@Sale
Hvala za iskusne savete, verujem da ce pomoci i ostalim clanovima.
Ove godine cu jos izdrzati rucno skupljanje, ali za sledecu moram nesto da kupim. Malo se tesim jer sam video pre neki dan da i ferero kod nas skuplja rucno, a imaju oko 500 ha u petoj godini, svojih lesnika.
Evo oko cega se lomim, da li da kupim neki koji se kaci na traktor ili samohodni, e sad sve to kosta. I za sad neznam da li ce mi biti neophodan neki antonio cararo traktor kad budu stariji?
Imam 35ks zetora koji ce jos par godina moci da ulazi u redove a za posle ne znam. Vidim da oni koji imaju redove na 5m imaju veliki problem sa prohodom posle 10 godina, srecom citao sam ovaj forum pre nego sam poceo sadnju pa sam posadio kao sto sam vec rekao na 6m (6.25m zbun od zbuna u suprotnom redu).
Ako cu morati da kupujem i manji traktor onda mi je logicnije da uzmem skupljac koji se kaci na traktor, da ne bi trosio novce i na traktor i na samohodni skupljac, to mi je velika dilema, a opet ti sto se kace na traktor, slabije obradjuju lesnik, nesto malo lisca izbace ali nemaju komusaljku niti izbacivanje grudvica zemlje.
Medjutim ako mi mali cararo nije nesto potreban onda bi uzeo samohodni, verovatno najmanji samohodni od Facme,
(polovni naravno ako se moze naci u Ita. spreman sam da ga platim do 20K eura)
zato sto dobro ciste lesnike odmah pri skupljanju pa je manje dorade kuci, ovi turski samohodni koliko vidim to nemaju. Bio sam nasao neki u Ita. samohodni za 9000e ali bio je rucni rad nije bio Facma. Pa sam odustao od te ideje.
Kako ti radis obradu i prskanje izmedju redova? Imas neki mali traktor? To mi je dosta vazno znati jer od toga zavisi kakav skupljac uzeti.
Imam jos brdo pitanja, pa ako imas vremena i volje...
Na primer, da li radis analizu ovogodisnjeg roda?
kako i sta doradjujes kad ih dovezes kuci?
Koliko ima stete od stenica? Jer ima dosta ljudi sa kojima sam pricao, sa 20-30% ostecenih od stenica (smrdibube) koji onda nisu za konzum jer su gorki.
Kako susis veliku kolicinu? Ja za sada na betonu po dvoristu (pa sam ih malo presusio i sad ociscen plod ima 2.9% vlage) ali to nece biti moguce vec iduce godine.
Da li peres vodom lesnike pre susenja?
Kojim preparatom i u kom terminu prskas protiv stenica (smrdibuba)?
Imam strahovit problem sa njima, neznam kako drugi, mozda je zbog soje, ovde je svaka druga njiva pod sojom i od stenica se ne moze ziveti, ove godine su prava napast. Cak i fasade na kucama su prepune stenica koje pokusavaju da udju unutra. A citam da ostecuju i zreo lesnik izmedju prvog i drugog skupljanja.
Da li skupljas iz dva puta ili cekas da opadnu svi i skupljas samo jednom?
I za kraj na kojim sajtovima si trazio polovne masine? Gledam subito i cini mi se kao da ne brisu stare oglase pa ima oglasa od 2016.g sve je to verovatno prodato, i na ostalim Ita. sajtovima slicna situacija. Ili si imao nekog iz Ita. da ti pronadje masine?
Za cene Facme nisam direktno pitao fabriku, jer novi sigurno necu kupovati pa sta da ih cimam, gledao sam cene na internetu, u Americi onaj najveci nov kosta oko 130.000$ a polovni cena na poslednjoj slici:
s tim da je tamo carina i porez mnogo manji nego u evropi, ako mi i ne bi platili carinu pri uvozu iz Ita. PDV se placa kod nas, cak i cenu prevoza racunaju u osnovicu za PDV kod nas.
Ove cene za Facma sam video na internetu: