Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Da li neko ima iskustva ili zna koja od štetočina hoce da upropasti (tj. da oglođe) kupinu?
Znam da to rade preko zime,kada nemaju šta da jedu, ali je teško kupinu zaštititi, kao druge voćke onom metalnom žicom.Ima li neki vid zaštite od štetočina?
U šumi, gde planiram kupinu, ima srna, zečeva..

Ima li neko iskustva sa kupinom sorte Triple crown? I ako je moguće poređenje sa Čačankom i Thornfree.

Може ли неко рећи колико отприлике кошта жица по дужном метру која је добра за купињак, и која се купује да ли поцинкована од 3 мм или шта друго?

Sta li ce biti sa kupinom,javljaju za docek oko -20 kod mene,doduse ublazili su danas malo ,ali posto ce duvati vetar bice sigurno i hladnije.Ja jos iskoristio ove lepe dane i orezao 20 ari koji su mi iza kuce

Bogami ništa ne valja. Samo da se ne ponovi situacija od pre kada su sve izmrzle. Sneg će zaštititi mladare koji treba da izbiju iz zemlje, ali rod za ovu godinu...Još gora je stvar što je naglo zahladelo. Sa +15 na -15. Moje se baš i nisu nešto pripremile za zimu.

Imam 10 sadnica loch ness-a i sad me interesuje kako da znam koja je rodna grana rodila prosle godine da je skratim a koja je nova i treba da rodi ove godine? Nisam radio lednju rezidbu pa su sad grane i po 5m duge. Sad bi sve to pokratio na 2m ali ne znam koju treba skroz odseci a koju ostaviti...

Vezano za drvene stubove:
1. koji je optimalni razmak?
2. čime je najbolje zaštititi?
3. treba li mazati i deo koji ide u zemlju?
4. dovoljna je dužina od 2.5m, od čega u zemlju ide 0.5m?

Ja sam ostavio od 240 do 260 cm, za ostalo ne znam ni ja kako cu stavljati.
Danas sam kupinu nadjubrio sa djubrivom 8:16:24 Elixir Zorka nekih 70 kg na 900 sadnica. Bacicu jos stajnjak cim ih povezem.

Valjda je dobro preradjeno ulje sli ono je otrovno za zemlju, jel bitumen ima neka stetna dejstva po zemlju??

imam oko 700 sadnica Loh nesa sadjen u prolece 2014 interesuje me koje djubrivo,koja kolicina i kada da se baci

Valjda je dobro preradjeno ulje sli ono je otrovno za zemlju, jel bitumen ima neka stetna dejstva po zemlju??
Ма колико трујемо земљу вештацима, пестицидима и другим ..цидима ово нам дође као кап у мору.

Ускоро бих требао да убодем дрвене стубове, може ли ми неко казати какав шпалир да ударим за чачанку.

Gde mogu najjeftinije kupiti zicu za kupinu? Kupio bi zicu 2.5mm... Treba mi 2x800m=1600 duznih metara. To je 1600:24= 66.6 kg U mom kraju cena je 135 din za kg. Znacilo bi mi ako bi uspeo negde jeftinije kupiti... U napred zahvalan...

Ja postavljam zicu u dve zone i debljina 2.5mm. Kupljeno 62.5kgx130din.:osmeh:. Stubovi su bagremovi visine iznad zemlje oko 2m (u zemlji oko 60cm), Razmak izmedju redova 2.5m, a raspon u redu izmedju stubova oko 5-6 m. Tako radim od 2000-te godine i zadovoljan sam... I samo "BESTRNA CACANKA".:osmeh:

Жица јел поцинкована или нека друга? На којој висини постављаш жицу? Ја размишљам на 3 нивоа, 60, 120, 180.. или је довољно на два :sta:

Nazad
Vrh