Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Prskano je u martu Cuprozinom, planiram sutra da isprskam Akordom wg da eventualnu bolest sprecim ako moze....

Не знам коју површину имаш али можда пробаш са Тилт (100 мл/200 литара воде), Манкогал (2-3 јеловне кашике на 12 л воде), Талстар (или неки инскетицид и акарицид 5 мл/ 10 л воде) и у то аминофлекс (аминокиселине за стрес су добре 50 мл/ 10 л воде). Е сада може уместо аминокиселина и Муртоник (1 јеловна кашика на 12 л воде а стави и до 2 нормално пуне). Ово понови за десетак дана. Ако успе успе. Мени је зауставило то жућење а мислим и да се лагано поправља. Међутим ај сам то одрадио када је било много мање него ан твојим фотографијама. Ово је само предлог и ја сам то сада први пут користио ту комбинацију а моје искуство и није толико велио са препаратима. Такође сам купио и магнезијум нитрат па чекам да видим ако случајно листови крену мало да буду свтло зелени и то фолијално самостално опрскам (видех на интернету да ако листови жуте са врха стабла према доле да то значи да биљка нема довољно магнезијума односно да се магнезијум не може кроз биљку транспортовати до врха што изазива жућење листова). Е сада мала је разлика у недостатку магнезијума и гвожђа (код недостатка гвожђа ''вене'' листова су зелене што није случај код недостатка магнезијума - тако су ми рекли и полјоапотеци). Ето толико па ако помаже око ваше одлуке шта даље драго ми је.

Hteo sam da kupim Akord+Mankogal, ili Akord plus, medjutim po preporuci gospodje iz polj.apoteke isprskah kupinu i malinu sa Funguran OH, koji je fungicid i baktericid na bazi bakra, ima protektivno i kurativno dejstvo+Mankogal, pa sledece nedelje da idem sa Akordom i Dimetogalom...Nisam ubedjen da cu je spasiti, listovi se uvijaju i bas suse, ima i crvenih tackica po stablu...

Nema im spasa. Akcenat baci na mladare i na one koje nisu još zaražene. Kad počnu da venu seci te zaražene i izbaci iz kupinjaka.

Hteo sam da kupim Akord+Mankogal, ili Akord plus, medjutim po preporuci gospodje iz polj.apoteke isprskah kupinu i malinu sa Funguran OH, koji je fungicid i baktericid na bazi bakra, ima protektivno i kurativno dejstvo+Mankogal, pa sledece nedelje da idem sa Akordom i Dimetogalom...Nisam ubedjen da cu je spasiti, listovi se uvijaju i bas suse, ima i crvenih tackica po stablu...

Funguran je isto sto i Everest,samo za trecinu manje koncentracije bakar hidroksida,i nema nikakvo sistemicno,a ni kurativno dejstvo.To je protektivni preparat slicno kao i Mankogal.Koriste se za sprecavanje zaraze,a kod tebe ako ima crvenih tacaka koje pucaju i iz njih izlazi zuckast prah po stablu zaraza zutom rdjom postoji i trebalo je odmah ici sa Akord plus. Ako na stablu nisu tacke vec vece fleke ispod kojih nema rdje to je onda ljubicasta pegavost i nista osim Kvadrisa ti nece pomoci.Ako ti bas svuda zuti od iste visine do vrha,kupina ti je umrzla

Pre ce biti da je izmrzla.
I ovde je tornfri bio lepo krenuo, ali tek se sada vidi da je stradao najmanje 50 posto, jer sto kaze xsale zuti od odredjene visine pa do vrha, sto je ocigledan znak izmrzavanja.
Sa druge strane, Cacanka gura za sada u punoj formi.

Funguran je isto sto i Everest,samo za trecinu manje koncentracije bakar hidroksida,i nema nikakvo sistemicno,a ni kurativno dejstvo.To je protektivni preparat slicno kao i Mankogal.Koriste se za sprecavanje zaraze,a kod tebe ako ima crvenih tacaka koje pucaju i iz njih izlazi zuckast prah po stablu zaraza zutom rdjom postoji i trebalo je odmah ici sa Akord plus. Ako na stablu nisu tacke vec vece fleke ispod kojih nema rdje to je onda ljubicasta pegavost i nista osim Kvadrisa ti nece pomoci.Ako ti bas svuda zuti od iste visine do vrha,kupina ti je umrzla
Znam da nije sistemik, ali mi je preporucen zato sto ima i baktericidno dejstvo, tako kaze ova u polj. apoteci a i pise na kesici...Ima crvenih tackica ali nema zutog praha, fleke nisam primetio. Vise bih voleo da je izmrzla nego da je zarazena, mada kao sto kazes jeste zut list svuda do vrha, i po ivicama braon boje kao da je opaljeno...Nemam ja mnogo, samo dva reda po 20m, za sebe to gajim, al moras da ga radis isto kao da imas za prodaju

- - - - - - - - - -

Pre ce biti da je izmrzla.
I ovde je tornfri bio lepo krenuo, ali tek se sada vidi da je stradao najmanje 50 posto, jer sto kaze xsale zuti od odredjene visine pa do vrha, sto je ocigledan znak izmrzavanja.
Sa druge strane, Cacanka gura za sada u punoj formi.
Koji deo Kopaonika?

Само још да додам: ове године сам урадио једном са Акорд+Манкогал+ Фобос+ Муртоник, међутим појавише се неколико жутих стабала. Тада сам одлучио да идем са Тилт+Талстар+Манкогал+ Аминофлекс и то ћу поновити први дана када дозволи ово лоше време. Мислим да је ова дуга комбинација била боља. У другој ћу само уместо Аминофлекса убацити Муртоник а уместо Талстара ићи ћу са Елисом па шта буде. Можда ми се то само чини али стало је где је било и чини ми се да се полако враћа та зелена боја у оне што су почеле жутети.

Evo mojih kupina sad za sad nije loseee,moglo je i gore bitiii,nekih ostecenja nije bilo
d094b18633046f14a2421c1d57140d53.jpg
dffcd30f840c420d32be391bbc338cc0.jpg

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 uz pomoć Tapatoka

Cacanka,nesto vrlo malooo,ali kako su prosli kod mene u okolini,krupanj ljubovija valjevo ovo je kod mene bilo smesno

Jeste mlad bratac druga godinaaa,pa mi skoro komsije,kakvo je stanje.kod tebe

Letve ti sluze bratac da.se rodne.grane naslone,mislim kanapi se vezu preko njih,a sluze i da nedaju novim lastarima da odu sa strane nego da pravo idu,tako da ima visenamensku primenu

Nazad
Vrh