Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Znaci kod nas je najskuplja zica...

Milose,s obzirom da se bavis kupinom duzi niz godina,mozes li nam reci neka svoja iskustva kod cacanske bestrne i koliko bi se mogao nadati prinosu ove prve godine od sadnje po bokoru,posadjeno je oko 1200 sadnica 3x1.5 metar razmak,vezem sada sve na drugu zicu visine 1.7m. samo sto je dosta lastara jako tanko kao olovka i tanje...hvala unapred...pozdrav

- - - - - - - - - -

Stole,pocinkovana zica je kod mene,mislim da mora ona

Zica donja ide otprilike na 1.30 ,a cak i malo vise ,a druga na 2 metra,neke dodatne zice vise smetaju nego sto bi eventualno koristile.Gore trojka a dole moze bilo koja ,posto na toj zici nema tereta,vec samo drzi pravac.Pocinkovana obavezno posto ona druga rdja i truli pa hoce da pukne.Donji red moze i ona plastificirana sto ide za ograde,ja je imam na 20 ari i ne fali joj nista.Kolje moze i na vecu udaljenost,kod mene je na 8 metara,posto kupina uglavnom drzi samu sebe,zica je samo drzi uspravnom.Donji red moze da se veze rafijom,gornji red vanilom tip 800 ,rafija izgori na suncu i kad pukne ,napravi poveliku stetu i dodatnog posla.Veze se ko sta ima,ako ima glavnih,ako nema onda sta ima.Na mladu kupinu ne treba ostavljati previse lastara posto je mlad koren,ne moze isrterati mnogo,a i ne moze da se razvije dovoljno .2- 3 je dovoljno

Жица јел поцинкована или нека друга? На којој висини постављаш жицу? Ја размишљам на 3 нивоа, 60, 120, 180.. или је довољно на два :sta:
Kod mene je 2.5mm i obavezno pocinkovana... Prva zica na visinu od 120cm a druga na 180cm... Mislim da nema potrebe ici na 3 zice... Dve zice sasvim dovoljno...

- - - - - - - - - -

Znaci kod nas je najskuplja zica...

Milose,s obzirom da se bavis kupinom duzi niz godina,mozes li nam reci neka svoja iskustva kod cacanske bestrne i koliko bi se mogao nadati prinosu ove prve godine od sadnje po bokoru,posadjeno je oko 1200 sadnica 3x1.5 metar razmak,vezem sada sve na drugu zicu visine 1.7m. samo sto je dosta lastara jako tanko kao olovka i tanje...hvala unapred...pozdrav

- - - - - - - - - -

Stole,pocinkovana zica je kod mene,mislim da mora ona
Xsale je sve lepo objasnio... Slazem se u potpunosti da netreba ostavljati vise od 2-3 lastara iz bokora kod mlade kupine (odnosi se na prvu sezonu). Iz prostog razloga jer je najbitnije da se koren dobro razvije (da se dobro "ubokori") i da energija ne odlazi u veliki broj lastara... Samim tim prve godine se nemoze ocekivati neki bitan rod... Ali dugorocno gledano bitno je da se korenov sistem dobro razvije a u drugom planu je rod od prve sezone... Kod mene je ove godine mnogo dobre maline uginulo od prevelike vlage i kise... Odlucio sam na tu parcelu sve da posadim kupinu... Nadam se da ce biti neke dobre buducnosti za kupunu..........

Milos T25
Nadam se da ce biti neke dobre buducnosti za kupunu..........

Slazem se apsolutno...

U Valjevskom kraju malina je u poslednje vreme dosta losija nego ranije,slabiji su prinosi a ima dosta i susenja.Kupina je kod vecine relativno stabilna,zbog toga sam i ja posadio mnogo vise kupine nego maline...najveci je problem u otkupnoj ceni...

