Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Rezidbom ubrzavate vegetaciju,i kada bi neko mogao da garantuje da u narednih mesec dana nece biti mrazeva,onda bi to bilo u redu.
Ovako posto niko ne zna tacno kakvo ce vreme biti,to je obicno kockanje bez razloga.
Druga stvar,bocne grancice se skracuju na zeljenju duzinu u julu i avgustu,a vrhovi isto tada,jedino ako se ne ostave vrhovi da prave hladovinu,pa se porezu u septembru.
Da ne ispadne da nesto pametujem,i ja sam radio kao sto vi radite,tacnije rezao vrhove i poneku bocnu grancicu na prolece,ali sam vremenom uvideo da na taj nacin bespotrebno crpim biljku,i smanjujem joj prinos.

Ima i kod nas ljudi vec povezali malinu i kupinu,a na primer za vikend se ocekuje sneg,i to onaj najgori za voce,vlazan i tezak,pa moze da napravis haos od lomljenja u vocnjaku.
Treba pogledati kalendar,i videti da je danas 17. februar,i da je makar po meni rano za bilo koje radove u kupinjacima i malinjacima,mada na neki nacin razumem i ove sto su krenuli ranije,nestrpljivi,pare se potrosile,pa kazu ajde da pocnemo ranije,brze ce nam na taj nacin proci vreme do berbe:osmeh:

Ovo je samo moj savet i predlog,a naravno neka svako radi kako misli da mu je najbolje.
Sve si u pravu, ali ti si na Kopaoniku a ja pored Morave (Krusevac), ovde skoro mesec dana ranije krece vegetacija. Moj stric ima malinu u Krivoj Reci, ja ovde malo dva reda za sebe, ja zavrsim berbu kad on pocinje....Mraza ce biti do polovine marta povremeno, do -5 jutarnja, ne verujem da kupini moze smetati...Bolje je sacekati, slazem se, ali izmami me ovo lepo vreme napolje a i morao sam da orezem da mogu da izriljam oko kupine, prosle godine nisam riljao vec samo frezirao, skace freza moja mala kao jarac...

Марконатор је све лепо објаснио. Ја бих само додао да НИКАД старе не остављате да режете у пролеће. Чим се заврши берба, избројите паре:haha:, и одмах резање старих и избацивање из купина. Пуне су болести. Уклањањем њих у јесен смањује се могућност заразе и боље је проветравање.

Ja sam bacio 8-16-24 Elixir jesenas...

Kakva su iskustva sa bacanjem npk u jesen? Ja bacam stajnjak u jesen a vestacko kraj februara pocetak marta. Prosle godine sam bacio nesto ranije ,a onda se podigla temperatura pa krenula vegetacija ranije, pa mi u PSS rekli da uklonim djubrivo, pa da bacim ponovo kasnije. Nesto razmisljam da od sledece godine pocnem se baviti organskom prizvodnjom, mislim da ce to imati smisla u buducnosti, pa dal se bavi ko takvim vidom proizvodnje? Kod nas je sad euforija oko organske maline, svi jure proizvodjace da predju u organsku proizvodnju, ali pravu organsku samo organska djubriva i preparati.

Ja tek tri godine gajim malo kupine i maline za sebe tako da nemam iskustva u smislu sta je bolje, idem po literaturi u jesen voce i malinu i kupinu djubrim osnovnim tipa 8-16-24, a sada u prolece kan...Ja sam amater, ne profesionalac, a svidja mi se ideja o organskom i podrzavam

Ja mislio da bacim 8 16 24 eliksir, a jara je ok, ali finansije nedozvoljavaju tu investiciju ☺☺☺☺

У једном делу сам бацио 6 12 24 +6% супмор (стари засад) а у једном, млади засад ово јарино.
Прошле године (однсно јесен 2015 године а за род 2016) сам користио ово 8 16 24, међутим ја сам то бацио крајем новембра 2015 године и могу рећи да има ефекта у изгледу биљек и њеном развоју. Бар се мени тако учинило. Сада сам убацио ово јарино у млади засада а 6 12 24 +6% сумпор у стари па ћу видети има ли и каква разлика. Ето то је неко мало искуство. За следећу годину биће и веће надам се.

- - - - - - - - - -

Ja tek tri godine gajim malo kupine i maline za sebe tako da nemam iskustva u smislu sta je bolje, idem po literaturi u jesen voce i malinu i kupinu djubrim osnovnim tipa 8-16-24, a sada u prolece kan...Ja sam amater, ne profesionalac, a svidja mi se ideja o organskom i podrzavam

А за кан су ми више њих рекли да може бити веома опасан за биљке ако се не дозира како треба или предозира у смислу да биљка добија доста масе али утиче на плод. Ја касниеј у систем КПК убацам одређене прехране па како буде....

http://www.upslike.net/image/D44Jz
http://www.upslike.net/image/D48y6
http://www.upslike.net/image/D4SbV

Danas zavrsio orezivanje i vezivanje, sad cekam da prodju kise danas i sutra, pa sledece nedelje plavo ulje.Doduse, ja imam malu povrsinu 10-ak ari, pocetnik sam i kupinom se bavim iz hobija - da pobegnem iz kancelarije i da dete provodi sto vise vremena napolju.
Na koju visinu ti je gornja zica, deluje mi nesto nisko? Koliko su stare kupine?

Gornja zica na 170 cm, loh nes u trecoj godini, jos mi ostalo da postavim kpk.Slikao sa uzvisenja pa tako deluje, vrh stabla je 190-200 cm

Radio analizu pre sadnje, preporuka je bila 3t/ha krecnjaka. Jednom godisnje , u jesen ili prolece, dodajem po malo, rekli mi da nije dobro da se odjednom unese sva preporucena kolicina.

Kod mene je situacija sledeća:
Loh Nes druga godina nakon prolećne sadnje, tačnije trebalo bi ako Bog da biti i neke berbe ovoga leta. Prijem je bio sasvim zadovoljavajuć ali rast neujednačen, tako da je visina lastara od jedan, pa do preko tri metra. Letos nisam radio prikraćivanje pa su te dužine i ostale.
Pitanje za kolege je sledeće:
Da li bih sad u toku vezivanja mogao da ne kratim duže lastare, već da ih sa druge žice vratim ponovo na prvu i tako popunim prostor na onim mestima gde je prazno, odnosno gde se pored toga nalazi kratak lastar .?

Loh Nes druga godina nakon prolećne sadnje, tačnije trebalo bi ako Bog da biti i neke berbe ovoga leta. Prijem je bio sasvim zadovoljavajuć ali rast neujednačen, tako da je visina lastara od jedan, pa do preko tri metra. Letos nisam radio prikraćivanje pa su te dužine i ostale.
Da li bih sad u toku vezivanja mogao da ne kratim duže lastare, već da ih sa druge žice vratim ponovo na prvu i tako popunim prostor na onim mestima gde je prazno, odnosno gde se pored toga nalazi kratak lastar .?

Ako ti je lastar jak,sto cisto sumnjam,mozes.Ako je tanak ,nemoj se dzabe muciti.

Hvala @xsale
Onako, gledajući druge kupinjake i praveći poređenje prilično su jaki ovi dugački lastari, ali to je sad opet relativno.
Meliorativno đubrenje rađeno na osnovu h. analize, korišćena kvalitetna đubriva i prihrane u propisanom periodu i količini, ali sadnja je bila dosta kasna a posle toga napravljeno par početničkih grešaka koje su rezultirale trenutnom situacijom. Prijem je kao što već rekoh bio dobar, pa praznina u tom smislu gotovo da i nema.
Razmišljam da možda jedan deo, onde gde se baš "mora", povežem na taj način, a ostalo prekratim standardno pa šta mi Bog da. Generalno, nema tih lošijih lastara nešto mnogo, ali eto mislio sam da možda na ovaj način pokušam nadomestiti taj nedostatak, naravno ako je moguće.
Uostalom, kad krene vezanje pašće i odluke verovatno, nešto će se nametnuti i samo.

Poslednja izmena:
Bolje taj lastar samo polozi na na tu srednju zicu nego da ga savijas preko gornje,ako je zbog popunjavanja rupe

Ako sam dobro razumeo imas neka prazna mesta gde se sadnice nisu primile? Ja sam na takvim mestima, cacanka sada 4. godina, prosle i pretposle godine popunjavao tako sto sam neke mlade dugacke lastare kratio i pobadao u zemlju, a negde gde pored praznog mesta ima od drugog stabla dug lastar povio ga i pobadao u zemlju, odnosno dovoljno je samo vrh da malo zagrnes i on sigurno pusta zile, kasnije prekratis kad se primi...

Nazad
Vrh