sad se vratih,kacio CD ove i stavljao lepak za miseve na stubove i neke daske sto sam zakucao da kad slete da se zalepe koliko toliko,pa zaboravih da slikam!Cim sledeci put budem isao slikam i stavljam.

Nisu srne,nisam u blizini sume i te stvari a i ogradjeno je pa veca divljac i ako je ima (a nema je)ne moze uci,ravnicarski kraj,ima zeceva ali zec bi glodao,patroliraju dva - tri komsijska psa stalno,pulini oni crni a i zecevi imaju sad hrane koliko hoces po poljima okolo,ovo je brate mili, vidi se, polomljeno i to grancice lepe sa po par lepih listova.I to kako nize tako i vise grancice.Malo malo pa naidjem na grancicu sa liscem kako visi.Ma jeza me prodje!Znam da su ljudi trpeli strasne gubitke,udari grad,sve razbije ne daj Boze ali nije mi svejedno kad vidim.Ostane po koji list al krivo mi u p.m.Znaci pokoseno mi je oko zasada,pokupljeno seno, pa vrana ima koliko hoces zbog hrane jel tako,pa stoje na ogradi i garantovano su one,a vole lesnik pretpostavljam i ima ploda iako je jesenas posadjeno,pa sigurno sleti na mladu biljku i tako polomi granu!

- - - - - - - - - -

A opet ne verujem da su misevi ili voluharice ili sta vec,sto bi se oni peli i lomili grancice.

Nisu srne,nisam u blizini sume i te stvari a i ogradjeno je pa veca divljac i ako je ima (a nema je)ne moze uci,ravnicarski kraj,ima zeceva ali zec bi glodao,patroliraju dva - tri komsijska psa stalno,pulini oni crni a i zecevi imaju sad hrane koliko hoces po poljima okolo,ovo je brate mili, vidi se, polomljeno i to grancice lepe sa po par lepih listova.I to kako nize tako i vise grancice.Malo malo pa naidjem na grancicu sa liscem kako visi.Ma jeza me prodje!Znam da su ljudi trpeli strasne gubitke,udari grad,sve razbije ne daj Boze ali nije mi svejedno kad vidim.Ostane po koji list al krivo mi u p.m.Znaci pokoseno mi je oko zasada,pokupljeno seno, pa vrana ima koliko hoces zbog hrane jel tako,pa stoje na ogradi i garantovano su one,a vole lesnik pretpostavljam i ima ploda iako je jesenas posadjeno,pa sigurno sleti na mladu biljku i tako polomi granu!

- - - - - - - - - -

A opet ne verujem da su misevi ili voluharice ili sta vec,sto bi se oni peli i lomili grancice.
Ovih dana je bilo izuzetno jakog vetra i mislim da je samo to u pitanju. Ne drami :)

Tikitak ti ko moj cale : )!Pa vetar je duvao i ranije pa nisam primetio lomljene grane.Mozda nesto sitno_Ovo je tacno od kako je zametnuo plodove!I to recimo zadnjih nedelju dana,desetak dana, kako vidjam malo malo pa lomljeno.Pa kako bi ti reagovao kad bi video sadnicu koja je bila 60-80cm sva olistala,a sad ostala na pola metra sa nekoliko listova :(!?

- - - - - - - - - -

I to bogami na 10-15 sadnica,a neke su ostale i sa dva tri listica samo !

- - - - - - - - - -

Dobro ti na tvojih 2000 ili vec kolko-bole te uvo ali na mojih 200...ma samo da mi je dohvatiti jednu da je utepam i okacim da visi!Ne bi ni jedna prisla vise!!!Pozdrav.

Evo i mene posle duzeg vremena da se javim.... Lesnik sam odabrao jer nemam vremena za drugu kulturu, tako da sam otisao skorije do vocnjaka i poneo olovku za njivu (citaj: motika), dobru volju i vodu, a sat ostavio kod kuce.... Pozdravio se sa zenom i otisao u LOB (lesnicko oslobodilacka borba). Cela njiva zarasla u korov, popodne dosao i traktor da potanjira pa polozio travu izmedju redova, ali sam ja oslobadjao vocke i oslobodio sve.

Kod nekih vocki sam nasao da u mrezici koja je ostala dole ima lisca koliko hoces, a u gornjem delu biljke koji je bio iznad mrezice je grana suva. Pozovem konsultanta i konstatujemo da je plamenjaca uzela svoj danak..... U svakom slucaju, pomesao sam neke hemije po preporuci, tri razlicite, i polio sve biljke u nedelju uvece. Sutra planiram da odrezem suve vrhove lesnika, a kad prodju kise, za nekih 7 dana, da ponovo poprskam sve sa istom hemijom. Koja je hemija u pitanju - ne pitajte. Pojma nemam.

Interesantno mi je bilo da su pupoljci krenuli da se razvijaju i stali potpuno i osusili se....

Evo malo slika.....

Slika 1: vrh stabla koji je suv.....

2h3qvk8.jpg

Slika 2. Stablo osuseno u vrhu, zdravo u dnu gde je bila mrezica koja ga je zastitila od plamenjace....

