Filip Car Bajic
Član
jesam prosle godine ali ne bas kod svakog iyvadio centralnu
Do koje godine ne mora kalemljenji da se orezuje ne mislim na izdanke to se podrazumeva nego na krosnju?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
jesam prosle godine ali ne bas kod svakog iyvadio centralnu
Posto zelis da posadis 5h ,otprilike bas tako nesto ti i treba.www.pakiranje.net su mi poslali cenovnik pa ako vas nesto zanima pitajte u priv poruci.
Kad videh cene kad se ne slogirah mada to je samo za ozbiljne proizvodjace i po ceni i po kapacitetu.
Што више читам ваше поруке то видим да лијеска није дибра за мене као ни за већину који су мислили да ће на њој много зарадити.
Видим да прича "може дуго да се чува језгра" има позадину. Грубо речено док се сви стројеви обезбједе може се направити макс хладњача.
Da me ne shvatis pogresno.....ali mislim da nisi. Nisu tu samo pare u pitanju ,vec i zestoko i krvnicko odricanje duuuuugi niz godina.Sve u svemu potrebne su velike pare za ovaj biznis i ja sam toga svestan.
Ovo je kultura koja na duze staze izmori i bolje stojece ljude.
Bice tu tek veselja .....
- - - - - - - - - -
Da me ne shvatis pogresno.....ali mislim da nisi. Nisu tu samo pare u pitanju ,vec i zestoko i krvnicko odricanje duuuuugi niz godina.
Ne ,problem je sto na pocetku trebaju male pare, 300-400 sadnica po hektaru i eto ....jos ako imas zemlju.....super.Problem je što su se mnogi zaleteli da sade davajuci zadnje pare ........
Pored vremena i krvavog rada (kako zasad ulazi u zrelost) ,tako vidis da ti treba ovo ,pa ono i stalno ruka u dzepu....vremena slobodnog sve manje.Kad kažeš na odricanje nasta mislis?Vreme,rad..?
Ne ,problem je sto na pocetku trebaju male pare, 300-400 sadnica po hektaru i eto ....jos ako imas zemlju.....super.
- - - - - - - - - -
Pored vremena i krvavog rada (kako zasad ulazi u zrelost) ,tako vidis da ti treba ovo ,pa ono i stalno ruka u dzepu....vremena slobodnog sve manje.
Ali da ne ispadnem od onih da im je tesko raditi......cekate novo iskustvo )))
Za svaku vocnu vrstu je potrebno sve to sto ste naveli. Leska nije nista posebno i nista zahtevnija.
Ja mislim da jeste a to sto mislim nema veze sa tim sto je i gajim.Za svaku vocnu vrstu je potrebno sve to sto ste naveli. Leska nije nista posebno i nista zahtevnija.
Razlika ne postoji.Koja je to razlika izmedju ratarskih i vocarskih subvencija?
Ukoliko na toj povrsini ne zelis da svake godine usisavas i drzis crevo ceo dan u prasini a na kraju dana po mraku da teglis dzakove , samo samohodna skupljacica ,najjeftinija u ponudi kosta malo manje od 40000e.a što se tiče para po nasoj računici za 5h će nam trebati min 50000e ulaganja kroz godine kako sadimo nove zasade.
Navedite razloge? Jel to zbog mnogo vise prskanja, komplikovanije obrade zemljista,prasine(koja postoji samo u gajenju lesnika?)tegljenju dzakova(gajbi)?Ja mislim da jeste a to sto mislim nema veze sa tim sto je i gajim.
Imao bih mnogo toga da navedem ali evo ti samo primer dzakova.Navedite razloge? Jel to zbog mnogo vise prskanja, komplikovanije obrade zemljista,prasine(koja postoji samo u gajenju lesnika?)tegljenju dzakova(gajbi)?
Recimo da imas rodnost na 3h oko 9t u ljusci - ako si upucen u posao.Komadari:
Kod nas je nadnica 1-2 €/sat.
Mislim da nabavka bilo kakve ozbiljnije mehanizacije kod nas nema opravdanje što zbog jeftine radne snage što zbog malih zasada.
Za one koji već ne obrađuju zemlju nema smisla ni osnovna, a ni specijalna mehanizacija koja će se sporadično koristiti, ako ne planira veću plantažu.
U Kaliforniji u orašarima rade latinoamerikanci, a to smo ovde mi.
Pošto se razmišljam o 3ha to znači da ću za deset godina skupljati 9.000 kg / 60kg/dan / 15 radnika / 10 dana = 1.500 €.
................ ,berba sa radnom snagom mi je presela.
Masinski ,kosta me samo nafta, oko 400-500e.Sam pokupim rod sa moje povrsine.