Krenuo sam u formiranje uzgojnog oblika.
Evo jedne slike pre proređivanja
[/URL][/IMG]
posle ( u vrhu slike vidi se jedan žbun koji sam ranije kasapio, možda je on bio bolji primer...)
[/URL][/IMG]
Samo da naglasim, formiranje uzgojnog oblika još nije završeno, ovo je samo početak. Sledeće što ću da radim biće razapinjanje grana, pa onda ponovo izbacivanje viška grana.
Malo sam nešto čitao i gledao po netu, pa se ozbiljno nosim mišlju da ostavim od 8 do 10 osnovnih grana, umesto planiranih 6 do 8. Navodno bolje rađa ako se ostavi više osnovnih grana, 8-10 hm.. . Nisam siguran baš oko te tvrdnje, pa ne bi bilo loše ako ima neko iskustva oko toga koliko broj osnovnih grana utiče na rodnost kod uzgojnog oblika žbun. Na kraju je ispalo da sam isekao skoro sve što je trebalo da da neki rod ove godine (slika dole), pa umesto skupljanja biće
a lešnik ću da vidim na omotu čokolade.
[/URL][/IMG]
[IMG
]
[/IMG]
OK, ostavio sam na nekim mestima rodne grane koje su trebale da idu napolje iz razloga što nisam siguran koja je sorta u pitanju i to bih da proverim kad stigne rod, pa bi i to išlo napolje. Uglavnom od roda skoro pa ništa neće biti, ali zato za dve godine.... he he
PS gotova treća godina, žbunići od 1,5 do 2m u visinu (oni koji su od prve godine sadnje, njih 3/4 otprilike od 396), sadnja je 6x4, lange-romana fifti fifti, i po neki oprašivač, ako me nisu slagali (zato i proveravam
)