2ilo2ub.jpg

Slika 3. Nagradna igra: pronadji lesnik u korovu.....

30js3lj.jpg

Slika 4. Evo ga!!!!

2wc42e9.jpg

Slika 5. Pre obrade olovkom....

34xp1mu.jpg

Slika 6. Nakon obrade....

9bes0m.jpg

Slika 7. Jos jedan zarobljen u korovu....

14t64at.jpg
\

Slika 8. I jos jedan oslobodjen....

2wc42e9.jpg

Slika 9. A ima i ovakvih primeraka od onih sumnjivih sadnica.....

j9rhjm.jpg

Zmajurina kolega, baš te nije bilo. Olovka vidim radi kako treba :).
Elem, da ti nisi imao nekih izmrzavanja, ono kad su bile niske temperature. pre mi liči na to da su ti sadnice krenule, pupoljci nabubreli i krenuli i onda ih onaj mraz posekao. Ja sam imao takav slučaj i slično izgleda. :cao:. BTW, hajd se raspitaj čime si prskao...

- - - - - - - - - -

Tikitak ti ko moj cale : )!Pa vetar je duvao i ranije pa nisam primetio lomljene grane.Mozda nesto sitno_Ovo je tacno od kako je zametnuo plodove!I to recimo zadnjih nedelju dana,desetak dana, kako vidjam malo malo pa lomljeno.Pa kako bi ti reagovao kad bi video sadnicu koja je bila 60-80cm sva olistala,a sad ostala na pola metra sa nekoliko listova :(!?

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Dobro ti na tvojih 2000 ili vec kolko-bole te uvo ali na mojih 200...ma samo da mi je dohvatiti jednu da je utepam i okacim da visi!Ne bi ni jedna prisla vise!!!Pozdrav.

Cobe druže, pričali smo već oko ovoga. Ako imaš dilemu šta se dešava evo ti jedan lovački savet (a ja sam taj). Pritaji se neko vreme u ćošku, nekom zaklonu i ne mrdaj. Budi miran tako jedno pola sata minimum. Videćeš ubrzo koje sve životinje ti pohode zasad i šta rade. Poenta je da se ne pomeraš, sve će ti se brzo prikazati i ukazati. Inače moj zasad je tukao sitni grad jedno 10 min i bili su potoci vode posle toga. Video sam samo jednu grančicu odvaljenu. sad se spremam se za prskanje talstarom ovih dana i drugu prihranu KAN-om. Čini mi se da se pojačala aktivnost bubica u poslednje vreme. :cao:Pozdrav, čujemo se i vidimo se.

Imam kesice u kolima, pa cu da pogledam.... ima neka folijarna prihrana, ima insekticid i jos jedno trece sredstvo. Znam da sam uzimao zamenske stvari, nisam uzeo npr. Perfection jer je preskup, kupio sam za jedno polivanje stvar od par desetina dinara. Uglavnom, celo prskanje kostalo 224 dinara u hemiji.....

Sto se izmrzavanja tice, moguce je i to ali imam po listovima plamenjace tu i tamo, ali sve je moguce. Namerno nisam nicim hteo da prskam prvu godinu, nisam ni orezivao nista do sada.... Par sadnica su ukrali, par je pokosila tanjiraca, imam negde 5-6 sumnjivih tako da otprilike cu zameniti 10-ak komada sto i nije tako lose u odnosu na 214. I posadim na drugom placu jos 10 komada od onih sumnjivih sto sam kupio za male pare, i to najlosije u celoj seriji i sve se primile.... a tamo ima i vise mraza i vise vetra....

Pozz

sve je moguće, ko će znati, moguće je i to da je sadnica krenula a korenov sistem bio slab i nije moglo da izgura do kraja kad je krenula vegetacija, pa se taj gornji deo osušio a kad se malo ukorenila, poterala opet. Hajd baci pogled na to što su ti dali za prskanje :cao:

evo i ja posle duzeg vremena
da podsetim. pre 1 god smo kupili zasadjenu parcelu,5x3m, sadjeno 2011-te, ali je 2014-te sve skraceno do zemlje zbog ostecenja, ali nikad okopavano, djubreno, zalivano, koseno, prskano, ukratko nista, tako da ga ja tretiram kao da je u 2-oj godini.
Jesenas smo stavili 1.8m ogradu (ali i dalje ima zeceva) pokosili, stavili stajsko, okopali, stavili saku MAP-a, saku saturacionog mulja (kalcifikator), prskano bakarnim, u februaru opet bakar,malo orezivanja, kasnije insekticid, koseno u aprilu, rucno cupana trava oko sadnica, i neki dan opet koseno i cupana trava. Krenuli su cini mi se solidno. Sad se sprema navodnjavanje, iskopan je bazen,..

