Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

vidim sad brate :osmeh: izvukao sam bingo sa njom samo mi ona jos falila :osmeh: taman da popase ovo malo sto se otelo od mrazeva i bolesti hvala ti u svakom slucaju

Pitanje za kupinare,mlad zasad kupine, sve lepo krenuli, odradjrna prskanja e sad nije prskana protiv botritisa i didimele, primetim danas dase pojedini lastari osusili ono negde negde, pridjem pipnem list opet nekih lastara koji su mi sumnjivi i oni kao da gube na boji i suste pod prstima i to ide od vrha nadole, e sad pitanje sta se desava i kako to spreciti(teren je ravan, zemlja umereno porozna)? HVALA.

- - - - - - - - - -

Iiiii da pocinje da cveta,sorta cacanka, prosle godine posadjena....

koju prihranu koristite posle cvetanja osim fitofertovog berrya? jel stavljate jos koje? i jedno pitanje izvinjavam se unapred posto nije iz ovo teme ali mozda neko zna,kako prociscavate sistem za kpk,u vodi imam dosta krecnjaka i kapaljke se zapuse a nisu trake pa da menjam svake god nego visegodisnja vocarska creva?hvala unapred i izvinjenje jos jednom

1300 din košta

Видим да се доста разумете око прихране. Замолио бих Вас а и остале колеге да ли могу да ми мало прецизније дају информације о томе како се користи прихрана у купини кроз систем КПК. Да конкретизујем: имак око 1200 метара црева кап по кап. Обзиром да сам садио на растојању 1 метар кипу од купине значи имам 1200 садница купина. Сада има могућност да кроз систем вршим прихрану па ме занима на овај број садница колико растопити прихране и пустити у систем. Каква су ваша искуста по овом питању. Радим мало јагоде и ту ми је јасно: у просеку око 1г по биљци и удри. Ово око купине нигде нисам успео да пронађем па вас зато молим за помоћ у том правцу. Много хвала на сваком савету.

Само да потврдим колико је боље орезивати купине у пролеће а не касније како неки тврде да је боље.. И ове године род ће бити екстра.

prosle godine u prolece posadio sam desetak ari kupine torn fri . zasad je sada u prvoj rodnoj godini . radoznao sam koliko realno mogu da ocekujem prinos na deset ari u prvoj godini ?

4kif87.jpg

16aec9k.jpg

Kupina Tri krune,na gornjem delu biljke uvrcu se listovi,da li je neko imao iskustva sa ovom pojavom,molim Vas da mi date savet . Nije do navodnjavanja,da im hvali voda,jer kiša danima ne prestaje, preko dana je jako sunce.

Takodje, nove su izašle u dva metra,da li da ih kratim,kao i bočne lastare ( na koliko bi seko bocne lastare )

hsm83k.jpg
[/IMG]

Kupina Tri krune,na gornjem delu biljke uvrcu se listovi,da li je neko imao iskustva sa ovom pojavom,molim Vas da mi date savet . Nije do navodnjavanja,da im hvali voda,jer kiša danima ne prestaje, preko dana je jako sunce.

Takodje, nove su izašle u dva metra,da li da ih kratim,kao i bočne lastare ( na koliko bi seko bocne lastare )

МОжда мало касно са одговором али баш јутрос са на телевизији гледао емисију добра земља када је једна жена говорила о оваквом понашању листа: прво листови на врху а затим полако на доле, нис табло, уврћу се а као главни разлог је навела лисне ваши и гриње. У том правцу, а ан основу онога што еј она рекла и оно што се код Вас види на фотографијама, можда треба пробати са неким инсектицидиом и акарицидом. За савет који најбоље у пољопривредној апотеци.

Има ли ко искуство са ИСАБИОНОМ или ЕКСТРАСОЛОМ у купинама. Интересује ме има ли брз ефекат на развој биљке или не, коју количину стављати нап ан 100 л воде, мора ли се третирати најмање два пута да би се видео ефекат, да ли се ефекат показује на листу или и на плоду или било какво друго запажање из Вашег искуства добро би ми дошло да се одлучим шта да користим. Наравно ако одговор дође у наредних пар дана. Хвала свима.

Има ли ко искуство са ИСАБИОНОМ или ЕКСТРАСОЛОМ у купинама. Интересује ме има ли брз ефекат на развој биљке или не, коју количину стављати нап ан 100 л воде, мора ли се третирати најмање два пута да би се видео ефекат, да ли се ефекат показује на листу или и на плоду или било какво друго запажање из Вашег искуства добро би ми дошло да се одлучим шта да користим. Наравно ако одговор дође у наредних пар дана. Хвала свима.
Prateći malinarski forum i aktivno učestvujući na kupinarskom forumu (pošto maline nemam smatram da nemam pravo ni da ostavljam komentare), prosto je neverovatno koliko ljudi vole da "bacaju" pare na kojekakve gluposti. Opšte je poznato kad se đubri kupina i sa čime, kad se prska i sa čime i koji preparati PROVERENO deluju na pojedine bolesti. Ako pažljivije posmatramo sve se svodi na 3 aktivne supstance: azoksistrobin (ljubičasta pegavost), difenokonazol (žuta rđa) i preparate protiv truleži (botritis). Samo se nazivi razlikuju i naravno cena. U poljoprivrednoj apoteci sve je na prodaju, i svaki će Vam radnik u njoj ponuditi još nešto. Aminokiseline za navodni stres, organska đubriva, korisne bakterije....Kakav bre stres kakvi bakrači. Nemam ništa protiv ko kupi ali mu savetujem da jedan red ostavi ne tretiran i da zapisuje u toku berbe prinuos iz reda koji je tretiran i prinos iz reda koji nije tretiran napred navedenim sredstvima. Ja sam to radio ali sam uvek po jedan red ostavljao da vidim ima li razlike. Zaključak je da razlike NEMA.

Meni se nesto slicno desavalo prosle godine,na mladim izdancima,listovi dobijaju tamnocrvenu boju od oboda prema sredini.Zakljucak je bio NEDOSTATAK FOSFORA.Lici mi na to,pri kraju berbe prosle god sam prskao folijarno nekim djubrivom ne secam se tacno koje je bilo.Rezultat nije bio spektakularan,mnogo listova mi je bilo potpuno tamnocrvene boje,ali ove godine ne vidim posledice,odlicno su rodile

meni ovo lici na triple crown ovo nije loh nes
hahaha... joj svaka ti čast :) Smejem se samom sebi šta napisah. Nije Lohnes, u pravu si. ovo je Čester. U ovom kupinjaku su mi izmešani Lohnes i Čester i nekako mi je na pameti uvek Lohnes prvi kada razgovaram sa nekim o kupini. Hvala na sugestiji.
Ovaj drugi deo odgovora koji se odnosi na fosfor može imati smisla. U kombinaciji onog "svetog trojstva NPK" tačno je da je analizom zemljišta utvrđeno da treba "pojačati" fosfor. S tim u vezi interesuje me neko "instant fosfor" đubrivo za KPK sistem:?

odnesi ti ipak da neko vidi taj list posto cini mi se ovde ni stablo ti nije bas najcistije,kao da i na njemu ima nekih flekica

Nazad
Vrh