Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Ja imam cacanku i trostruku krunu, i sto se tice izmrzavanja zadovoljniji sam na cacanku. Jedno je sigurno da ce prinos biti znatno umanje,al se bar nadam da ce cena biti znatno uvecana :)

Pozdrav svima kupinarima, ja sam svoje gledao i dobro mi se čine da nisu puno izmrzle te se nadam dobroj godini da svima dobro rodi

Jel poceo neku rezidbu i vezivanje kupina? Kada oprskati plavim uljem?Ja planiram tokom sledece nedelje rezidbu...

Kupinjak mi je u drugoj godini, na prolece planiram da postavim kap po kap sistem.Prva zica mi je na visini 70 cm od tla pa me interesuje da li moze biti nekih problema ako crevo za kpk stavim na prvu zicu,(zbog visine) ili je ipak bolje da postavim po zemlji.U principu mi je svejedno, ali mi estetski lepse deluje da crevo bude na prvoj zici i verovatno je lakse za okopavanje.

Kupinjak mi je u drugoj godini, na prolece planiram da postavim kap po kap sistem.Prva zica mi je na visini 70 cm od tla pa me interesuje da li moze biti nekih problema ako crevo za kpk stavim na prvu zicu,(zbog visine) ili je ipak bolje da postavim po zemlji.U principu mi je svejedno, ali mi estetski lepse deluje da crevo bude na prvoj zici i verovatno je lakse za okopavanje.

Milrek76 можеш ли ми рећи да ли користиш црева или траке за систем кап по кап и да ли ти је терен у нагибу или не. Питам јер ми је потребна информација о цени црева кап по кап за терен са нагибом па ако имаш нека таква искуства волео бих да сазнам. А ако било ко има исксутва са таквим цревима (за терен у нагиби) молио бих да подели такву информацију (да ли може на ту прву жицу да се каче или не, колика им је трајност обзиром да су 12 месеци у њиви, да ли је довољно једно црево у реду и који размак капаљки, цена и од чега зависи (мени су давали неке информације од 22 до 48 динара) и слично). Хвала свима на било ком одговору.

Meni je kupina pod nagibom, i to dosta, koristim creva KPK, kupio od coveka u blizini Smedereva. Odlicno mi se pokazala, svaka kapaljka baca isto, kao da ih kompjuter kontrolise :). Nisam ih kacio na yicu, planiram na prolece, bolje je zbog kopanja, freziranja. Platio sam ih 26din po metru,prosle godine, fi16. Bitno ti je samo da istocis vodu iz celog sistema na kraju sezone, kao i da ti oni mali ventili ostanu preko zime u otvorenom polozaju...
Kolege, kad pocinjete rezidbu? Vreme je bas lepo...

Ja sam juče izriljao svoje kupine i razbacao konjsko djubrivo. Malo sam podizao lastare. Nisam ih kratio tako da neki imaju i 4 metara. Ako rode i pola kao prošle godine biće odlično. Imali smo i za klopu i za džem i za sokove i za vino ali nam vino nije uspelo....

Milrek76 можеш ли ми рећи да ли користиш црева или траке за систем кап по кап и да ли ти је терен у нагибу или не. Питам јер ми је потребна информација о цени црева кап по кап за терен са нагибом па ако имаш нека таква искуства волео бих да сазнам. А ако било ко има исксутва са таквим цревима (за терен у нагиби) молио бих да подели такву информацију (да ли може на ту прву жицу да се каче или не, колика им је трајност обзиром да су 12 месеци у њиви, да ли је довољно једно црево у реду и који размак капаљки, цена и од чега зависи (мени су давали неке информације од 22 до 48 динара) и слично). Хвала свима на било ком одговору.
Teren je sa nagibom ,15 redova po 20m, pa planiram kompenzujuca creva, sa kapljacima na razmaku od 1m, jer mi je tako i sadjena kupina.Nesto sam prosle godine gledao po Jagodini u prodavnicama, i okvirno bi mi za 10 ari , kompletan sistem kostao oko 150 evra (bez cisterne)

Rezidbom ubrzavate vegetaciju,i kada bi neko mogao da garantuje da u narednih mesec dana nece biti mrazeva,onda bi to bilo u redu.
Ovako posto niko ne zna tacno kakvo ce vreme biti,to je obicno kockanje bez razloga.
Druga stvar,bocne grancice se skracuju na zeljenju duzinu u julu i avgustu,a vrhovi isto tada,jedino ako se ne ostave vrhovi da prave hladovinu,pa se porezu u septembru.
Da ne ispadne da nesto pametujem,i ja sam radio kao sto vi radite,tacnije rezao vrhove i poneku bocnu grancicu na prolece,ali sam vremenom uvideo da na taj nacin bespotrebno crpim biljku,i smanjujem joj prinos.

Ima i kod nas ljudi vec povezali malinu i kupinu,a na primer za vikend se ocekuje sneg,i to onaj najgori za voce,vlazan i tezak,pa moze da napravis haos od lomljenja u vocnjaku.
Treba pogledati kalendar,i videti da je danas 17. februar,i da je makar po meni rano za bilo koje radove u kupinjacima i malinjacima,mada na neki nacin razumem i ove sto su krenuli ranije,nestrpljivi,pare se potrosile,pa kazu ajde da pocnemo ranije,brze ce nam na taj nacin proci vreme do berbe:osmeh:

Ovo je samo moj savet i predlog,a naravno neka svako radi kako misli da mu je najbolje.

Markonator, jel to znaci da ti u jesen orezes kupinu na visinu koju hoces, kao i bocne grane, i onda u prolece samo povezes? Jesam laik, ali zar nije na taj nacin veci rizik od izmrzavanja?

Nema potrebe da rezes na jesen,nego u julu i avgustu kada dostignu zeljenu visinu,jos ako ima mrezu za zasenu to je idealno,da ti nisu potrebni vrhovi da prave hladovinu.
Posle zadnjeg jesenjeg prkanja je pustis da polegne po zemlji koliko moze,da bi smanjio rizik od izmrzavanja.
Ako naidje preko zime jaka golomrazica bez sneznog pokrivaca,tesko da ce joj pomoci to sto nije orezana.
Takve zime su u proseku jednom u pet ili sest godina,i tada je jedino sigurno da ce oni kojima nije izmrzla lepo zaraditi na kupini te godine.

Nazad
Vrh