Dobar dan svim clanovima foruma, zelim vam uspesnu sezonu... Nov sam u ovom hobiju, iskreno zelim malo i da zaradim... Znam da se pominjalo sve sto cu pitati procitao sam svih 200 stranica, ali iskreno nisam naisao na bas neko konkretno misljenje, tako da zelim da vam postavim par pitanja i da mi neko iskusniji od vas odgovori ako moze, hvala unapred..
Podigao sam zasad zbunaste leske na oko 35 ara, sadnice sam nabavio od profesora koji predaje na poljoprivrednom fakultetu, u pitanju su jednogodisnje sadnice koje sam posadio 1 novembra 2018 ukupno 150 sadnica zbunaste leske.
1.gifoni =100
2.gentile romana =20
3.gentile della longe=20
4.Mortadela=10
Sadjeno je u trougao na 4,5m u okolini beograda ,sadnice sam dobio vec orezane na duzini od nekih 30 cm...
Pitanja su sledeca:
1.Kada treba prvi put da orezujem s obzirom da imaju tek godinu dana?
2.kako da odrzavam zemljiste okolo sadnica s obzirom da ima malo korova pa nz kako da razlikujem mladicu zbuna leske od ostalih travki.. inace planiram freziranje zemljista ovog vikenda pa nz koliko blizu smem da pridjem sadnicama?
3.jesenas sam prskao plavim uljem i everostom, da li da ponovim to na prolece, i da li neko moze da napise po mesecima kako i koje prskanje ide u kom mesecu u ovom zivotnom dobu lesnika a u pitanju je jednogodisnji zasad zbunastog.
4.zasad je na blagom nagibu, planiram navodnjavanje kap po kap po nekom svom principu (sa rezeorvarom koji bi slobodnim padom navodnjavao leske, pa nz kakve kapljace da uzmem kako bih imao zatvoren sistem navodnjavanja i kako bih mi sve leske dobile priblizno istu kolicinu vode?
Sadio sam tako sto sam u iskopanu rupu 40x30 stavio stajnhak plus npk pa preko zemlje pa sadnicu, a zatim sam sada u februaru bacio oko 300 grama yara mile compl. Sa makro i mikro elementima oko svake leske..
6.ako se pojave ove godine prvi listovi da li da vrsim i prehranu preko lista?
7. Da li se koriste hormoni za ubrzan rast sadnice, i koji se koriste? I koliko mogu biti stetni?
Nadam se da ce neko uspeti da da kokpletan odgovor i da ce znaciti i drugim pocetnicima u ovom poslu, unapred hvala i nadam se da cemo se uspesno druziti na nekim skupovima kao ozbiljni proizvodjachi ove plemenite i lepe leske.. pozdrav svima i sretno.. s postovanjem filip