Jeste li culi vi u valjevskom kraju za Ridomil gold u malini?Ja sam takodje cuo da ima dosta crva na korenu ,pogotovo se to prenosi sadnicama.Kupina je stabilnija sto se tice toga,zato sto nema plamenjacu ,ali je nestabilnija sa cenom otprilike kao malina zdravstveno,zna dosta puta da se "osusi"

Ridomil gold se koristi normalno kao i svugde,nisam cuo za crve niti ista slicno,jednostavno pocne naglo susenje maline.Ljudi su i prskali i zalivali ridomilom ali nije bilo velikog efekta.Primeceno je da susenje nema nikakav sablon,susi se i u visim i u nizim krajevima bez nekog reda,ima ljudi i gde je sve odlicno godinama bez problema.
Ja sam uvek za primenu svih agrotehnickih mera,uraditi sve sto se moze da se ne bih posle kajao...Sad ko ima i malo srece...

Zica donja ide otprilike na 1.30 ,a cak i malo vise ,a druga na 2 metra,neke dodatne zice vise smetaju nego sto bi eventualno koristile.Gore trojka a dole moze bilo koja ,posto na toj zici nema tereta,vec samo drzi pravac.Pocinkovana obavezno posto ona druga rdja i truli pa hoce da pukne.Donji red moze i ona plastificirana sto ide za ograde,ja je imam na 20 ari i ne fali joj nista.Kolje moze i na vecu udaljenost,kod mene je na 8 metara,posto kupina uglavnom drzi samu sebe,zica je samo drzi uspravnom.Donji red moze da se veze rafijom,gornji red vanilom tip 800 ,rafija izgori na suncu i kad pukne ,napravi poveliku stetu i dodatnog posla.Veze se ko sta ima,ako ima glavnih,ako nema onda sta ima.Na mladu kupinu ne treba ostavljati previse lastara posto je mlad koren,ne moze isrterati mnogo,a i ne moze da se razvije dovoljno .2- 3 je dovoljno
Xsale hvala na pomoci, znaci u prvoj godini 2 lastara dovoljna, samo gde nemaju 2 lastara iz zemlje uzima li se za drugi lastar prva grana od zemlje sa onog 1 lastara ?
I za zicu ovde kod nas neki stavljaju 3 zice, znaci ta treca samo smeta, ja sam mislio da prva ide na 80 kao ko maline.

Vezi sta imas,samo da je zdravo i da ne ostane rupa.Nije vazno jel bocni ili glavni,rodi i sa jednog i sa drugog,tj . vise rodi sa bocnog nego sa nikakvog :osmeh:.

Posto je kod mene sadjeno na 1m razmaka, prva im je godina a i sorta je loh nes mislim da je taman po 2 da osavim, a sledece godine 3 lastara

Xsale jos samo da nam kazes kako da vidimo koja je izmrzla a koja ne, ne mogu to nigde na netu da nadjem kako se gleda?

На једном мјесту сам нашао да зри почетком јула, а на другом средином августа. Зато ме занима да ми каже неко ко је има у производњи.

Ja je imam ali tek ove godine dolazi na prvi rod, prosle godine je bila po neka da se ubere ali nisam pratio kad su pocele da zrevaju, a tu ima uticaja i nadmorska visina, kod mene je 600m ili vise i normalno da ce kasnije stici nego kod nekog na 200m

:cao: pozdrav ljudi, nova sam na forumu i izvinjavam se svima mnogo sto upadam na post ali trenutno jos ne mogu da otvorim novi a ova tema je najbliza onome sto me zanima, jos jednom izvinite na upadu. naime imam problem sa zasadom kupinjaka (80% torn free, 10% cileanska okrugla i 10% ''crni saten'') u kupinjaku imam navodnjavanje kap po kap, cesto dobija prehranu preko lista i umerenu kolicinu djubriva, medjutim vec par godina 60-80% roda mi ne uzri pa me zanima sta bih mogla da uradim po tom pitanju i cime bih mogla da prskam kupinu da joj ubrzam zrenje? cula sam da ima takvih preparata ali ih jos uvek nisam pronasla, tj nisam uspela da ih pronadjem. hvala vam svima i svaki savet je dobro dosao jer ukoliko se situacija ponovi i ove godine bicu prinudjena da izvadim zasad ::pomoc:;

Nazad
Vrh