ovo zadnje sto si napiso je po meni sustina, samo je pitanje sta je "praksa", i cija praksa je merodavna? Samo moja, ili onog koga znam licno, ili je prksa ono sto grupa "naucnika" uspostavi nekim kontrolisanim istrazivanjem gde se sve i svasta prati... Ja vise volim da poslusam prasku vise ljudi koji se time bave (sto ne znaci da ne mogu da pogrese), nego praksu mog "komsije" koji je mnogo verovatnije u krivu (ali moze i da bude u pravu naravno)...
Secam se primera mog tece, koji je sljivu uvek prskao u sred cvetanja (i potamani meni i drugima pcele), zato sto je mislio da "crv" ulazi u plod kroz "otvoren cvet" tj kroz tucak i cim se plod napravi/oplodi, on vise ne moze da "udje", a ne da prska pri kraju cvetanja, kad opadnu latice, zato sto je to ustvari period kad se javlja sljivina osa... Neko mu reko i posavetovao ga da se tako prska, njemu bilo "logicno" na osnovu njegovog "znanja", i on primenjuje, bez obzira sta mu ja reko (jos je mislio da ga ja namerno lazem i hocu da mu sjebem sljive
)..
drugi primer, covek pre neki dan pita jel OK da stavi ciglu ispod korena tresnje (kad posadi, da stavi ciglu ispod u zemlju da spreci hlorozu cini mi se ili sta bese bio problem, nebitno sad), cuo covek od komsije koji zna iz "prakse"... na zalost gomila stvari postoji takvih, kvazi znanja i svega, i covek mora da bude oprezan sta i koga pita, i treba da uvek misli svojom glavom... E sad, ima i dosta ljudi koji se jednostavno ne razumeju u hemiju na primer, njima treba napismeno reci tacno sta da urade, i nemaju oni tu sta da razmisljaju...Za takve na zalost ne postoji jendostavno resenje, ili ce da poslusaju nekog od struke (bez analize dal je u pravu ili nije, posto se ne razumeju u to) ili nece...Opet, moje misljenje je, ako uzmemo sve u obzir, da ljudi od struke vise budu u pravu, nego sto grese, i ako nista drugo, onda ih zato treba slusati (veca je verovatnoca da su u pravu nego da nisu)...Ali ako jednom ili par puta pogrese (iz kog god razoga to bilo) ne treba celu nauku i sve ostale staviti u pitanje
eto malo filozofiranja od mene, ali mislim da nisam reko nista drasticno pogresno...
na primeru tiktaka gore, koji kaze da su ga "profesori" lose savetovali, i medju profesorima mora da ima "kukolja", ko zna sta je i zasto pogresno taj profesor radio, tu verovatno nije problem bio u samoj nauci, nego u coveku koji je implementira i interpretira..
sve u svemu, cuj i od profesora, cuj i od nas ovde, proscitaj u vise knjiga, probaj sam na kraju krajeva, pa napravi svoje misljenje...jedino tako moze da se smanji verovatnoca greske za bilo sta..