Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Nisu prazna mesta zbog prijema sadnica naprotiv, prijem je bio gotovo pa 100 procentan. Zbog nekih grešaka i fizičkih oštećenja kasnije, pojedini lastari iz bokora su ostali kratki, pa sad nemam baš izbor za vezivanje na pojedinim mestima. Iz tog razloga sam mislio da tu prazninu u visini popunjavam sa susednim lastarom koji je i prevelike dužine, koji bih sa gornje žice ukoso vratio na donju žicu, ili ga položio po gornjoj žici, a sve pod pretpostavkom da će on na toj dužini imati dovoljno snage. Možda je i ovako dovoljno, nemam iskustva sa kupinom, možda to samo meni vizuelno deluje u poređenju sa malinom.
Inače, u malinjacima smo to uspešno na sličan način radili u prvoj godini.
Sale mi je opet evo dao još jedan predlog, pa ću videti kad krene vezivanje kako će to sve u praksi izgledati.
Hvala vam u svakom slučaju ...

Druga stvar,bocne grancice se skracuju na zeljenju duzinu u julu i avgustu,a vrhovi isto tada,jedino ako se ne ostave vrhovi da prave hladovinu,pa se porezu u septembru.
Da ne ispadne da nesto pametujem,i ja sam radio kao sto vi radite,tacnije rezao vrhove i poneku bocnu grancicu na prolece,ali sam vremenom uvideo da na taj nacin bespotrebno crpim biljku,i smanjujem joj prinos.
Зар неће до августа месеца бочне гране да беспотребно расту и издужују се и тако то што је узалуд траћило на раст ће бити изрезано, исцрпило биљку? Можда грешим али ја с пролећа орезујем купину, на висину 10-ак цм изнад најгорње жице и бочне гранчице на 3,4,5 пупољака и род ми је одличан. Немам много и милим да ћу сутра, прекосутра завршити. Јављају леп период..

yara mila cropcare 11-11-21
Кад си то бацао, у јесен или сад у пролеће? Да ли је то универзална формулација коју препоручујеш? Требао бих да купим нешто..

Зар неће до августа месеца бочне гране да беспотребно расту и издужују се и тако то што је узалуд траћило на раст ће бити изрезано, исцрпило биљку? Можда грешим али ја с пролећа орезујем купину, на висину 10-ак цм изнад најгорње жице и бочне гранчице на 3,4,5 пупољака и род ми је одличан. Немам много и милим да ћу сутра, прекосутра завршити. Јављају леп период..

Кад си то бацао, у јесен или сад у пролеће? Да ли је то универзална формулација коју препоручујеш? Требао бих да купим нешто..

Ја сам око 23 новембра 2015. године у стари засад бацио 8-16-24 и 25 кг платио 1150 динара. У пролеће била је осетна разлиак у односу на предходне године када сам користио стандардну мешавину јер је биљка лепо кренула, боја листа добра и слично. Од једног пријатеља сам добио следеће објашњење: формулације 8-16-24 и 6-12-24 у себи садрже носаче и имају хлора. Формулација 11-11-21 cropcare нема носача и не садржи хлор који по њему може да штети билјци купини кја еј по њему осетљива на хлор. Ја размишљао па одлучио у млади засад сам бацио 11-11-21 cropcare 16.02.2017. године а у стари 6-12-24 истог дана па шта му Бог да. За ово 6-12-24 као и 8-16-24 сам добио информацију да се разлаже и да га биљка користи око 5 месеци. Што се тиче овог 11-11-21 чујем од произвођача вишања, купина, јабука.... да се фокусирају на њега иако еј доста скупље (око 110 динара килограм- паковање 40 кг је 4400 динара) али правдау да нема носача и да је мања количина потребна за биљку. Ето ја искуство немам али ћу га имати ускоро надам се ако нје купина измрзла. Значи једини разлог што сам се определио јесте да проверим тврдње. Иначе сам 40 килограма распоредио на око 700 младих садница (посађена 2016. године). Једна шака око сваке и то је то мада ми неки кажу да не треба толико јер је то све ђубриво а да нема носача. Можда сам овде неке ствари и ''лупио'' али ми не замери јер преносим што сам чуо и објашњавам шта сам урадио. Да ли је грешка или не видећу и научићу. Сви ти произвођачи које сам навео кажу да ће у току фебруара бацити формулацију 11-11-21. Ето толико.

