Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Drugari da li je neko sadio kupinu pod mulch foliju i ako jeste kako se to pokazalo..? Unapred hvala

Не знам да ли неко зна то али бог се јавио Мојсију из грма купине на синајсој гори. Кађе грм гори а не сагорева. Тај жбун купине је и данас у животу ,имају слике на интернету . На том месту је саграђен и манастир. И још кажу да су неки покушали да од ње узму пелцер али се никад ником није примио.

Не знам да ли неко зна то али бог се јавио Мојсију из грма купине на синајсој гори. Кађе грм гори а не сагорева. Тај жбун купине је и данас у животу ,имају слике на интернету . На том месту је саграђен и манастир. И још кажу да су неки покушали да од ње узму пелцер али се никад ником није примио.

Batice retko si pametan i nacitan koliko vidim iz prilozenog teksta.... Ispravi me ako gresim

- - - - - - - - - -

Kakve veze ima ovaj tvoj citat sa mojim pitanjem?

A jel ti mislis da je neku duzan da cita tvoja pitanja i da odgovara na njih.Da zakljucam temu dok neko ne odgovori?

Na ovaj nacin se ne obracamo jedni drugima na ovom forumu,nemoj posle da bude da nisi znao.

Kupina Lohnes u (zelenom) plodu. Da li neko zna sta moze biti uzrok ovakvog lista na pojedinim mestima:
Lohnes_190617_list_zutcrven.jpg

Moguce da ga je plemenjaca zakacila ako se smenjivala kisa sa jakim suncem...

A jel ti mislis da je neku duzan da cita tvoja pitanja i da odgovara na njih.Da zakljucam temu dok neko ne odgovori?

Na ovaj nacin se ne obracamo jedni drugima na ovom forumu,nemoj posle da bude da nisi znao.

Sefe nisam se obratio tebi ne znam sto se ti ukljucujes i mesas? i ne mislim da meni neko treba da odg na moja pitanja njegova dobra volja hoce li da odg ili ne!!!

Odlican kupinjak,i kod mene je dobar bar za sad...,ali je mnooogo vise losih I suvih po selima oko Valjeva...

Ovde je vecina kupinjaka povadjeno posle proslogodisnje lepe cene. Neki i koji eu ostali su stradali od mraza, uglavnom u ravnici pored reka. Moj hvala bogu do sad dobar, imam na jednom mestu 10ak suvih od mraza koje se nalaze kao u blagom ulegnucu, ne znam da li je to imalo kakvom uticaja da tu bude hladnije ili sta vec. A prosle godine je isto lepo poneo, mada ni blizu kao ove, ali se kasnije dosta ploda, osusilo, sparusilo ne znam ni ja.sta mu je bilo i opadao je ili se krunio rukom sa grozda, a plodovi kao skamenjeni. Ne znam sta je tu problem bio. Mislio sam na par redova da probam mRezu za zasenu da vidim razliku, pa bi mozda sl godine na ceo kupinjak ako Bog da, jer redovno imam ozegotine od sunca.

Ево и мојих купиница. Град бије али и остави понешто......

- - - - - - - - - -

Али и даље ме занима да ли неко од колега користи прихрану кроз систем кап по кап и у којој количини (по жбуну, дужном метру траке ..... ). Стварн бих молио за помоћ. Имам вентури и могу да у току залиувања уносим прихрау кроз систем кап по кап али нисам сигуран и не могу да докучим на 1000 жбунова колико да употребим килограма прихране. Хвала на свакој информацији.

Ides gram po biljci, ja sam koristio fitofert 14-7-32 tako nesto formulacija, bio sam zadovoljan,sad koliko imas duzni metara pa vidis koliko ti vode treba.

Ма није ми проблем колико воде ћу пустити када знам да одредим грамажу по биљци. Све је после лакше. Иначе сам у јагодама користио формулацију после стартнног 14-11-25 и мени се изузетно добро показала како на лиснату масу тако на плод у смислу да плод има и величину и боју с тим што сма у зрење додавао и криста. За јагоду користим грам по биљци али нисам нигде успео да пронађем у литератури колико иде грама по жбну купине. Налазио сам напр толико и толико похектару и сличо али број биљке по хектару страшно варира (нпр размак редова 2 или 2,5 или 3 метра, размак купине 0,8 или 1 или 1,2 па чак и 1,5 метара и тд). Ако сте били задовољни са 1 ГРАМ ПО БИЉЦИ онда је то однос који ми је врло битан да се определим. Свако искуство је добродошло. Хвала на подељеном искуству.

Gledam danas po kupini neka ostecenja na lastarima i lisnim drskama kad proverih ono jaja od cikade u njima, de udari sad kad mu vreme nije, berba ce za 10-15 dana, preporuka kaze sve lastare sa vidljivim oštećenjima odseći, izneti iz zasada i spaliti, uprzilo sunce blago meni ::pomoc:;
ima li neko iskustvo, predlog za ovu gamad kako je se resiti:ideja:

Gledam danas po kupini neka ostecenja na lastarima i lisnim drskama kad proverih ono jaja od cikade u njima, de udari sad kad mu vreme nije, berba ce za 10-15 dana, preporuka kaze sve lastare sa vidljivim oštećenjima odseći, izneti iz zasada i spaliti, uprzilo sunce blago meni ::pomoc:;
ima li neko iskustvo, predlog za ovu gamad kako je se resiti:ideja:

Чујем причу да је за њих стрептомицин неки препара који се раније корсио у паприци за сузбијање неких ларви али је врл отрован те се мора правилно дозирати и на време користити. Нисам сигуран како се зове али ћу за дан два сазнати.

Чујем причу да је за њих стрептомицин неки препара који се раније корсио у паприци за сузбијање неких ларви али је врл отрован те се мора правилно дозирати и на време користити. Нисам сигуран како се зове али ћу за дан два сазнати.

Streptomicin je antibiotik, uništava bakterije, a nije dozvoljen u poljoprivredi, za moga znanja. Nevezano za to, nema efekat na insekte. U ovom momentu nema efekta ni jedan insekticid, jer ni jedan uobičajen ne djeluje na jaja, a i ostalo malo vremena do berbe. U svakom slučaju, nema potrebe ništa ni raditi sada. Opet, literatura kaže, da u stadijumu jajeta insekt provodi 50 do 125 dana, tako da će berba moći proći i nakon toga ukloniš te izdanke i spališ. Naravno, ako je ta buba u pitanju... I da, ovo joj je vrijeme aktivnosti imaga - od kraja maja do početka jula. Očekuj da nađeš još šteta.

Evo link sa detaljima: http://eol.org/pages/3741427/details

Nazad
Vrh