Ovako, ja ću preneti svoja iskustva (pošto u drugoj godinji branja zbog nje ne berem ni jedno stablo, dakle stari lastar, već samo grane koje su krenule prošle godine ispod posečenih stabala). Moja njiva je inače osunčita i na geografskoj poziciji gde kiša (zaista) obilazi često i temperature su iznad proseka u R.Srpskoj/Srbiji (izuzev Trebinja). Koliko sam primetio ova cikada voli sunce, i sve sto je napolju toplije, blize 40, kad niko i ne pomislja da uđe u njivu, to on vise cvrči i pojavljuje se u rojevima. Kako dolazi noć i temperatura pada to se on povlači, koliko sam primetio najvise u krosnje drveća (šljiva, zbun itd...). Cak me iritiralo i nocno cvrcanje pa sam ulazio da vidim o cemu se radi i utvrdio da nije u pitanju on vec nas cvrcak, onaj zeleni bezopasni. Sto se tice polaganja jaja, ne znam za osuncite delove, kod mene je prosle godine svud stigao i svud ih polozio. Ove godine sam pusto lastare i grane, otezavaju mi branje, ali njemu daju "materijal" da grize nesto pre lastara sto cu ja ionako seci. Jaja - larve nece do proleca u zemlju, pa necu zuriti da ih odmah secem. Nek prodje berba, pa onda. A rekoh, necu ni sečenjem da mu ostavljam novi, zdrav materijal, nek sto vise zaseca ove koje su vec napadnute grane. Sto se tice zasene, ja je imam, ali u formi krovića sa razmakom na vrhu, i vidim da mu smeta kad bezi. Sad planiram da i okolo njive spustim, biće lakse za hvatanje a delimicno ce sprecavati ulazak... Vazno je da se isece svako zarazeno mesto na kraj leta, kako se ne bi izlegle u njivi, jer dzaba ti mreza ako ce ti iznova i iznova izlaziti iz zemlje u tvojoj njivi. Zbog sece lastara i grana jako je bitno da imas navodnjavanje ili drugo prskanje kojim ces produziti vegetaciju, jer kad svi dignu ruke na jesen od njive ti ces morati da se boris za svaki novi cm grane i odrvenjavanja za sledecu sezonu. I jos i ovo, bitno je da zapamtite: LEKA NEMA! Ostaju samo ove mere za UBLAZAVANJE POSLEDICA. Ova buba trenutno nikog ne interesuje, ja sam doskora bio jedini u problemu, a sad vidim sve vise i vise ljudi se zali. Dakle, suma sumarum, KAD NAPADNE DOSTA ZASADA (a to je sasvim izvesno) onda ce neko poceti da se bori protiv nje. Konsultovao sam struku, Poljoprivredni fakultet u BG itd itd... Odgovor je jedan. SECI! Za to ne treba fakultet... To sam znao i bez njih. Preparati ne postoje. Ili ako postoje neki pokusaji od preparata njihovo koriscenje ti zapadne u vreme berbe itd... Jer cime ti mozes ubiti nesto sto je velicine ko cetvrtina vrapca i leti ko munja, nije to grinjica ili neki domaći insektić iz voćnjaka. Druga stvar, ON UVEK će doći odnekud, mozes prskati 200x, ali sledeci primerak ce doci iz sume, njive pored, dvorista pored... Tvoj insekticid na stablu njemu ne moze nista, osim mozda ako nemas nacin da 24/7/12//365 drzis mokro stablo od otrova i potrujes i sve konzumente tvog voća (šalim se naravno). Ovde ima jedan video o njemu:
https://www.youtube.com/watch?v=AW8W91aOiVo , a ovde kako ga mlate u aziji
https://www.youtube.com/watch?v=KXP-dq2DfxI i ovde tema o svim iskustvima do sad kod nas sa njim
http://www.malinakupina.com/forum/bolesti-maline/2-američki-cvrčak-cicadetta-montana.html Drugarski pozdrav i sorry za poduži post (smorih coveku forum sa jednom bubom).