Leska - opšta tema

Zdravo ljudi,treba da razorem 30 ari za lesnik,pa me zanima koliko komada bi trebao da kupim,i na sve to koliko bi mi oprasivaca trebalo?

Hteo bih da posadim nekoliko stabla leske i rasadnicar me ubedjuje da posadim samo sortu Istarski dugi i da oprasivac mi nije potreban. Zna li neko da mi kaze da li je to tako? Pozdrav

Zdravo ljudi,treba da razorem 30 ari za lesnik,pa me zanima koliko komada bi trebao da kupim,i na sve to koliko bi mi oprasivaca trebalo?

Hteo bih da posadim nekoliko stabla leske i rasadnicar me ubedjuje da posadim samo sortu Istarski dugi i da oprasivac mi nije potreban. Zna li neko da mi kaze da li je to tako? Pozdrav

Na 30 ari ide 130-150 sadnica, od toga bi 15-20 trebalo da bude oprašivača.

Istarski dugi je sorta porjeklom iz Istre i u Hrvatskoj je 80 % sadnica te sorte. Kako bi se pokazala u Dimitrovgradu, ne znam, a ako sadiš par komada i u blizini imaš ljeski onda ti i ne treba oprašivač.

ljudi znam da ima tema al je nemogu nađem. povama na krckalicu na valjak koju zicu da navarim 4mm,6mm,8mmpovaše koja ima najbolji efekat.a moderatori neka premeste post u odgovarajuću temu al sutra.:ppozdrav:

Da li bi bilo dobro da se na jednom mestu posade dve ili tri sadnice leske.
Posadim tri komada i iz svakog korena pustim jedan izdanak.
Da li bi se korenje gusilo na tom malom prostoru?

Nebi se korjenje gušilo ali za to nema potrebe ako se formira žbun. Neće biti razlike između tako formiranog i ako iz jedne sadnice ostaviš dva ili tri mladika pa ga tako formiraš. Kad krene ionako imaš viška mladika. Jedino ako formiraš žbun iz sadnica kalemljenih na mečju ljesku (stablašice) Negdje sam pročitao da to nije rentabilno zbog skupih sadnica.

Hvala druze na ogovoru... Ako budete imali vremena,da mi kazete za koje sadnice da se odlucim,zemljiste je na 900m nadmorske visine,a vec imam 17 stabala,divlje leske posadjene pre 3 godine,ove godine imalo po 4-5 lesnika po stablu...

Hvala druze na ogovoru... Ako budete imali vremena,da mi kazete za koje sadnice da se odlucim,zemljiste je na 900m nadmorske visine,a vec imam 17 stabala,divlje leske posadjene pre 3 godine,ove godine imalo po 4-5 lesnika po stablu...
idi na stranu 5,6,7...neznam kojaje ima lep sveobuhvatni post malo duzi gde čovek sve opisuje karakteristike i mane,mislim daje čovek sve lepo reko,a i ja imam jedno pitanje najzad sam otkrio da imam tondu dentiđeli i halskog dzina i jošedan,pitanje mozeli halski da oprašuje tondu hoću 90 posto da mi bude tonda,definitivno napuštam kruške,znam da ima sve u temi ali zbog obimne informacije i ovo malo štosam zapazio zaboravim,neznam koj koga praši.

Pozdrav svima. Nasledio sam parcelu zaraslu u korov. Kada sam je pokosio video sam da ima zasađene lešnike starosti od 1 do 3 godin. Interesuje me da li sme da se frezira, pošto su mi rekli da ako freziram, oštećujem korenov sistem. Inače ima oko 60 mladica, a ima mesta da se zasadi još oko 120 na tom placu. Sadnice su sađene na 4x4 jedna od druge. I da li je bolje održavati stablo ili pustiti u žbun: Hvala ako neko odgovori.

Gde ti je parcela?
Frezovati mozes, stim ako je zbun neces ni moci prici na 0,5m sadnici tako da ne smeta frezovanje - lesnik ima dosta povrsinskog korenja koje ne valja dirati
Malo ti je uzak raspored kod 4x4m - jer zbun da bi dao maksimalan rod valja ga pustiti da naraste u punom obimu - nije kao jabuka koju rezidbom odrzis manju a ipak rodi, rodice i on ali umanjeno.