- - - - - - - - - -

Ја сам око 23 новембра 2015. године у стари засад бацио 8-16-24 и 25 кг платио 1150 динара. У пролеће била је осетна разлиак у односу на предходне године када сам користио стандардну мешавину јер је биљка лепо кренула, боја листа добра и слично. Од једног пријатеља сам добио следеће објашњење: формулације 8-16-24 и 6-12-24 у себи садрже носаче и имају хлора. Формулација 11-11-21 cropcare нема носача и не садржи хлор који по њему може да штети билјци купини кја еј по њему осетљива на хлор. Ја размишљао па одлучио у млади засад сам бацио 11-11-21 cropcare 16.02.2017. године а у стари 6-12-24 истог дана па шта му Бог да. За ово 6-12-24 као и 8-16-24 сам добио информацију да се разлаже и да га биљка користи око 5 месеци. Што се тиче овог 11-11-21 чујем од произвођача вишања, купина, јабука.... да се фокусирају на њега иако еј доста скупље (око 110 динара килограм- паковање 40 кг је 4400 динара) али правдау да нема носача и да је мања количина потребна за биљку. Ето ја искуство немам али ћу га имати ускоро надам се ако нје купина измрзла. Значи једини разлог што сам се определио јесте да проверим тврдње. Иначе сам 40 килограма распоредио на око 700 младих садница (посађена 2016. године). Једна шака око сваке и то је то мада ми неки кажу да не треба толико јер је то све ђубриво а да нема носача. Можда сам овде неке ствари и ''лупио'' али ми не замери јер преносим што сам чуо и објашњавам шта сам урадио. Да ли је грешка или не видећу и научићу. Сви ти произвођачи које сам навео кажу да ће у току фебруара бацити формулацију 11-11-21. Ето толико.

Мале грешке у куцању. Извињење.

Pozdrav. Planiram zasaditi kupine. Imam u ponudi loh nes i cester. Koja je bolja? Isplativija?

- - - - - - - - - -

Kakva je kupina loh nes? Planiram je zasaditi. Kakav je prinos?

- - - - - - - - - -

http://www.upslike.net/image/D44Jz
http://www.upslike.net/image/D48y6
http://www.upslike.net/image/D4SbV

Danas zavrsio orezivanje i vezivanje, sad cekam da prodju kise danas i sutra, pa sledece nedelje plavo ulje.Doduse, ja imam malu povrsinu 10-ak ari, pocetnik sam i kupinom se bavim iz hobija - da pobegnem iz kancelarije i da dete provodi sto vise vremena napolju.

Poslednja izmena od urednika:
Meni je zasad loh nesa u trecoj godini , prva godina u punom rodu, pa ne mogu da prenesem neka iskustva sto se tice prinosa.Ukus je najslicniji divljoj kupini i stvarno je slatka i ukusna.Najvise se koristi u svezem stanju , kada se bere u plasticne cancice i tada joj je cena preko 100 dinara, ide i do 150 po kg, ali plodovi moraju biti ekstra krupni i ne smeju imati flekicu, belu ili roze boju od ozegotina nikako.Moras imati kap po kap ako zelis bilo kakvu korist, mada danas svaka kultura bez navodnjavanja je bacene pare i trud.Sto se tice rinfuza, cena na otkupu je +10 dinara u odnosu na cacanku.
Za cester ne znam, mlada je sorta kod nas, cuo sam da je hladnjacari puno sade, jer u zamrznutom stanju ne menja boju i najbolja je za zamrzavanje.Mislim da su sadnice cestera najskuplje jer se skoro pojavila, a ostale su po 25, 30 din sadnica

Poslednja izmena:
Nesto se prica da se cacanka nece ni otkupljivati,tako da ti je ne vredi saditi. Ko ce ga vise znati, imam nesto malo loch nes i nesto mi se ne svidja, nije laka za uzgoj, a imam 1h Trostruke krune i po meni ona je najzahvalnija. Imas i cester koji je jos neispitan, kazu da je dobar, mada kod nas je sve dobro cega nema

Чим купине да окупам сад пре кретања вегетације. Плаво уље ил нешто друго?

Кад већ имам плаво уље употребићу њега. Не ваља кажу купати на испод 13 степени. Морам што пре док нису пупољци и листови кренули.

slike.php
Pozdrav kolege kupinari
uprkos proslogodisnjoj borbi sa insektima nesto je ipak promaklo larve napreduju u pojedinim lastarima kupine, ista napast i kod komsije u vinogradu udaljenim nepunih 100 metara!
Kakva su Vasa iskustva sa ovom stetocinom? Osim makaza jel ima neko neki predlog?

slike.php
Pozdrav kolege kupinari
uprkos proslogodisnjoj borbi sa insektima nesto je ipak promaklo larve napreduju u pojedinim lastarima kupine, ista napast i kod komsije u vinogradu udaljenim nepunih 100 metara!
Kakva su Vasa iskustva sa ovom stetocinom? Osim makaza jel ima neko neki predlog?
Ne vidi se slika...

Osim makaza i nema nekog konkretnog riješenja, samo ako možeš da nađeš sve larve. Hemijski tretmani su neefikasni, jer su larve zaštićene u izdancima. Da nemaš još koju sliku, samih larvi?

Nazad
Vrh