Leska - opšta tema

ja sam prskao isabionom, ali bilo koje drugo organsko djubrivo sa aminokiselinama i azotom (fitofert npr). Inace aminokiseline pojacavaju sintezu enzima koji ubrzavaju metabolizam biljaka. Azot preko lista deluje brzo i ne zakiseljava zemljiste. To je skuplja varijanta ali i delotvornija. Kada su veliki stresovi na biljku aminokiseline pomazu...

Poslednja izmena:
Babin kad ces baciti yaru,to bi trebalo sad jel tako,taman da se razlaze do jeseni i kad ces baciti ureu?P.S.jos jedno pitanje za sve,jel neko koristio murtonik po prolistavanju i jel bi valjalo da prihranim preko lista sa njim i pored KANa sto cu baciti u aprilu?

Jaru sam bacio pocetkom marta 150grama na svaku vocku i sada cu krajem marta to isto ponoviti,ureu cu maj i jun,izmedju cu folijarnu prihranu sa Fertikare od jaremile,sa murtonikom sam radio pretprosle godine i on vlja posle prolistavanja ali sam se ja odlucio za fertikare.

Kod mene Leska je u 5 godini i napredzuje dobro. Zbunastog je oblika i ovu godinu u mesec februara dobro je cvetala sa zenskim cvetom koji ima crvenu boju. Po broju cvetova na granama ocekivao sam dosta ploda. Medzutim kad sam danas bio na vocnjaku zabelezio sam da ima mnogo isusenih rodnih grancica koji su bili u fazi bubrenja i prolistavanja. Uzeo sam primerak grane i u srcevinu grane nasao sam crve rebrastog oblika i zute boje velicine oko 2 santima. Crv je aktivan i jede srcevinu grancice koje treba da radzaju lesnike. Neznam o kakvom crvu se radi i mislim se kako ga unistiti kad Leska jos nema lisne mase da bi mogao prskati sa sistemicnim otrovom. Evo i slike od tog crva koji mi je napao vocnjak. Trazim pomoc i vase mislenje kako ga suzbiti. Pozdrav.
12003226_1201940079817738_6943158414613268271_n.jpg
11148629_1201940286484384_5491024222021735123_n.jpg
10250124_1201940736484339_6166607174920050765_n.jpg
12495050_1201941353150944_5782610700810129435_n.jpg

Yiipi mislim da si u pravu,citao sam o tome i lici da je strzibuba,nego reci kako se od nje braniti,kad se prska protiv nje tj. da li ide preventivno prskanje ili po primecivanju ide odsecanje i spaljivanje pa onda prskanje!?

meni je zastitar rekao da prskam inselticid u aprilu maju i junu obabezno. A ostatak perioda po potreni. Ne racunam ulja u zimskom periodu. To sto je zarazeno najbolje da se odsece i spali van vocnjaka. Svrati do neke bolje apoteke trebalo bi preciznije da ti kazu sta da radis.

Послато са HUAWEI Y530-U00 уз помоћ Тапатока

hvala yiipi, mislim da ste u pravu. To je strzibuba vidi se po slikama. Znaci prvo ocistim suve grancice, pa onda sa insekticidom. Hvala.

nema na cemu.ovde smo svi da se pomazemo i ucimo jedni od drugih.

Suve grancice 15 do 20 cm od mesta susenja. Znaci i zeleni deo...

Cale i keva me pitaju da li mogu krompira i sargarepe saditi izmedju redova i po obodu u zasadu,ja ne bih to,ne znam da li bi valjalo,da li neko moze da mi kaze jel sadio nesto sem pasulja izmedju redova(za pasulj znam da valja) i dal moze da bude nekih problema?

Poslednja izmena:
Cobe78 slobodno sadi. Ja sam sadio krompir i paprike izmedzu redova u prvih tri godina dok drva dodzu na rod.pozdrav

Juce sam malo iscitavao temu o prodaji lesnika,postovi od pre par godina uglavnom,pa se javljao i izvesni Aleksa(nije se javljao cesto ali na njegove postove sam obracao paznju,cinilo mi se da se covek razume u temu) koji je uglavnom pisao da ce lesnici (sa sve vecim podizanjem novih zasada i dolazenjem u rod vec posadjenih)da dozive ono sto su dozivele i razne druge vocke u nas a to je da kada se proizvedu i posle sve muke da ce se ili tesko prodavati ili ce se prodavati po niskim cenama itd itd tj.da tu zgrce pare samo rasadnicarski lobi!U principu meni je to zvucalo prilicno realno ali bih voleo da cujem misljenja i iskustva kolega kojima je lesnik vec stigao na rod, sta kazu posle evo nekoliko godina od tih postova?

Poslednja izmena:
Ta kolicina koja se kod nas sadi je smesna u odnosu na uvoz. Realna cena otkupa je sigurno manja od one koju nude otkupljivaci ali za 2-3 tone mislim da nece biti problem da se proda. www.nocciolare.it/prezzi-nocciole .Realna cena jezgra je 2.2 puta cena u ljusci. Kad na to dodas 10% carine i 20% poreza dobijas cenu koja je cena za uvoznika bez zarade. Po toj ceni bi i ti mogao da prodas ako si dobar pregovarac. Naravno dok se pacijenti koji prodaju ispod cene ne ispucaju nema od realne cene nista. Prednost je sto mozes da cuvas plod i do 3 godine tako da te tesko ko moze uceniti ;).

