Велики поздрав свим колегама који уѕгајају лешник.
У околини Ниша имам мањи засад лешника калемљног на подлози мечје леске.
Већ другу сезону имам имам проблем са трулежом плода у роду. Видим да овој проблем мучи доста узгајивача.
Волео бих да неко да савет ко је имамо сличну ситуацију, с чиме и када најбоље прскати против трулежи.
Хвала унапред свима на одговорима!
Pozdrav Vlada74,Ja sam prekiuce prskao chorusom i planiram za dve nedelje ako vreme dozvoli jos jednom prsati chorusom.Do sada sam prskao plavim uljem i to krajem februara,pocetkom marta sto je sasvim pogresno jer tada leska presveta a i koriscenje bakra u fazi cvetanja je pogubna za sam cvet.Procitaj dole post koji sam ja dobio od coveka koji ima veliki zasad i koji koristi sledeci rezim prskanja lesnika.
OVO JE MENI NENAD POSLAO,I MISLIM DA SE OVOG SISTEMA PRSKANJA PRIDRZAVA POLA FORUMA...ODLICAN JE
Pozdrav
Malo vremena pa se odgovor oduzio.
Posto smo u mesecu septembru , da krenem od njega.
Oni ciji zasadi nisu u rodu mogu ovih dana da istretiraju zasad sa bakarnim krecom.A oni koji su u berbi mogu posle nje.Naredno prskanje ponoviti sa bakrom kada opadne list ili najveci njegov deo.
Posle ovih prskanja ,jedno od jako vaznih prskanja ( a koje nije ) je faza cvetanja leske(borba protiv monilije) a ono moze da bude vec i u samom novembru tako da pravog datuma nema vec treba pratiti situaciju i gledati pojavu zenskih cvetova i tada obaviti zastitu.Ako vreme dozvoli ponoviti posle 10-15 dana.Ove godine ,ja sam prskao cak tri puta protiv monilije-nema pravila.Bilo vise pokretanja cvetanja.
Sledece prskanje je kada pocnu da se otvaraju pupoljci tacnije kako bi rekli vocari faza misijih usiju i tada idem sa nekim akaricidom (po mogucstvu insekto-akaricidom).
Petnaest dana od ovoga prskanja ,prskam sa nekim inskticidom i nastavljam jos 2 do 3 prskanja na 15 do 20 dana ,takodje sa insekticidom.
Takodje umem da jos jednom ponovim pred blizinu berbe jer kod leske nema ulaska sa traktorom kada pocne opadanje ploda.Zbog toga uzeti neki preparat sa duzom karencom.
Treba voditi racuna o eventualnom napadu grinja i vasiju preko leta jer im ove temperature prijaju.
U sva ova prskanja moze se dodati po potrebi i neki fungicid ali povesti racuna o kompatibilnosti medju samim preparatima.