Leska - opšta tema

Ja sam danas kupio lesnik, nakupljeno nekih 80kg,opalo od oluje a nesto i od bolesti.Grinje mi napalo jedan deo lesnika,lisce se susi a sa njim opada i plod.Sta je tu je ali ne ocekujem neki extra rod,mada ce cena sve to pokriti .....nadam se!

Ajd sad jedno pitanje - može da bude dobar savet za nas neiskusnije....

Šta radiš sa tih 80kg? Jel sušiš, jel ima roda/ploda u jezgri? Ili si samo izbacio to iz plantaže?

Hvala i pozdrav

Sta raditi? Osusiti na suncu i lupati ili cekati ostali.Jezgra ima u vecini lesnika neki popunjen skroz neki ne.....a mmorao sam da ga pokupim jer cistim lisce i hocu da ga freziram...

Ove vrućine izgleda da su poterale brže sazrevanje, kod mene leska počela da izbacuje iz košuljice i polako se zagrevam sa skupljanjem.
Kakva je situLacija kod Vas ???
Zaboravih da napomenem da se i komšiluk noću zagrejava za skupljanje, naravno bez pitanja !!!

Danas poceo sa skupljanjem lesnika. Lepo je rodio, mislim da su orah i lesnik dobro rodili u celoj Srbiji ove godine. Pocela je i prodaja lesnika u Turskoj, nasao sam cene za rod 2015, za lesnik u ljusci, ide od 3,3 do 3,6 eura. Ko hoce da prevodi sa italijanskog http://nocciolare.it/prezzi-nocciole/aggiornamenti-sui-prezzi-delle-nocciole-turche-raccolto-2015 Cena je malo pala.Pricalo se jos u martu, aprilu da ce rod u Turskoj da bude, drugu godinu za redom, mali zbog mraza, ali na zalost od toga nije bilo nista, dobro je rodio i u Turskoj. Jos u maju udruzenje proizvodjaca Turske je objavilo da ocekuje rod 680-700 000 tona. Prosle god. je rodilo samo oko 400 000 tona. Opet ja mislim da ce i ove godine da prodajemo lesnik po dobrim cenama, verovatno manjim nego sada trenutno, jer ipak posle toliko godina ulaganja i rada da dodje na rod, lesnik i treba da ima veliku cenu.

Danas poceo sa skupljanjem lesnika. Lepo je rodio, mislim da su orah i lesnik dobro rodili u celoj Srbiji ove godine. Pocela je i prodaja lesnika u Turskoj, nasao sam cene za rod 2015, za lesnik u ljusci, ide od 3,3 do 3,6 eura. Ko hoce da prevodi sa italijanskog http://nocciolare.it/prezzi-nocciole/aggiornamenti-sui-prezzi-delle-nocciole-turche-raccolto-2015 Cena je malo pala.Pricalo se jos u martu, aprilu da ce rod u Turskoj da bude, drugu godinu za redom, mali zbog mraza, ali na zalost od toga nije bilo nista, dobro je rodio i u Turskoj. Jos u maju udruzenje proizvodjaca Turske je objavilo da ocekuje rod 680-700 000 tona. Prosle god. je rodilo samo oko 400 000 tona. Opet ja mislim da ce i ove godine da prodajemo lesnik po dobrim cenama, verovatno manjim nego sada trenutno, jer ipak posle toliko godina ulaganja i rada da dodje na rod, lesnik i treba da ima veliku cenu.

Карлосе колики род очекујеш по стаблу?

Ne znam stvarno koliko po stablu, neka su zakrzljala, radjaju malo, neka su bas lepo rodila. Imam 2,5 ha u 8-oj god. a 1,5 ha u drugoj. Mislim da ce na tih 2,5 ha da bude ukupno oko 2-2,5 tone. Prinos po Ha se racuna kada se lesnik prosusi posle berbe, takav se pakuje i prodaje ili krcka. Moracu da uradim navodnjavanje i da ogradim. Imam veliki problem sa lopovima, jer ne zivim u Srbiji, puno mi pokradu. Bez navodnjavanja ne mogu da imam oko 2 tone po Ha u 10-12 god. Tih 2 tone je neki standard, pa i proizvodjaci masina za skupljanje, recimo Facma, na svom sajtu o karakteristikama masine koliko moze da sakupi lesnika, navode da lesnik ima prinos 2 tone po Ha ( prosek ), da bi masina mogla toliko i toliko plodova da sakupi na sat. U Italiji je prosle god. ( osim severozapada-oblast Cuneo ), bio los rod, lesnik u punom rodu je rodio oko 1,3 ili 1,4 tone, ne secam se tacno, po Ha. Bude i 2,5 tona, ove god ce verovatno da bude toliko, vidim da pricaju da je dobro rodio.