slika1:pre kosenja
slike.php
[/URL][/IMG]

slika2:posle kosenja (trimer u redovima, samohodna uz sadnice, traktor po sredini), odmor za oci
slike.php
[/URL][/IMG]

slika3: pauk sa sve larvama se ugnezdio izmedju dva lista koja su bila zalepljena zajedno. Koji preparat je protiv ovoga i koliko je opasno?
slike.php
[/URL][/IMG]

slika4:pomalo je i rodilo :) , na 10ak komada ima plodova. Da skidam to?
slike.php
[/URL][/IMG]

pozdrav

- - - - - - - - - -

Moguće je da će sadnica krenuti iz korena ako koren nije isčupan iz zemlje...

moze bez problema da krene, meni je tako krenulo 10ak komada koji su bili izgazeni traktorom, pokoseni, zakaceni motikom

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Duvao je vetar i ranije ali kolike su ti bile liske?Nisi ni svestan koliko je sve to nabujalo od pocetka vegetacije. A na kraju krajeva ako je i to sto kazes kakve veze pa ima :)
Bez zezanja , to samo znaci da ces sledece godine bolje orezati jer ces i inace to sto sada tera skratiti do zemlje. Bitni su ti izboji iz zemlje a njih tesko moze sta da slomi ,tako da uzivaj i da prostis duvaj im u **greška kao sto si do sada radio :))))

- - - - - - - - - -

Evo i mene posle duzeg vremena da se javim.... Lesnik sam odabrao jer nemam vremena za drugu kulturu, tako da sam otisao skorije do vocnjaka i poneo olovku za njivu (citaj: motika), dobru volju i vodu, a sat ostavio kod kuce.... Pozdravio se sa zenom i otisao u LOB (lesnicko oslobodilacka borba). Cela njiva zarasla u korov, popodne dosao i traktor da potanjira pa polozio travu izmedju redova, ali sam ja oslobadjao vocke i oslobodio sve.

Kod nekih vocki sam nasao da u mrezici koja je ostala dole ima lisca koliko hoces, a u gornjem delu biljke koji je bio iznad mrezice je grana suva. Pozovem konsultanta i konstatujemo da je plamenjaca uzela svoj danak..... U svakom slucaju, pomesao sam neke hemije po preporuci, tri razlicite, i polio sve biljke u nedelju uvece. Sutra planiram da odrezem suve vrhove lesnika, a kad prodju kise, za nekih 7 dana, da ponovo poprskam sve sa istom hemijom. Koja je hemija u pitanju - ne pitajte. Pojma nemam.

Interesantno mi je bilo da su pupoljci krenuli da se razvijaju i stali potpuno i osusili se....

Evo malo slika.....

Slika 1: vrh stabla koji je suv.....

2h3qvk8.jpg

Slika 2. Stablo osuseno u vrhu, zdravo u dnu gde je bila mrezica koja ga je zastitila od plamenjace....

2ilo2ub.jpg

Slika 3. Nagradna igra: pronadji lesnik u korovu.....

30js3lj.jpg

Slika 4. Evo ga!!!!

2wc42e9.jpg

Slika 5. Pre obrade olovkom....

34xp1mu.jpg

Slika 6. Nakon obrade....

9bes0m.jpg

Slika 7. Jos jedan zarobljen u korovu....

14t64at.jpg
\

Slika 8. I jos jedan oslobodjen....

2wc42e9.jpg

Slika 9. A ima i ovakvih primeraka od onih sumnjivih sadnica.....

j9rhjm.jpg
Menjaj zastitara, nema ovo veze sa plamenjacom. Sadnice su ti jako tanke i visoke , pa verovatno ni korenov sistem nije adekvatan i mislim da je samo u tome problem.

pozdrav ljudi.planiram da zasadim 4 jutra ( 2.2hektara) Lesnika.naravno ne ove jeseni nego u jesen 2017.godine.zanima me dosta toga.voleo bi da me posavetuje neko od vas iskreno ko ima iskustva sa tim.
zivim blizu Vrsca.kod nas duvaju vetrovi vrlo cesto.nekda i olujne jacine.e sad, zanima me koliko recimo moze Grad (led) da osteti lesnik?
najvise me zanima kakvu zemlju voli lesnik?da li vise voli vislju ili nizu zemlju?kod nas je niza zemlja rodnija.to je zemlja kojoj je bliza podzemna voda.ta zemlja je i teza za obradu ali je kvalitetnija.

Postovani Milose i ja sam iz Uljme,moje ime je Zoran imam lesnike koji su u devetoj godini,lesnici i moja kuca su u ulici Zarka Zrenjanina 58,autobuska stanica za beograd,tel 064 9460198,ako zelite mozete doci da pogledate lesnike i da popricamo o svemu sto vas interesuje.

Cekajte ljudi,hocete da kazete da sledece godine na zimu treba da secem ove glavne sa ovoliko izbujalih i olistalih grana i grancica do zemlje,a da ostavim eventualne nove izbojke koji idu iz zemlje?Pa ja na vecini ovih sadnica nemam nove izbojke iz zemlje vec su se samo razvile i razlistale!

Od jutros orezao sve suve grane, rez tretitan arbakolom ili kakoliseveczove..... cekam da prodje kisa pa opet olovku u sake......

Sent from my GT-I8262 using Tapatalk

Nazad
Vrh