Pozdrav svima .
Moje ime je Slobodan(u narodu poznat pod nadimkom Boban
).
Dugo sam na ovom forumu, ali samo kao nemi posmatrač.Čitajući ovu temu od prvog posta *sam saznao mnogo *korisnih stvari.
Imam leskar u 10-oj godini na površini od 80 ari.
Prošlog vikenda sam krenuo sa orezivanjem (trebalo je malo ranije, ali zbog drugog posla nije bilo prilike), i na par susednih sadnica u jednom redu sam zatekao ovu situaciju.
U 3 različite polj. apoteke sam dobio 4 različita mišljenja, a kod zaštitara u PSS redovno se pozdravljam sa zaključanim vratima.
Meni lično izgleda da je u pitanju divljač. Tačno je da leskar nije ogradjen, ali isto tako NIKADA nisam video zeca, srnu... a kuća u selu je na 300 m od leskara.
Da li neko od kolega ima ideju šta ovo može da bude?
Da se nadovežem na prethodne postove vezane za broj remenih grana.
Kada sam formirao krošnju, bilo je reči da se ostave 3-5 glavnih grana, a da se ostale uklanjaju.
Kolega Tikitak(kome se ovom prilikom najiskrenije zahvaljujem na svim postovima koje je nesebično podelio sa nama) je na ovom ili drugom srodnom forumu napisao da je prilikom podmladjivanja *krošnje bio prijatno iznenađen sa količinom roda koji je premašio rod pre podmladjivanja.
Ovde moram da se ogradim, možda sam ga ja tako razumeo.
Sada vidim da je potrebno ostaviti skoro duplo više remenih grana.
Obzirom da je orezana trećina leskara, ostatak je planiran za predstojeći vikend, kod ostalih ostavljam izdanke, pa ćemo videti kasnije kako će se stvari odvijati.
Inače, imam par sadnica koje ni u 10-oj godini nemaju ili imaju po jedan-dva izdanka. Da li je neko mao sličnih iskustava i da li je paetno ašovom oštetiti koren u blizini izdanka da bi se pospešio nov?
Unapred se zahvaljujem na odgovorima i savetima.
Sent from my RNE-L21 using Tapatalk