Cobe, mislim da si u pravu. Dok se ne pojavi neki ozbiljan otkupljivac, kao recimo Ferrero, bice tesko. Kod mene u selu do pre 8 god. nije bilo zasada lesnika, a sada ih ima 8 hektara.U jednoj od poslasticarnica gde sam prodavao lesnik po 800 din. sada ga ne prodajem, jer ga kupuju po 700, a ja necu da im ponudim po 600, pre cu da ga ostavim za kasnije. Znam da zvuci cudno jer "pise na internetu" da uvozimo 90% lesnika,ali tesko se prodaje( osim berbe 2014), ali ostalo mi je jos 1500 kg u ljusci, prodajem ociscen750 din , ili 270din. u ljusci, jer je cena pala,kazu da se lako prodaje, a niko ne kaze gde. Oglasi su puni za prodaju lesnika, a i onaj ko ga otkupljuje, ustvari ga i ne otkupljuje kada ga pozoves.Najlakse je posaditi lesnik, ali su velika ulaganja dok ne stigne na rod, dugo se ceka, nije kao ostalo voce da ga pokupis i prodas, ovde ti treba mesto gde ces da ga susis, pa jedna prostorija gde ces da imas kao radionicu-mini fabriku, gde ces da kalibriras, pa krckas, pa onda pomocu vazduha odvajanje ljuske od jezgra, pa opet mora rucno sve to da se prekontrolise, jer se desi da se parce ljuske zalepi za jezgro. Pa ako hoces i usisivac za skupljanje, da bi bilo jeftinije skupljanje. Za ovih 8 godine samo ulaganje, ali tako mozda treba, sve dok se ne pojavi, kao sto sam rekao, ozbiljan otkupljivac, koji ce da otkupljuje lesnik u ljusci kao svuda u svetu. Ove godine je u svetu, kao i kod nas dobro rodio, pa se pojavio visak ( sto se cesto i desava). Ne secam se, mislim oko 700-800 000 tona je godisnja svetska potreba, a ove godine je svetska proizvodnja oko 950 000 tona. Evo nadjoh i interesantan clanak ( poslednjih 15-tak redova) o povrsinama pod lesnikom i prinosom koji je prosle godine svuda bio bolji od proseka. turska 422 000 hektara-prinos 646 000 tona, Italija 71 000 hektara-prinos 125 000 tona. Prinos se odnosi u ljusci,prosusen. Pominje se i da se povecavaju povrsine pod lesnikom na Balkanu ( Srbija i Makedonija )
http://www.gazzettadalba.it/2016/01/altri-mille-ettari-di-noccioleti-in-piu/ Meni je cilj uz navodnjavanje da stignem do 2 tone po hektaru, u ljusci, naravno prosusenog posle berbe.Ima neko ko ima i 3 tone, ali ima neko i 500kg. Ne bih mnogo da plasim one koji pocinju, ali zarada od 10 000 eura po hektaru je daleko od realnosti.