Poslednja izmena:
Stvarno lepa površina Karlose,
ja pripremam 1h za sadnju ove jeseni, idem na žbun, 6x5 razmak, i msm da ću imati sličnih problema kao i ti, ali neodustajem.:cao:

Drugari, treba li sta u narednom periodu raditi oko lesnia?
Dal treba bacati neko djubrivo ili prekanje?
posto sam nov u ovome , a leski je tek prva godina
Hvala na svakom savetu

Cena lešnika u Turskoj je podivljala nema ga ispod 4,5 e pa ide sve do 6,6 e u ljusci za kilogram, nemojte davati lešnik za džabe ovim našim hoštaplerima nakupcima što zovu svaki dan i nude 300 - 400 dinara, bar on može da se čuva.

U bre pa taj lesnik ispade jeftiniji od oraha?Ja sam planirao da zasadim u njivi po mendji no ne znam koje vrste treba?Nisam citao sve jer ima mnogo strana :osmeh: Pa ako vas ne mrzi da mi napisete da nebih listao sve redom.

Pa ni ovda nisam nasao sta bi trebalo da se sadi?Mene zanima posto mi je njiva dugacka 50 metara koliko bi moglo stabiljki da stane odnosno koje bi sorte mogao da zasadim?

da pitam a nerazumemse.kad sam sadio kruske od zbunast lesnik sam uzimao pruteve i seko ih da mi budu obelezivači za rupu i samo ih ubadao u zemlju,naproleće kad je krenula vegetacija pupoljci su počeli da bubre i da se kao otvaraju listovi,ja to izvadim i pobacam,pitanje dali se ti prutevi primaju puštajuli koren,dobijali se isti lešnjik,ili da uznem pa plod da posadim,imam neke lepe krupne lešnjake pa da posadim,neznam kojisu.sve izbijaju iz sredinu zbuna ali nikako da puste onako sa strane neki novi izdanak,ili da oštetim koren dal će tad da izađe neki izdanak .šta činiti.unapred hvala

Vlado, nagrni zemlje oko te leske koja ti daje dobar plod, saćekaš proleće ili jesen odgrneš zemlju i sečeš izdanak sa žilicama i to ti je to! Pustiće izdanke siguno sa strane, nemoj da brigaš, a i to sa prutičima verujem da bi se primilo i bilo isto dobro.
Nego, ima li ko krckalicu i da radi valjano, imam neke ponude ali ništa blizu ???!!!! Prednost Surčin i okolina

da pitam a nerazumemse.kad sam sadio kruske od zbunast lesnik sam uzimao pruteve i seko ih da mi budu obelezivači za rupu i samo ih ubadao u zemlju,naproleće kad je krenula vegetacija pupoljci su počeli da bubre i da se kao otvaraju listovi,ja to izvadim i pobacam,pitanje dali se ti prutevi primaju puštajuli koren,dobijali se isti lešnjik,ili da uznem pa plod da posadim,imam neke lepe krupne lešnjake pa da posadim,neznam kojisu.sve izbijaju iz sredinu zbuna ali nikako da puste onako sa strane neki novi izdanak,ili da oštetim koren dal će tad da izađe neki izdanak .šta činiti.unapred hvala

Od tih prutića samo poneki će da se primi. On potjera pup ali to je snaga iz samog pruta koju on brzo potroši i osuši se prije nego pusti žile. Za takvo ožiljavanje mora ići malo hemije. Lakše je ovo što predlaže neba 933. Možeš i mladice na odabranom grmu poviti do zemlje pa nagrnuti na donji dio zemlju a vrh podići uvis. Ako se prime na bilo koji od ovih načina, dobije se isti lješnik kao na matičnom stablu.

Pored obližnjeg kanala za odvodnjavanje raste neka vrsta žbunaste leske. Da li je to neka divlja ili su ptice raznele seme ko će znati.

Ima prilično veliki i interesantan plod. Našao sam samo prazne 'čaure'. Ovde se vidi da postoji populacija surlaša u okoline mojih lešnika.

Probaću da je ožilim, zakopao sam neke grane a rezultate ću videti sledeće jeseni.

Takođe sam u jednu kantu stavio orezane komadiće vrbe i delove od jednog pruta leske koje sam isčupao iz žbuna. Ne nadam se nekom rezultatu.

Leska se ožiljava jako lako, ja sam izdanke rasadio, neki od njih nisu imali ni žilicu od korena pa su se svi primili, ali sam to radio na zimu kad je opao list, bojim se samo da nisi poranio, ako se budu osušile do zime znaš šta ti je činiti.

Nazad
Vrh