Leska - opšta tema

Moj zasad u 12-toj godini.
https://www.youtube.com/watch?v=DNSJ7NjmUzw
Steta sto sam uglavnom snimao istarski koji je sam po sebi nizak, inace mogu i ja pokazati neke zbunove u starosti daleko od 30-te godine koji ima visine ....ne znam ni sam.
Razmak je 5m izmedju redova i ne mozes ni peske proci kad pocne puniti plod.
Vidis , ni ja nemam nista protiv stabla (zaista) ali sto mi lesnik ulazi u vecu starost i sto vise sticem iskustva i sa kojim se problemima sve covek vise srece kako mu je zasad stariji , sve mi je draze sto sam se opredelio za zbun.

Izgleda odlicno, bravo.
Cime prolazis sa tarupom, deluje mi tesno za neki traktor, jedino nesto tipa T. Vinkovic?
Jel mi se ucinilo na videu, ili su ti creva u redovima od 1 cola, zasto tako velika?

Igru, ne znam da li bi posle mraza nesto pomoglo, verovatno je trebalo pre zahladjenja nesto na bazi aminokiselina, tresnje sam prskao sa alge+mikroelementi, a lesnike nije stigao komsija jer mi on odrzava plantaze.
Akoo kazes da je bio veliki mraz, ne znam ni to da li bi pomoglo. Jos je rano, ali i ja ocekujem slabiji rod nego prethodne godine. Ako je za neku utehu, citam na italijanskom forumu o lesnicima, da vecina ocekuje slabiji rod. I u Turskoj je, slicno kao marta 2014, bio mraz( tamo vegetacija krece ranije), pa je vec podneto-oni koji su osigurali plantaze lesnika, 37 000 zahteva za nadoknadu stete od mraza u martu 2016. http://www.yenigiresun.net/m/haber/findik-icin-37-bin-ihbar-yapildi.html U regionima u Italiji gde gaje lesnik su vec u euforiji, kazu da ce prinos u turskoj da bude 40%-50% manji http://www.bassairpinia.it/baiano/n...oduzione-settimana-prossima-i-dati-ufficiali/

Karlos, hvala. Nismo uspjeli tretirati aminokiselinama prije, a kako kisa ne prestaje da pada ni poslije. Jos uvijek nema zametaka koliko vidim, pa mozda i nema neke prevelike stete. Mraz je bio toliko jak da je list bio promrzao. Visnju smo tretirali amino, ali je svejedno mnogo osteceno (vidi nas i kombinacija ljesnik+tresnja...ljesnik+visnja). Svejedno mu je vrijeme za infuziju, a i sta dragi Bog da....Sto se tice uroda za ovu godinu, pratim i ja situaciju u regionu i zao mi je samo zasto to nisu radile i kolege i zasto su ljesnik prodali po basnoslovno niskim cijenama. Turke je ove godine zadesio i mraz i nevrijeme prije neki dan, a dodatno su im ukinute subvencije drzave, tako da je tamo bas frka. Protestovali su, ne prodaju ljesnik i cuvaju ga za narednu sezonu kako bi postigli cijenu. Ocito da ce dogodine ljesnik biti opet skup, samo se nadam da to ne pogoduje samo nakupcima i trgovcima.pozz :)

- - - - - - - - - -

I jos.....cuh se danas sa poznanikom iz Turske, proizvodjac je ljesnika....potvrdio je da oni ocekuju tek 1/3 roda ove godine.Ne izvoze ga, mahom ga cuvaju za ovu sezonu kako bi postigli visoku cijenu.Dakle, nema razloga da se preostale kolicine prodaju po basnoslovno niskim cijenama.Valja gledati u nebo....dugo je jos do septembra :)

Ljudi treba mi savet sta ciniti!U pocetku sam mislio da nije nista ali ovoga ima sve vise i vise.Listovi na odredjenom broju sadnica kao da se nisu formirali skroz ili su izgrizeni i to oni mekani najvise.Inace redovno sam prskao,do sad tri puta na 15-17 dana,zadnje talstar+ manfil 23.04.Posumnjao sam i na puza.Kupio sam i nesto za puzeve pa cemo videti,a kupio sam i dimetogal pa cu oprskati i sa njim.Evo slika.
23k7o1y.jpg
[/IMG]
161hpq8.jpg
[/IMG]
9lcpsj.jpg
[/IMG]
10cq3oz.jpg
[/IMG]
2d0npsh.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

Da budem precizniji -izvrtao sam listove i nisam nasao ni jednu gusenicu na koje sam takodje sumnjao vec samo ovu jednu bubicu na zadnjoj slici.

Kupi mikroskop. Imas mali koji uvecava 40 puta vrlo jeftino, na kupindu i kupujem prodajem. Kad njim pogledas vidis vasi kako gamizu, mozes da im prebrojis i broj nogu.
Ne kazem da imas vasi, samo navodim primer.

Pa tretiro sam redovno insekticidima majku mu,da su vasi valjda bi ih insekticidi ubili.Prvo sam tukao sa talstarom pa potom armadom pa na kraju opet talstarom.Za sad najvise sumnjam na puzeve.Sutra idem rano ujutru da ih nahvatam ako mogu jer preko dana nema ni traga od njih.

