Kolega Filip Car Bajic, sve sto sam napisao na forumu, pisem iz svog licnog iskustva, ili sto sam licno video, ili sto procitam neke zvanicne, po meni pouzdane informacije. Nikad ne pisem ono " sto mi rekao jedan covek ".
Potrosnja lesnika u svetu kao sto kazes,da se meri milionima tona, znas i sam da je nemoguce jer se ne proizvede toliko lesnika za godinu dana. U oktobru 2016 u mestu Reus u Spaniji odrzan je sastanak izmedju zemlje proizvodjaca lesnika iz EU i turske. Mozes da se registrujes na
https://www.nocciolare.it/servizi/s...e-turchia-sul-mercato-mondiale-delle-nocciole
i da vidis kako se krece poslednjih godina proizvodnja, potrosnja, cena, ono o cemu se pricalo na tom sastanku. Videces da od 2012 potrosnja polako pada od oko 900 000 tona prema 800 000 tona. To je jedna od dezinformacija kod nas, da lesnika nema dovoljno u svetu.( kao sto sam napisao ranije, to se desilo samo posle berbe 2014 i mozda jos jednom desetak godina pre toga). Druga dezinformacija su mnooooogo uvecani prinosi koji se objavlju kod nas. Realno ima Italija sa svojih 70 000 hektata oko 120-130 000 tona, Turska sa svojih 700 000 hektara oko 500-700 000 tona.
Meni je recimo cudno sto kazes za nutelu da se potrosi vise u americi nego u Evropi. Imaju oni jake Hershey i Mars, pa mi cudno da evropska firma tako dobro tamo posluje. Pa svajcarski Nestle je zbog losih rezultata u americi prodao ove godine za 2,8 milijardi dolara bas fereru njihovo poslovanje u americi. Ipak je fereru 50% zarade njihova linija proizvoda "kinder" ( kinder jaja i kinder cokoladice ).
Isto za otkupnu cenu , kada pocne otkup kod nas, sto kazes da nije dobro ako bude cena kao u svetu, ja se nadam da dobijemo cenu kao u svetu, jer je u turskoj ferero, znajuci da je lesnik dobro rodio, poceo sa otkupom od mislim oko 7 turskih lira, da bi onda intervenisala drzava i pocela da otkupljuje po 10 lira. Sada je drzava pocela da ga prodaje po 12,5 lira, kazu da je ostao samo taj lesnik koji je u rukama drzave, ocekuje se povecanje cene u svetu.
http://www.bassairpinia.it/attualit...na-speranza-far-risalire-prezzo-anche-italia/