Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zdravo ljudi,treba da razorem 30 ari za lesnik,pa me zanima koliko komada bi trebao da kupim,i na sve to koliko bi mi oprasivaca trebalo?
Hteo bih da posadim nekoliko stabla leske i rasadnicar me ubedjuje da posadim samo sortu Istarski dugi i da oprasivac mi nije potreban. Zna li neko da mi kaze da li je to tako? Pozdrav
idi na stranu 5,6,7...neznam kojaje ima lep sveobuhvatni post malo duzi gde čovek sve opisuje karakteristike i mane,mislim daje čovek sve lepo reko,a i ja imam jedno pitanje najzad sam otkrio da imam tondu dentiđeli i halskog dzina i jošedan,pitanje mozeli halski da oprašuje tondu hoću 90 posto da mi bude tonda,definitivno napuštam kruške,znam da ima sve u temi ali zbog obimne informacije i ovo malo štosam zapazio zaboravim,neznam koj koga praši.Hvala druze na ogovoru... Ako budete imali vremena,da mi kazete za koje sadnice da se odlucim,zemljiste je na 900m nadmorske visine,a vec imam 17 stabala,divlje leske posadjene pre 3 godine,ove godine imalo po 4-5 lesnika po stablu...
Malo kasnim sa odgovorom. Imam Tonda gentile delle langhe, Tonda romana, Tonda giffoni i Mortarella. Prva ideja mi je bila samo Tonda romana i Tonda giffoni. Jedna drugu odlicno oprasuju, obe su kvalitetne sorte,slicne su velicine i oblika, jedan ili dva reda jedne sorte i onda jedan ili dva reda druge sorte. A onda sam na nagovor nasih strucnjaka posadio nepotrebno 4 sorte, pa su sada problemi prilikom skupljanja-u razlicito vreme stizu,vise puta moras da prolazis da ih pokupis, razlicite velicine i oblika( Mortarela je izduzena i tesko joj se skida omotac kao kod istarskog dugog), pa malo veci problem prilikom kalibriranja i krckanja. Sadi obavezno dvogodisnje sadnice i ne bih ti preporucio istarski dugi i mortarellu jer lesnici ne ispadaju sami iz omotaca.Koje sorte imas i sta bi preporucio? Razmak sadnje...na osnovu iskustva...