- - - - - - - - - -

Nesto razmisljam i to da li su kombinacije sa kojima sam prskao mozda bile uzrok ovome(mozda je postojala nekompaktibilnost) a to su:20.03. talstar+impact;07.04. armada + impact+murtonik;23.04.talstar + manfil(mankogal).To sam prskao po uputstvu zastitara i mislim da sam dobro odmeravao doze,sve sam radio spricem.

slicno ne isto prosle godine kod mene,jos sam imao i smedje fleke po listovima koje su bile suve, lisce izgrickano,
vidim da se ovdje najvise sprica sa talstarom a ja sam prosle godine spricao proteusom i kaptanom po savjetu inzinjera, nakon toga sve sto je naraslo na ljeskam bilo je zdravo e sad citajuci i trazeci po netu nasao sam da proteus i kaptan i ne idu bas zajedno al kod mene je stimalo, ove godine jos nisam tretirao ljesnjake jer u cijeloj njivi nema na par ljesnjaka supjih listova a svakako planiram cim stanu ove kise mozda vec u ponedeljak i sigurno cu ici sa proteusom kao insekticidom drin-om preko lista i mozda kaptanom sedam dana poslije ili ako nadjem adekvatan fungicid koji moze u konbinaciji sa proteusom

kod mene je slična situacija, meni jede ona 'pipa' jer je prošle godine na parceli bio kukuruz, ali posle konsultacije sa čovekom od kojeg sam kupio sadnice nisam preduzimao ništa jer mi je on tako rekao a njemu verujem jer sam video kako izgleda njegov vocnjak i mlad i stari. rekao mi je da u prvoj godini ne prskam jer su sadniice prošle godine tretirane na najopasnije boleasti pa sada u prvoj godini ne treba ničim da prskam već da brinem da se sadnice prime, da imaju dovoljno vode, da zemljište bude uredno i slično.. i ja sam se uspaničio kad sam video ali sam se uverio da štete koje prave ti insekti zaista jesu zanemarive jer proleće je tek krenulo i tek će biti sunca i mladi lešnici će krenuti da guraju i rastu. čak i oni koje su mi napali zečevi u toku zime se lepo oporavljaju i guraju. Naravno pratim situaciju jer uvek može da se dogodi da napadne neka štetočina i u tom slučaju i ja ću prskati, ali prema uputstvu u prvoj godini neču prskati preventivno jer mi još uvek nemamo ni cvetanje ni rese samo mlada stablašca i lišće a tu insekti ne mogu poremetiti prirodni proces.. sad, nadam se da radim pravu stvar, videćemo na leto.. :)

Vecita dilema da li treba prskati preventivno ili ne!Ja mislim da treba ali sam takodje cuo i ovu stranu da mlade zasade ne treba tretirati preventivno nego tek po primecivanju napada!Ja bas naprotiv, mislim da su mlade sadnice podlozne napadima i da treba ici preventivno.E sad ce druga strana da kaze- prskao si a evo opet imas neke napasti.Bio sam jutros rano i na par sadnica sam nahvatao puza golaca velicine oko 0.5-1 cm.Znaci na tri ,cetri sadnice po jedan i ne po listu vec na stablu.E sad da li su oni napravili ovo ili ne ko ce ga znati-nesto mi ih malo a i brate mili sitni su pa nema kud.Oprskacu dimetogalom najverovatnije jos jednom i to je to.

- - - - - - - - - -

A i stavicu i neki limasan sto sam kupio protiv puzeva pa cemo videti.

rekao mi je da u prvoj godini ne prskam jer su sadniice prošle godine tretirane na najopasnije boleasti pa sada u prvoj godini ne treba ničim da prskam već da brinem da se sadnice prime, da imaju dovoljno vode, da zemljište bude uredno i slično..
Pa mlade sadnice su poslastica za insekte i sasvim je logicno da su one i najvise izgrizene.Prskanje nije vakcinacija pa da daje imunitet. Koje su to bolesti?
Mlade sadnice i treba najvise da se stite jer sad mogu da zapatete stetotcine koje ih mogu poprilicno stopirati u razvoju.

a šta mislite o raznim varijantama organskog prskanja gde se preparati prave na razne načine od raznih biljaka koje su nam dostupne? Tu su kopriva, beli luk, listovi paradjaza, rabarbare i mnogi drugi..
Siguran sam da nisu delotvorni kao industrijski pesticidi ali ako nemamo velikih problema u zasadima sigurno mogu koristiti tako što odbijaju napasti i pogotovo što često i prihranjuju voćke...

a šta mislite o raznim varijantama organskog prskanja gde se preparati prave na razne načine od raznih biljaka koje su nam dostupne? Tu su kopriva, beli luk, listovi paradjaza, rabarbare i mnogi drugi..
Siguran sam da nisu delotvorni kao industrijski pesticidi ali ako nemamo velikih problema u zasadima sigurno mogu koristiti tako što odbijaju napasti i pogotovo što često i prihranjuju voćke...
Ako je pitanje meni upuceno, iskreno da odgovorim ,nemam iskustva sa organskom proizvodnjom.

Capsicin (ljutina iz paprike) je dokazano dobar protiv insekata ali ne i grinja i paukova. Dobar je cak i za odbijanje glodara a i coveka. Samo kad se dira stablo i tretirane povrsine pece za medalju. Takodje je dugotrajan sto se tice dejstva i nije fitotoksican.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

5x3 ali sledeći zasad idem na 5x4 malo je 3 metra već su uveliko spojeni žbunovi.

Послато са GT-I9195I уз помоћ Тапатока

Pope mozes li jos samo da mi kazes kolika su tvoja ocekivanja sto se tice roda sad u sestoj godini?I koliko zbunova imas bese ti?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh