Leska - opšta tema

Juče sam imao čast da se upoznam i razgovaram sa Vladom Moulisom. Zanimljiv i pozitivan čovjek koji ima 30-ak godina iskustva u uzgoju lješnika, na oko 95 hektara.

Suština priče je u tome kako povećeti prinos/prihod po hektaru. Prema iskustvu gospodina Moulisa u punom rodu prinos iznosi 3-5 kg po stablu/žbunu, u ljusci, što znači da prinos ide do 2,5 t po hektaru.

On je došao na ideju kako da posadi što veći broj sadnica na što manju površinu i o tome imate ovdje: http://www.moulis.hr/moulis_hr/croatian/

Prema tome prinos, po ovoj tehnologiji, bi išao do 5 t po hektaru, već od pete godine. Mane su jako jako velika početna investicija (15-25.000 evra/ha) i dosta više rada na orezivanju i formiranju vretena.

Tehnologija uzgoja je patentirana, a kupovinom sadnica dobija se pravo ovakvog uzgoja.

Problem je u tome što još niko, pa ni sam gospodin Moulis, nema ljeskar po ovoj tehnologiji star više od pet godina koji bi dokazao da stablo lješnika u petoj godini na dvije grane može dati prinos od 1 kg. Moj "klasični" lješnik sa puno grana u 5. godini će dati oko 1 kg/stablu.

Imam neku knjigu u kojoj su prikazani podatci o uzgoju lješnika i prinosu za pojedine zemlje. Podatci su za 2000/2001. Tamo se navodi da Francuska ima prinos od 6 tona po ha. E sad kako oni to postižu neznam (a volio bi da znam) ali podatci su malo stariji pa pretpostavljam da nije upotrebljen neki noviji način uzgoja već im je glavno dobro đubrenje i navodnjavanje. I Ameri imaju 5t/ha. Znači može se. Pitanje je kako i zašto nemože kod nas?

Aj mi molim te daj specifikaciju troskova od 20000e na jedan hektar. Pretpostavljam da se sadi gusce u redu mozda na pola metra jedan od drugog u ovom slucaju treba proizvesti svoj sadni materijala i onda su ti ulaganja znatno manja.

Aj mi molim te daj specifikaciju troskova od 20000e na jedan hektar. Pretpostavljam da se sadi gusce u redu mozda na pola metra jedan od drugog u ovom slucaju treba proizvesti svoj sadni materijala i onda su ti ulaganja znatno manja.

Tako on kaže, i meni se čini puno, ali sadi se na razmaku 3 x 0,7 m, tako da ide oko 5.000 sadnica x 2 evra, tj. samo sadnice dođu oko 10.000 evra.
Pa stubovi 5-6 m dužine, postavljanje stubova, žica, priprema zemljišta, kopanje rupa, sadnja, sistem za navodnjavanje, ograda ...

Ljudi vratite se u realnost.Kakvih 5,6 tona po ha.Pise u knjigama ,pa pise i na tarabi....Evo,ako kupite od mene rasad garantujem ( do kapije ) da cete imati 13 tona po ha .
Gdin Vlada Moulis je veliki poznavalac leske i to veoma postujem .2,5 tona u ljusci po ha je izvodjivo i to sam video svojim ocima.Ali da se razumemo,da bi do te cifre dosao treba mnogo faktora da se pogode .zemljiste,djubrenje,navodnjavanje,ozbiljno prskanje itd.
Da se razumemo nema VAU zarade od leske na 1 ha. Svi racunaju samo prihode ,kao da rashodi ne postoje.Treba biti realan.

Da. Treba mnogo da se uradi a onda da i Bog malo pomogne dabi u bilo čemu postigli dobre prinose. I ja izjavu o tolikom prinosu držim pod zanakom pitanja ali. Kad dobijem neku informaciju pokušavam dokučiti zašto je rečena i tko ju je izrekao. Te tri informacije podjednako utiču na to koliko ću vjerovati.
Na nekim drugim primjerima (pšenica, ječam)vidio sam, bio prisutan u žetvi i na vaganju, da ovi na trulom zapadu imaju veće prinose od nas. Razlika od moga kraja i njih je dupla. I danas se pitam zašto? To je još jedan od razloga da vjerujem da i u drugim oblastima imaju prinose veće nego mi.
Koliko veće? Sigurno ne tolike da solidno žive od 1Ha. Netreba tu mnogo mudrosti. Pogledajte tko sadi lješnik. Nema tu bogataša , ako izuzmemo neke koji traže bilo koji način da operu novac. Ostali koji imaju novac ulažu ga u druge stvari sa manje rizika, brže obrtanje kapitala i veća dobit. To samo govori da se na proizvodnji lješnika nemože obogatiti, bar ne na brzaka. Onaj tko ima to za cilj bolje da se bavi prodajom lješnika a ne uzgojem.

Jesenas sam zasadio lesnike. Ujame sam pre sadnje stavnlao po jednu lopatu stajskog đubriva i oko 200g zeolita. Sto se tice samih sadnica imale su slabo razvijen koren. Nije se primilo oko 15% sadnica. Do sada sam radio samo prihranu preko lista (pet puta prskao) i dva puta zalivao sadnice sa oko 3 l vode.
Sadnice sporo napreduju i list im je bledunjav ( nije jarko zelen kao sto mislim da bi trebalo da bude). Par drveta je pocelo da se suši.
Treba mi savet dali je potrebno da ih isprskam nekim herbicidom i pesticidom?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vladimire

Prskaj fungicidom ,spasavaj list.zalivaj ih vise.nadam se da ih prilikom sadnje nisi zakopavao vise nego sto su bile u trapa,onda hoce za slabo napreduju.