U Monoštoru, na ulazu od Sombora

- - - - - - - - - -

Kolika je cena sadnica ove godine, pošto ja imam raznih pa bih hteo da neke izvadim i da dopunim sa sortnim, ali ne znam kojim

Moras gledati na razvijenost korena kada uzimas sadnice, jer znaju da prodaju tek odvojen mladar od starog panja kao sadnicu.
Takva sadnica ce ti se godinama muciti ako je zasadis odmah u vocnjak. Gledaj na kupujem prodajem ove ljude iz Krusevca jer su dosta povoljniji od vojvodjanskih rasadnika.
Ljudi uglavnom sade rimski [80%] i oprasivace kao sto je halski dzin i istarski [20%]
Ja cu saditi par za sebe i najvise cu staviti halskog dzina jer je to lesnik ciji plod ima aromu.
Sa monostorske strane mosta ili somborske - blizu asfalta? Mislim na parcelu.
A nemoj vaditi sadnice ako su ostecene - izbice novi mladari iz zemlje pa ih zameni sa ovim ostecenim ako je to u pitanju.

A da zaboravih da ti kazem
Ako zelis jos sadnica sad posle 10 novembra odvoj od panjeva mladare sa par zilica posadi u skolicu, zalivaj redovno dogodine i eto ti sadnice.

Slatkast tanja ljuska ali nema aromu kao halski, ali je trazen - bar su mi rekli da je to rimski kada sam isprobavao.

Koje sorte imas i sta bi preporucio? Razmak sadnje...na osnovu iskustva...
Malo kasnim sa odgovorom. Imam Tonda gentile delle langhe, Tonda romana, Tonda giffoni i Mortarella. Prva ideja mi je bila samo Tonda romana i Tonda giffoni. Jedna drugu odlicno oprasuju, obe su kvalitetne sorte,slicne su velicine i oblika, jedan ili dva reda jedne sorte i onda jedan ili dva reda druge sorte. A onda sam na nagovor nasih strucnjaka posadio nepotrebno 4 sorte, pa su sada problemi prilikom skupljanja-u razlicito vreme stizu,vise puta moras da prolazis da ih pokupis, razlicite velicine i oblika( Mortarela je izduzena i tesko joj se skida omotac kao kod istarskog dugog), pa malo veci problem prilikom kalibriranja i krckanja. Sadi obavezno dvogodisnje sadnice i ne bih ti preporucio istarski dugi i mortarellu jer lesnici ne ispadaju sami iz omotaca.

- - - - - - - - - -

Nasao sam par zanimljivih stvari u vezi cene lesnika u Turskoj,pa mozda interesuje nekog ko ima lesnik u rodu. Cena, od kada su stigli novi lesnici sredinom avgusta, je padala polako sve do oktobra, i tada je stagnirala izmedju 11,50 lire( oko euro 3,47) do 10,38( euro 3,14) za lesnik u ljusci. Sredinom oktobra je cena pocela da raste i 23.10.2015 je bila od 12,66 lire( euro 3,96) do 11,75( euro 3,67) http://nocciolare.it/prezzi-nocciole Oltan grupa ( najveci proizvodjac i izvoznik lesnika, kupljen od Ferrera prosle god. za 500 miliona eura-neznam koliko hiljada hektara su imali)-po njima ovaj rast je neocekivan jer je lesnik u turskoj odlicno rodio 700 000-750 000 tona. Sredinom oktobra veliki proizvodjaci su smanjili prodaju lesnika i cena je odmah pocela da raste. Po Oltan grupi proizvodjaci nece moci tako malo da prodaju i odrzavaju visoku cenu, jer imaju mnogo i pitanje je kada ,a ne da li ce cena poceti da pada http://nocciolare.it/prezzi-nocciole/copy19_of_mercato-internazionale-delle-nocciole-09-06-2014 Po drugoj jednoj izjavi od 20.10.2015. turskog direktora agrikulture grada Ordu ( najveci region po plantazama lesnika) i savetnika u ministarstvu poljoprivrede turske lesnik u ljusci se prethodne nedelje otkupljivao za 10,75 lire, a sada je 11,80 lire. Objasnjava da su se proizvodjaci pokrenuli, smanjili prodaju, i cilj im je da se dostigne cena od 15 lire. Kaze da ce cena uskoro da bude 13 lire, a sa tom cenom su proizvodjaci zadovoljni,sa tom cenom seljaci bi ostali u regionu, i da su shvatili posle proslogodisnjeg mraza i slabog roda koliko je proizvodnja lesnika bitna za ceo region a i za drzavu. http://www.hurriyet.com.tr/findik-ekonomiyi-canli-tutuyor-30352123

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh