Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Jel provalio neko sta ona zena lupa, kasnije kuva i pravi onu mast/lepak koji ih ocigledno privlaci i hvata?

Inace samo neki nacin mehanickog suzbijanja je moguc, to je definitivno. S proleca kada su oko pola santimetra velike nisu tako brze, prakticno ne beze, lako se hvataju i unistavaju, a i vegetacija nije velika pa se lako i uocavaju. U letnjem periodu od bujne vegetacije teze se uocavaju i moguce ih je uhvatiti pomocu mreze uglavnom. Imam svega 90m kupine pa mi nije tesko ovako da ih suzbijam. Nista ne secem, nakon prolecnog lova ostalo je par komada koji su polagali jaja na mojim kupinama, par odraslih komada sam ulovio, a nakon postavljanja mreze nisam ih primetio, imam mrezu nad celom povrsinom pod kupinama.
Jos jednom, ako je neko otkrio sta se ono kuva, neka kaze.
Ono je neko azijsko podrucje. Meni najvise lici na kaucuk... a nekako mi to i ima smisla posto vidim da i ovde voli sljivu, a svi znamo da i sljiva luci onaj narandzasti stvrdnuti sok. Taj cvrcak se inace hrani biljnim sokovima, zato muzjak i zaseca stablo da ih upija. Larva i jaja takođe koriste unutrasnjost stabla da se kreću i hrane. Mozda gresim, ali to mi jedino logicno...

Poslednja izmena:
Imam problem za grinjom u kupini loh nes.Ne bih se mnogo sekirao da jutros nisam video dva mlada lastara koji su osuseni.Postoji li neko sredstvo kojim bih mogao da oprskam sada,a da ima karencu 3-4 dana?

Zavrsio sam berbu loh nesa,od sledeceg vikenda planiram da izbacujem stare lastare.Posto mlade nisam uopste rezao ni po visini ,ni bocne grane,pitam iskusnije mogu li sada mlade da skratim na odgovarajucu visinu,ili da ostavim da ovako prezime pa da rezem na prolece?Ne pitajte zasto nisam ranije orezao,nisam stigao

Izgorelo ,mrezu nisam stavljao,imam ogranicene kapacitete za navodjavanje i nije im bilo spasa.Susa uzela sigurno 40% ,al sta je tu je.Ko je postavio mrezu ,jos uvek bere loh nes.Mozda gresim,ali mislim da se mreza na cenu od 60 dinara ne isplati,prilicno skupa investicija

Mreža se isplati, ako ne ove onda sledece godine. Kako ide vreme moracemo ove osetljive biljke zaštititi ili nećemo imati sta brati.

Huawei P8

Вујке је у праву. Колико год да има воде у корену ако је јако сунце зна да спржи плод. Мрежа засенчивања је одлична инвестиција ко жели да има пун капацитет. Што се тиче орезивања никако да одсечем родне ластаре а мораћу... и све то спалити. Младе за догодину ћу скратити изнад највеће жице.

Јел запалите орезане остатке или возите на депонију?

Ljubo,ajd slikaj gornji deo kupinjaka,kako si uradio ove letvice za mrezu.Kolka je sirina mreze,i jel letvice za mrezu moraju da se stave na svaki stub ili mozda svaki drugi.Meni su stubovi na 5 m,pa zato pitam.A odlicno si uredio,svaka cast

Јел запалите орезане остатке или возите на депонију?
Ja imam uslove da ih, nakon što se malo prosuše, zapalim. To mi je inače bilo preporučljivo i zbog larvi "Američkog cvrčka" zbog kojeg sam seveć dovoljno izjaukao na ovom forumu :)
[COLOR=#135d38 je napisao(la):
milrek76[/COLOR];1291212]Ljubo,ajd slikaj gornji deo kupinjaka,kako si uradio ove letvice za mrezu.Kolka je sirina mreze,i jel letvice za mrezu moraju da se stave na svaki stub ili mozda svaki drugi.Meni su stubovi na 5 m,pa zato pitam.A odlicno si uredio,svaka cast

Postaviću kasnije. U suštini pravio sam slovo "A" s tim što sam vrh "slova" postavljao na vrh stuba i zakivao kroz probušenu rupu, a poprečnu letvu takođe zakivao za telo stuba. Mreža je širine 2m. Nezavisno od nje okolo njive postoji naslonjena druga zasena.

ljubo-exyu na prvom snimku vidim da u donjem delu stabala kupine nema bocnih izdanaka, jesu li vec odrezani i kako ih ostavljas, koliko? Kod mene teraju skroz od zemlje, i kratim ih u prolece na oko 20cm...Ja odskoro imam malo kupine za svoje potrebe i jos se ucim, i jos jedno pitanje za sve: Na prolece planiram da posadim jos tri reda po 20m kupine, imam trenutno 2 reda cacanke, koju sortu za sokove i jelo biste mi preporucili, triple crown, loh nes?

Ja odskoro imam malo kupine za svoje potrebe i jos se ucim, i jos jedno pitanje za sve: Na prolece planiram da posadim jos tri reda po 20m kupine, imam trenutno 2 reda cacanke, koju sortu za sokove i jelo biste mi preporucili, triple crown, loh nes?
Kolega, za koju god da se odlučiš nećeš pogrešiti, jer ja imam Loch Nes a šurak Triple Crown i obe su vrhunske sorte.
Prvoj je plod jako sladak, krupan, okruglog oblika, jači, održiviji, a najviše podseća na ukus divlje kupine. Drugoj je plod takođe sladak, krupan, duguljastog oblika, a sorta je prilično rodnija.
U takvoj situaciji (za kuću), zasadio bih definitivno i jednu i drugu sortu. Posle prvog branja zaboravićeš na Čačanku.

Nazad
Vrh