Cobe, mislim da si u pravu. Dok se ne pojavi neki ozbiljan otkupljivac, kao recimo Ferrero, bice tesko. Kod mene u selu do pre 8 god. nije bilo zasada lesnika, a sada ih ima 8 hektara.U jednoj od poslasticarnica gde sam prodavao lesnik po 800 din. sada ga ne prodajem, jer ga kupuju po 700, a ja necu da im ponudim po 600, pre cu da ga ostavim za kasnije. Znam da zvuci cudno jer "pise na internetu" da uvozimo 90% lesnika,ali tesko se prodaje( osim berbe 2014), ali ostalo mi je jos 1500 kg u ljusci, prodajem ociscen750 din , ili 270din. u ljusci, jer je cena pala,kazu da se lako prodaje, a niko ne kaze gde. Oglasi su puni za prodaju lesnika, a i onaj ko ga otkupljuje, ustvari ga i ne otkupljuje kada ga pozoves.Najlakse je posaditi lesnik, ali su velika ulaganja dok ne stigne na rod, dugo se ceka, nije kao ostalo voce da ga pokupis i prodas, ovde ti treba mesto gde ces da ga susis, pa jedna prostorija gde ces da imas kao radionicu-mini fabriku, gde ces da kalibriras, pa krckas, pa onda pomocu vazduha odvajanje ljuske od jezgra, pa opet mora rucno sve to da se prekontrolise, jer se desi da se parce ljuske zalepi za jezgro. Pa ako hoces i usisivac za skupljanje, da bi bilo jeftinije skupljanje. Za ovih 8 godine samo ulaganje, ali tako mozda treba, sve dok se ne pojavi, kao sto sam rekao, ozbiljan otkupljivac, koji ce da otkupljuje lesnik u ljusci kao svuda u svetu. Ove godine je u svetu, kao i kod nas dobro rodio, pa se pojavio visak ( sto se cesto i desava). Ne secam se, mislim oko 700-800 000 tona je godisnja svetska potreba, a ove godine je svetska proizvodnja oko 950 000 tona. Evo nadjoh i interesantan clanak ( poslednjih 15-tak redova) o povrsinama pod lesnikom i prinosom koji je prosle godine svuda bio bolji od proseka. turska 422 000 hektara-prinos 646 000 tona, Italija 71 000 hektara-prinos 125 000 tona. Prinos se odnosi u ljusci,prosusen. Pominje se i da se povecavaju povrsine pod lesnikom na Balkanu ( Srbija i Makedonija ) http://www.gazzettadalba.it/2016/01/altri-mille-ettari-di-noccioleti-in-piu/ Meni je cilj uz navodnjavanje da stignem do 2 tone po hektaru, u ljusci, naravno prosusenog posle berbe.Ima neko ko ima i 3 tone, ali ima neko i 500kg. Ne bih mnogo da plasim one koji pocinju, ali zarada od 10 000 eura po hektaru je daleko od realnosti.

Poslednja izmena:
Zdravo Karlose,dugo te nije bilo.Sta reci,u principu ja nemam neki veliki zasad pa da covek kaze da su i troskovi veliki,30 ari sa 200 sadnica koje mogu i bez mehanizacije da odrzavam,blizu kuce i kad odem u zasad ja se ustvari odmorim!Prvo to a sto se tice cene,pa po meni i za ocekivati je bilo da cene padnu obzirom da je dosta posadjeno i dosta dolazi na rod ali ne verujem da ce ici ispod 5 eura.E sad kad bi se ljudi mogli udruziti,makar po trojica,cetvorica,pa da zajedno ponude na trzistu kolicinu...!U svakom slucaju ne odustajemo: )!Pozdrav.

karlose o kom uzgojnom obliku pricamo? 3t/ha (1100-1300 kg/ha jezgra) za zbun u ljusci je realno izvodljivo ali bas mora da se pogodi sve. Kod stablasica 4,5-5t/ha u ljusci je lako ostvarljivo... 5-6 kg po stablu jezgra.

Ne kod nas. Ako se odradi pravilno rezanje i prihrana borom (folijarno) za bolju oplodnju moguce je izvuci i 20kg u ljusci, oko 9kg jezgra, po stablu. To su SAD i Francuske studije. Inace Ameri su tu prvi sto se tice plantazne proizvodnje (Oregon). Koren stablasice moze da "nahrani" mnogo vise stablo od plitkog korena zbuna a to je i najvaznije za rodnost. Folijarnom prihranom, kao dodatkom, Ameri izvlace i do 11kg jezgra po stablu sto na 400 stabla po hektaru (5x5m trougao) iznosi i rekordnih 4400kg ! Realna ocekivanja po stablu jezgra lesnika su 5-6kg sto na 400 stabala po hektaru iznosi 2000-2400kg jezgra.

I kada se koristi Bor u prihrani leske ? Čitao sam za ostalo voće al iskreno ne sećam se za lesku jer znamo kako je specifična ona, jesen ili ??? :-(

Nazad
Vrh