Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Loh nes ce mi do nedelje, kada prestaju kise, biti u precvetavanju.Da li bih smeo tada da oprskam galofungin T i elisu? Galofungin bih zbog ovih kisa da zastitim list i mlade izdanke, a elisu eventualno zbog cikada.Za elisu je karenca 21 dan, a za galofungin ne pise.Od svih programa zastite, samo Chemical Agrosava ima preporuku za prskanje u precvetavanju, kod svih ostalih od cvetanja do berbe nema prskanja.Molim iskusnije za savet...

Uspešan i u kupini,provereno

E pa kod mene provereno,nije. Za kupinu ide 500 ml Tilta po hektaru,za zutu rdju.

Ne vidim svrhu izmisljanja prskanja Galofunginom kad se zna sta i cime se prska kupina u precvetavanju,Kvadris ili isto sa drugim nazivom i protiv botritisa nesto.Insekticid ne sme nikakav dokle god ima cveta,zato ga i nema ni u jednom programu.

Mogu li sada cacanku, koja je pocela da cveta, da isprskam necim protiv zute rdje, koja mi je nekih 30% osusila, pisamo sam ranije o tome? Do sada je prskana: u martu Cuprozin, u aprili Funguran+Mankogal, nedelju dana kasnije Akordwg + Dimetogal.

Poslednja izmena:
E pa kod mene provereno,nije. Za kupinu ide 500 ml Tilta po hektaru,za zutu rdju.

Ne vidim svrhu izmisljanja prskanja Galofunginom kad se zna sta i cime se prska kupina u precvetavanju,Kvadris ili isto sa drugim nazivom i protiv botritisa nesto.Insekticid ne sme nikakav dokle god ima cveta,zato ga i nema ni u jednom programu.

Sta preporucujes da uradim posle ovoga? Odprilike na svaku kucicu ima po 10-tak ovakvih listova?

Sta preporucujes da uradim posle ovoga? Odprilike na svaku kucicu ima po 10-tak ovakvih listova?

Nista.Ovo su ozegotine od prskanja,gde se previse hemije zalepilo na list,ili je prejaka doza ili je bilo toplo pa se hemija brzo osusila,ili si koristio okvasivac.To sto je izgorelo ne mozes povratiti ni na koji nacin,nista bitno,izrasce novi listovi na drugom mestu .

- - - - - - - - - -

Mogu li sada cacanku, koja je pocela da cveta, da isprskam necim protiv zute rdje, koja mi je nekih 30% osusila, pisamo sam ranije o tome? Do sada je prskana: u martu Cuprozin, u aprili Funguran+Mankogal, nedelju dana kasnije Akordwg + Dimetogal.

Moze Tilt na pocetku cvetanja i posle berbe,ali doza 0,5 l po hektaru,i jos jednom Akord u jesen pre kraja vegetacije .U jesenje prskanje treba dodati uz Tilt,Metod,a uz Akord Mankogal ili kupiti Akord plus.

Nov sam sa kupinama. Posadjene u martu , na stabljici se pojavile kao male crtice boje rdje ne bas na svakoj , jel bi trebalo sa necim prskati i sta se za ovako mlade izdanke preporucuje posle obilne kise i jare , moze li tretman slican kao za maline?
9d6ecf9bfbebce9412d8b51e591a7f33.jpg
e92bd3168b0550fcde0ab0f546af21e0.jpg
27a9aeb8a8b32296e515025a8630bf9b.jpg

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Podelicu danasnje iskustvo, nije vezano samo za kupinu vec za vocarstvo uopste , mozda nekome pomogne.
Bio u polj.apoteci da kupim quadris da oprskam kupinu posle ovih kisa, covek mi prodao bocicu od 25 ml i rekao da je to za 2 kante po 10l.Dodjem kuci i ne budem lenj, pa na internetu pogledam preporuku proizvodjaca, i za malinu (kupinu) je preporuka 3,5 ml na 10 l vode.Covek u apoteci mi preporucio 12,5 ml na 10 l vode (4x jacu dozu), i da nisam pogledao preporuku proizvodjaca, verovatno bih i ja sledece nedelje kacio slike iz kupinjaka i pitao sta se desilo.
Preporuka svim pocetnicima, ako vec koristite internet, odvojite 10 minuta i proverite preporuku proizvodjaca sto se tice doziranja i mesanja sa drugim preparatima.
Nemam nista protiv ljudi koji rade u polj.apotekama i ne mislim da su prevaranti, ali svi su oni u sustini trgovci i cilj im je da prodaju sto vise robe.

Podelicu danasnje iskustvo, nije vezano samo za kupinu vec za vocarstvo uopste , mozda nekome pomogne.
Bio u polj.apoteci da kupim quadris da oprskam kupinu posle ovih kisa, covek mi prodao bocicu od 25 ml i rekao da je to za 2 kante po 10l.Dodjem kuci i ne budem lenj, pa na internetu pogledam preporuku proizvodjaca, i za malinu (kupinu) je preporuka 3,5 ml na 10 l vode.Covek u apoteci mi preporucio 12,5 ml na 10 l vode (4x jacu dozu), i da nisam pogledao preporuku proizvodjaca, verovatno bih i ja sledece nedelje kacio slike iz kupinjaka i pitao sta se desilo.
Preporuka svim pocetnicima, ako vec koristite internet, odvojite 10 minuta i proverite preporuku proizvodjaca sto se tice doziranja i mesanja sa drugim preparatima.
Nemam nista protiv ljudi koji rade u polj.apotekama i ne mislim da su prevaranti, ali svi su oni u sustini trgovci i cilj im je da prodaju sto vise robe.
Kolega nije bas to tako, za malinu u upustvu za qvadris je 7,5 ml na 6-10 l vode

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Znaci 7,5ml moze u 6 litra vode,sto znaci na litar vode ide 1,25 a na 10 litara 12,5ml,bas te zajebao covek nema sta i posle kad raspali ljubicasta po kupini,preparat i apotekar krivi

[FONT=&quot]Rutava buba (Tropinota hirta) juce i kod mene nasao par komada, suzbijati mesavinom negro bombona, tecnosti za sudove, vode neko stavlja i pivo pa u case ili plasticne posude najcesce bele ili plave boje.[/FONT]

Znam da ti nije do zezanja ta gamad zna da zezne rod samo tako, pogledaj na google suzbijanje rutave bube pa se sam uveri, ako mislis na neki insekticid pobices pcele. Pozdrav :kisa:

Nazad
Vrh