Hvala :) isprskano sinoc. Sto se tice dubine ista je kao u trspu. Planiram da prskam jdnom nedeljno prihranim fungicidom i pesticidom. Dali je to ok?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da li neko moze da mi kaze zbog cega otpadaju zdravi lesnici? Pretpostavljam da je zbog suse ili velikih vrucina.... navodnjavao sam prosli mesec pa bi iskljucio mogucnost zbog suse, ali ove temperature od 38 stepeni sigurno mu neprijaju bas.

Planiram novi zasad ... svoj prvi... pa imam nedoumice i pitanja...

Pozdrav svima,

procitah temu od pocetka do kraja, ima veoma korisnih stvari. Svaka cast. LM, evo nekoliko uvodnih reci a onda i konkretna pitanja za poznavaoce. I da naglasim da imate posla sa totalnim laikom za vocarstvo.

Imam njivu od 0,5ha na kojoj je trenutno kukuruz a planiram da je posle uzorem duboko, onda dva tanjiranja i u novembru kopanje jamica i sadnja. Zemlju na analizu obavezno nosim pa na osnovu toga ide djubrenje sadnica. Opredelio sam se za zbunasti tip leske jer za stablasice nemam dovoljno novaca za zasad. I jos da napomenem, sve sto radim radicu sa minimumom novcanih a maksimumom sopstvenih radnih ulaganja. I ja bih voleo da je drugacije...

Njiva je siroka oko 31m a dugacka preko 160m. Poduzno je orijentisana sever-jug, na kraju njive je neki potok ali sumnjivog porekla tecnosti u njemu (mahom fekalije).... U prvih 20-30m duzine njiva ima pad od puta od nekih 3-4m ukupno, a nakon toga je ravna kao tepsija. Evo i pitanja za one sa iskustvom:

1. Da li razmak izmedju redova da postavim na 6m ili na 5m? Unutar reda cu formirati zbunove na 4m.

2. S obzirom na potraznju plodova na trzistu, neka srednja velicina zadovoljava kako konzumnu tako i industrijsku primenu. Za takvu vrstu bih se opredelio kao glavnu. Mozete li mi pomoci oko vrste leske za glavnu, a zatim i oprasivaca? Ukoliko od vrste zavisi bujnost, eventualna promena plana za rastojanja iz tacke 1...

3. Gde kupiti sadnice i da li kupovati dvogodisnje ili jednogodisnje? Da li dvogodisnja znaci da ce rod stici 1 godinu ranije?

4. Planiram da postavim na najvisoj koti cisternu sa vodom. Nju bih mozda podigao i 1m iznad zemlje tako da dobijem na ravnom delu njive nekih 0,5bar pritiska sto je dovoljno za kap-po-kap (negde nadjoh da je dovoljno 0,2bar ili gresim?). Koji bih kapacitet cisterne trebao da obezbedim s obzirom na broj sadnica iz plana iz tacke 1, odnosno koliko po sadnici treba obezbediti vode godisnje (prosek, znam da je svaka godina specificna)?

5. Pozvah jednog prodavca sadnog materijala (pa pretpostavim i strucnjaka za sadjenje) i on mi rece ovako: kopam jamic 40x40, stavim na dno isitnjenu zemlju, pa biljku, pa zemlju, pa stajnjak pa zemlju i zalijem. Pozovem coveka koji je ucio neku skolu za to i u koga imam poverenja i on mi kaze: kopas dubine 60cm, onda sitna zemlja, pa stajnjak, pa zemlja pa sadnica pa zemlja i voda. Kaze ovako: kad hoces da uzmes jagnjeci precnjak a ti krenes rukom ka njemu. Tako i biljka, kada hoce hranu ona pruza svoj koren tamo gde je hrana, a i stajnjak ako nije stari moze da pregori koren biljke. Druga verzija ima smisla, sta vi mislite?

6. Da li ograditi odmah ili mogu sacekati godinu-dve pa onda?

7. Planiram da prskam sam, imam rucnu prskalicu ali cu nabaviti i onu motornu.... Imam i frezu pa sa njom planiram da odrzavam neko vreme zemlju oko biljaka, a onda za 2-3 godine da zatravim sve. Da li gresim negde?

O hemiji necu da vas gnjavim, uglavnom je sve vec napisano.

Znam da odgovore na mnoga ova pitanja mogu naci na forumu svuda i u ovoj temi ali smatram da bi objedinjeni odgovor mogao da pomogne mnogima u trazenju optimalnog resenja za sebe.

Ocekujem odgovore..... hvala i pozdrav.

Dešava mi se ovih dana da se lešnici otvaraju, ne otpadaju ali se ljuska otvara, šta može biti uzrok tome? Nisu navodnjavani ali su tu i tamo zalivani pošto ima samo 3 komada kod kuće. Štićeni su onako otprilike, list je zdrav a ima tek poneki šupalj plod sa rupicom (lešnikov surlaš verovatno), nema trulih plodova.

Iz ovih radnji zdrave hrane lešnike meni već traže jer je cena otišla na par hiljada, jeli to istina?
I sada ovaj tekst ......

Sale javi se,nema te na forumu, a ne mogu ni poruku da ti posaljem. Mozda bude neka nestasica i za 6-7 godina, pa i ja da uzmem koju kintu :D

Ja sam danas kupio lesnik, nakupljeno nekih 80kg,opalo od oluje a nesto i od bolesti.Grinje mi napalo jedan deo lesnika,lisce se susi a sa njim opada i plod.Sta je tu je ali ne ocekujem neki extra rod,mada ce cena sve to pokriti .....nadam se!

Nazad
Vrh