Kolege,kako napredujete u skupljanju lesnika? Ja u cetvrtak zavrsio prvo skupljanje,oko 70% lesnika sto je opalo.Prinos je malo veci nego prosle godine ali sam ocekivao vise.Nesko pokrali lopovi,nesto zivotinje (misevi,veverice,divlje svinje).Jos nista nisam prodao,neznam ni po kojoj ceni,ali sigurno vecoj nego prosle godine. Poslednje sto sam nasao u vezi cena u Italiji,mada to nema tolike veze sa Srbijom,ali cisto da se vidi cena za odredjenu sortu,i rast u odnosu na prethodnu godinu. Ne treba znanje italijanskog, dovoljno da se pogleda tabela, u prvoj koloni su gradovi gde je otkup,zatim sorta (lunga-izduzena, tonda-okrugla), zatim godina 2013, i ova 2014, i poslednja kolona procenat koliko je poskupeo.Cene su za lesnik u ljusci.
http://www.ismeaservizi.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/4384 Tabela ispod je za lesnik u Turskoj. Kao i svake godine najskuplji je Tonda G.D.Langhe, srednje-sitan lesnik,slican kao Turski najkvalitetnij Tombul. Naravno kada se iz Turske uvozi lesnik u Srbiju, uvozi se uglavnom krupan,koji je druga klasa,najjeftiniji, koga ozbiljne konditorske firme i ne kupuju.Nikad pecenjem ne moze tako lep ukus da ima,i da mu se lako skida braon opna,kao srednji i srednje-sitan.